Tenet – Elokuva-arvostelu (Juonipaljastuksia)

Tenet sai ensi-iltansa jo elokuussa 28. päivä mutta me täällä viihdecornerista kävimme vasta viime viikolla katsomassa että millainen teos sieltä löytyi. Varoituksen sana jo näin alkuun että arvostelussa on juonipaljastuksia.

Elokuvan alussa itse pääjuoni lähti jo käyntiin ihan yleisön huomaamatta mukaanlukien myös minulta sekä seuralaiselta meni täysin ohi. Itse juoni muutenkin oli hyvin monisuuntainen ja juuri kun ajattelit älynneesi homman nimen niin elokuva läväytti kuvainnollisesti kasvoille. Tavallaan myös tasteli tiettyjä kliseitä vastaan.

Tenet juliste

Tenet elokuvan juoni selitettynä

Mikäli olet katsonut trailerin elokuvasta niin todennäköisesti ajattelet että kyse on aikamatkustuksesta (näin minäkin ajattelin) ja tavallaan olikin mutta sitten taas ei. Vaikka aikamatkustus on osittain osa juonta niin enemmänkin on kyse fysiikasta ja miten fysiikan lait yksittäisten esineiden kohdalla on muutettu. Elokuva itse selittääkin tämän katsojille jo melko alkumetreillä kun Pääosan mies on päässyt pois Ukrainasta tehtävältään ja värvätään hankkeeseen ”Tenet”. Tähän asti kaikki on ollut suhteellisen normaalia, kunnes protagonistille selitetään ampumaradalla kuinka joku on kääntänyt eri esineiden entropiaa. Tämä entropian kääntäminen on tapahtunut tulevaisuudessa ja tuotu käänteisesti tälle ”aikajanalle”.

Elokuva antaa pikkuhiljaa juonen palasia yleisölle ja todellakin tarkoitan että todella hitaasti. Missään vaiheessa ei selitetty mistä kaikki sai alkunsa mutta nämä käänteiset esineet eivät olleet edes pääasia juonessa, ehei vaan yksittäinen ydinpommi. Myös itse pommista kerrotaan hyvin piilotetusti jo alussa kun päähenkilö saa operaation vähäiset tiedot. Kyseessä on venäläinen miljonääri Andrei Sator joka oli ainoa eloonjäänyt Starsk-12 kaupungin onnettomuudessa, ei mitään ihmeellistä tietoa yleisölle alussa mutta loppua kohden se alkoi käymään enemmän järkeen. Elokuvan aikana päähahmo oppii myös itse menemään ajassa taaksepäin Andrei Satorin omistamalla koneella ja koittaa pelastaa tilanteen joka sillä hetkellä oli hyvin herkkä.

Tietenkin elokuvassa oli onnellinen ”loppu”. Vaikkakin sankarit saikin estettyä pommin räjähtämisen niin se ei poissulkenut vaaraa. Myös sekin tuli lopussa selväksi että tämä päähahmo (jonka nimeä ei koskaan mainittu) oli se joka oli värvännyt nämä kaikki sankarit tähän operaatioon, myöskin pariin otteeseen tavattu intialainen aseiden välittäjä Priya oli värvättyjen listalla.

Arvostelut

Juoni 8/10 – Jokseenkin hieman sekava mutta samalla taas omalaatuinen

Näyttelijöiden suoritus 9/10 – Todella vakuuttavat suoritukset, jopa Virossa kuvatut kohtaukset olivat todellisen tuntuisia mutta jokseenkin kökköä ajoittaisesti esimerkiksi hätäkeskuksen kohdalla.

Lyhyempi teksti löytyy myös Vin Dieselin tähdittämästä Bloodshot elokuvasta täältä.

Finnkinossa pääset turvallisesti nauttimaan elokuvista näinäkin aikoina

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.