Broadway-musikaali Once Lilla Teaterniin

Suosittuun elokuvaan (2007) pohjautuva, monia palkintoja voittanut Broadway-musikaali Once saa pohjoismaisen ensi-iltansa Lilla Teaternissa 28.lokakuuta 2020. Lillanin 80-vuotisjuhlanäytelmiin lukeutuvan musikaalin ohjauksesta vastaa Lilla Teaternin taiteellinen johtaja, uuden polven teatteriohjaaja, Kalevalasta, Myrskyluodon Maijasta sekä Billy Elliotista tuttu Jakob Höglund. Päärooleissa nähdään monipuoliset musikaaliammattilaiset Emma Klingenberg ja Tuukka Leppänen.

Dubliniin sijoittuva Once kertoo irlantilaisen katumuusikon ja tšekkiläisen maahaanmuuttajan kohtaamisesta, joka johtaa kauniiseen tarinaan rakkaudesta ja musiikista. Enda Walshin menestysmusikaali on riipaiseva, lämmöllä ja huumorilla kerrottu tarina elämän risteyskohdista. Glen Hansardin ja Markéta Irglován henkeäsalpaavan kaunis musiikki, Oscar-palkittu tunnusmusiikki ”Falling slowly” kärjessä, on ihastuttanut yleisöä ympäri maailman.

”On todella inspiroivaa saada tehdä Once ensimmäisenä Pohjoismaissa ja juuri Lilla Teaternissa! Uskomattoman upeiden laulujen lisäksi Once eroaa muista musikaaleista muotokielensä ansiosta”, sanoo Jakob Höglund, joka aloitti Lilla Teaternin taiteellisena johtajana marraskuussa 2019 ja vastaa musikaalin ohjauksesta ja koreografiasta.  

”Meillä on huikea musikaalinen ensemble. Kaikki kaksitoista esiintyjää toimivat sekä muusikoina että näyttelijöinä, ja meillä on ollut tiukka seula hakuprosessissa. Alustavat musiikkiharjoitukset nostivat tunnelman kattoon ja Oncesta tulee ennennäkemätön musikaalinen juhla. Se on täydellinen tapa juhlia 80 vuotta täyttävää Lillania”, kertoo Höglund.

Päärooleissa nähdään musikaalitähti Emma Klingenberg ja Helsingin Kaupunginteatterin musikaaleista tuttu, nyt ensimmäistä kertaa ruotsiksi näyttelevä Tuukka Leppänen. Muissa rooleissa esiintyvät Ulriikka Heikinheimo, Santeri Helinheimo Mäntylä, Aleksi Kaufmann, Robert Kock, Sanna Majuri, Molla Rantamäki, Pia Runnakko, Kalle Ruusukallio, Vilja Seivo, Riku Vartiainen, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius.  Libreton on kääntänyt Annina Enckell ja Tobias Zilliacus kääntänyt laulujen sanat.  Lavastuksen ja puvustuksen on suunnitellut Sven Haraldsson, joka on työskennellyt Jakob Höglundin kanssa monessa tuotannossa.  

John Carneyn ohjaamaaelokuvaa Once (2007) ylistivät sekä kriitikot että yleisö. Menestystarina jatkui, kun musikaaliversio Oncesta valloitti ensin Broadwayn ja sitten West Endin. Once on ainut tuotanto, joka on voittanut sekä Oscar-, Tony-, Olivier- että Grammy-palkinnot.

Once ensi-ilta 28.10.2020 Lilla Teaternissa (Yrjönkatu 30).  Esityskieli ruotsi.