Kirja-arvostelu: Sisäpiirin tarina maailman kiistellyimmästä presidentistä

Michael Wolff, Tulta ja tuhoa, Donald Trump Valkoisessa talossa, Tammi 2018

Michael Wolff on saanut työstään lukuisia palkintoja, muun muassa kaksi National Magazine Awardia. Hän on toiminut kolumnistina lehdissä Vanity Fair, New York Hollywood Reporter, GQ (Iso-Britannia), USA Today ja Guardian ja kirjoittanut useita kirjoja. Hän asuu Manhattanilla.

Donald Trumpin virkakauden ensimmäiset yhdeksän kuukautta olivat myrskyisää, räävitöntä ja hypnoottisen kiinnostavaa aikaa. Michael Wolff sai poikkeukselliset mahdollisuudet haastatella Länsisiiven sisäpiiriläisiä. Wolff kertoo mukaansatempaavan tarinan siitä, kuinka Trump aloitti presidenttikauden, joka on ollut aivan yhtä tulinen ja arvaamaton kuin mies itse.

Wolff valottaa yksityiskohtaisesti Valkoisen talon kaaosta. Kirja paljastaa muun muassa, mitä alaiset oikeasti ajattelevat presidentti Trumpista, mikä sai Trumpin syyttämään presidentti Obamaa salakuuntelusta, mikä oli todellinen syy FBI:n johtajan James Comeyn irtisanomiseen, miksi päästrategi Steve Bannon ja Trumpin vävy Jared Kushner eivät voineet olla samassa huoneessa ja kuka varsinaisesti johtaa Trumpin hallinnon strategiaa Bannonin irtisanomisen jälkeen.

Yksikään aiemmista presidenteistä ei jakanut Yhdysvaltain kansaa näin jyrkästi kahteen leiriin. Michael Wolffin hätkähdyttävä teos näyttää, miten ja miksi Donald Trumpista on tullut eripuran ja vastakkain asettelun kuningas. Trumpin valinta nosti poliittisen myrskyn vesilasissa, jonka näyttämönä toimi edelleen myös Trump Tower. Trumpilla on uhmamielinen suhtautuminen lehdistöön. Presidentti on myös kokematon keskeisten hankkeiden toteutusten suhteen. Trumpin presidenttitaivalta kutsuttiin ”munattomaksi kampanjaksi”, joka maksoi 10 miljoona dollaria. Trumpia on kuvattu naisten mieheksi ja ahdistelijaksi. Trumpilla ei ole edes tilinpäätösten lukutaitoa, jonka perusteella hänen sivistystään mm. voidaan arvostella. Trumpin Venäjä -politiikka kiinnostaa vaalien aikana ja jatkossa. Mediasuhteet ovat tärkeä asia-alue, joka on taiten hoidettavaa osaamiskohtaa. Obaman aikaiset Venäjä -pakotteet saattavat tulla purku-uhan alle. On ollut nähtävissä jo myös valeuutisia. Esillä on myös ollut ns. lonkkapuheita ja satunnaisia kommentteja.

Trump kumoaa ja kokoaa. Trumpin esikunta käyttää hyväkseen ns. Teekutsuliikettä, markkinoinnin ja manipulaation hoidossa. Obamacare ei alussa ollut Trumpin pääasia, mutta nyttemmin on esiintynyt aikeita sen totaaliseksi purkamiseksi. Ideologia perustuu tietoiseen kampanjointiin. Järkevät ammattilaiset ovat Trumpin tuki ja turva. Kenraalit ja talousgurut ovat Trumpin merkittävä ydinryhmät. Aikanaan Diili -ohjelma nosti myös Trumpia koko maailman tietoisuuteen. FBI -johtaja Comeyn erottaminen tuli yllättäen, mutta hyvin valmisteltuna.

 

UNTO VASKUU