Tummanpuhuva Viaplay Original -draamasarja Alhaalla tarkastelee elämän vaikeita kysymyksiä virkistävällä tavalla

Traaginen onnettomuus kääntää Fannyn (Maria Austgulen) elämän päälaelleen Viaplay Original -sarjassa Alhaalla. Syksyllä ensi-iltansa saava kuusiosainen sarja on norjalaisten huippunimien käsialaa. 

Viaplayn uusi tummanpuhuva draamakomedia Alhaalla seuraa päähenkilön Fannyn (Maria Austgulen) tragikoomista elämää. Fanny on nuori nainen, joka elää tavisarkea, kunnes hänen elämänsä kääntyy ylösalaisin liikenneonnettomuuden myötä. Fanny halvaantuu vyötäröstä alaspäin ja hänen paras ystävänsä, Kurt, menehtyy onnettomuudessa. 

Muutamassa sekunnissa hänen koko elämänsä on muuttunut. Samaan aikaan kun Fanny joutuu kohtaamaan uuden elämäntilanteensa ja suuren surunsa, hän elää vahvassa syyllisyyden tunteessa. 

Sarjan on luonut käsikirjoittaja Tina Rygh, joka on aiemmin käsikirjoittanut tv-sarjoihin Sigurd Fåkke pult, Basic Bitch ja Kjære landsmenn. Alhaalla on hänen ensimmäinen oma luomuksensa.  

– Halusin tehdä sarjan ihmisistä kriisitilanteessa. Se tarjoaa hyvän lähtökohdan tarkastella tuskallisia, läheisiä ja kiusallisiakin kohtaamisia ihmisten välillä. Fanny ei kuitenkaan täytä normia siitä, millainen pitäisi olla surullisena, vaan pyllistää kaikelle tapahtuneelle. Hän ei kuitenkaan pääse eroon todellisuutta. On tietysti uskomattoman hauskaa, että Viaplay näki saman tragikoomisen potentiaalin tässä tarinassa, Rygh sanoo. 

Onnettomuuden jälkeen Fanny joutuu muuttamaan asumaan oman siskonsa luo ja jakamaan arjen ihmisen kanssa, jota hän on vältellyt koko elämänsä, vaikka haluaisi vain muuttaa takaisin asuntoonsa, palaten vanhaan elämäänsä. 

– Fanny on nopea, hauska ja suoraan loukkaava. Hän on tehnyt itsestään haavoittumattoman ottamalla etäisyyttä kaikkeen ja kaikkiin – työntämällä lähelle pääsevät luotaan ironisen pitkän matkan päähän. Fannyn esittäminen on yksi urani kohokohtia, kertoo sarjan pääosassa nähtävä Maria Austgulen

Sarjan ohjauksesta vastaa Siri Seljeseth, jonka aiempiin teoksiin lukeutuu Norjan yleisradioyhtiön menestyssarja Unge Lovende.  

Alhaalla kuvaa vaikeita aiheita ilmeettömästi ja tunteettomasti, omanlaisensa pilke silmäkulmassa. Se on hauska ja samaistuttava, mutta samalla haastaa näkökulmamme  elämän vaikeisiin asioihin, kuten suruun, syyllisyyteen ja yksinäisyyteen. Sarja on «outo» sanan parhaassa merkityksessä, ja se uskaltaa olla hieman erilainen – aivan kuten päähenkilönsä Fanny, Seljeseth kuvaa. 

Norjan Viaplay draamasisällöistä vastaava Tanya Nanette Badendyck on innoissaan saadessaan vihdoin esitellä Alhaalla-sarjan Viaplayn katsojille. Hän toimii myös sarjan vastaavana tuottajana. 

– Sarjan takana on uskomattoman hienoja tyyppejä, jotka ovat luoneet todellisen sarjojen helmen. Alhaalla on mielenkiintoinen, erilainen ja vapauttavan epäsentimentaalinen. Päähenkilö Fannylla on ihana ironinen etäisyys kaikkeen ympärillään tapahtuvaan, mutta hänellä on myös ihailtavaa rohkeutta elämässä, joka on piristävää. Odotan todella innolla ensi-iltaa tänä syksynä, Badendyck sanoo. 

Kuusiosaisen Alhaalla-sarjan Viaplaylle ja Viaplay Groupille tuottavat Bård Fjulsrud (Pørni, Unge Lovende) ja Aurora Bjørnhaug Monsterscriptiltä. Sarja saa ensi-iltansa Elisa Viihde Viaplayssa vuoden 2022 syksynä. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.