Tarina suomalaisesta numero kahdeksasta, Teemu Selänteestä

Moni nuori aloitteleva jääkiekkoilija unelmoi pelaavansa vielä jonakin iltana taalajäillä eli NHL:ssä kuten Teemu Selänne ja niin monet muut suomalaiset ammattikiekkoilijat. Teemu Selänne eli Finnish Flash on vain se kaikkein tunnetuin suomalainen jääkiekkoilija maailmalla, eikä syyttä.  Teemu ehti pelata ammattilaisjäillä peräti 1451 ottelua ja teki niissä 684 maalia.

Mikä teki Teemusta supertähden?

Teemu Selänne oli luonnonlahjakkuus, mutta lahjakkuus ei pelkästään riitä. Onnistumiseen tarvitaan myös onnea ja oikeata ajoitusta, ja siinä Teemu osui juuri oikeaan saumaan NHL:ään ja oikeaan joukkueeseen.  Teemu oli vuoden 1988 Draftin numero 10 ja Winnipeg Jetsin numero ykkönen, koska Winnipeg halusi taitavan suomalaisen hyökkääjän. Ja tulosta todellakin ensimmäisellä kaudella syntyi. The Finnish Flash teki ensimmäisen kauden 84 ottelussaan 76 maalia ja 56 maaliin johtanutta syöttöä. Winnipegin kausi meni hyvin, mutta joukkue ei edennyt Playoffeissa pidemmälle vaan putosivat jo ensimmäisellä kierroksella 2-4 voitoilla.

Voittamisen tahto, kova harjoittelu yhdistettynä luontaiseen lahjakkuuteen ja taitoon oli Selänteen avaimet menestykseen. Mutta monet vuodet NHL:ssä Selänne pelasi joukkueessa, jolla ei ollut mahdollisuuksia voittaa Stanley Cupia, kunnes vuonna 2007 Selänne voitti NHL mestaruuden Anaheim Ducksin riveissä, 15 vuotta rookie-kautensa jälkeen.

Tiedätkö muuten, miksi numero kahdeksan on seurannut Selännettä vuodesta toiseen? Tarinan taustana on niinkin yksinkertainen asia, kuin se, että Teemun ensimmäinen pelaajanumero oli nimenomaan kahdeksan.

NHL ja kausi 2020

Tulevalla kaudella kuumimmat suomalaiset löytynevät maalitolppien välistä. Maalivahdit kuten Tuukka Rask, Antti Raanta, Juuse Saros, Pekka Rinne, Mikko Koskinen, Emil Larni sekä Veini Vehviläinen ovat kovaa valuuttaa, ja jos Tuukka ja Antti sekä Pekka lienevät joukkueensa ykkösvahteja, nuoremman polven Larni ja Vehviläinen vielä hankkivat kannuksiaan joukkueissaan.

Puolustajiakin löytyy iso liuta tulevan kauden rostereista, mutta seuraamisen arvoisia ovat esimerkiksi Julius Honka, Joni Tuulola, Sami Vatanen, Olli Juolevi, Niko Mikkola, Esa Lindell, Olli Määttä sekä Rasmus Ristolainen.

Entä hyökkääjät, kuinka monta suomalaista yltää maalintekijöiden top 20 listalle tulevalla kaudella, näemmekö Sebastian Ahon nousevan vielä yhden tähtipykälän ja alkaako Teuvo Teräväinen takoa entistä enemmän maaleja. Entä Aleksander Barkov, Kaapo Kakko, Eeli Tolvanen, Granlundit tai pystyykö Patrik Laine palaamaan parrasvaloihin tulevan kauden koitoksissa, onko yhdestäkään aivan huippusijoille?

Paljon riippuu valmentajien peluutuksista, joukkueiden hitsautumisesta ja millaisiin kokoonpanoihin suomalaiset pääsevät tai joutuvat. Luultavaa on, että esimerkiksi Carolina luottaa paljon Ahon ja Teräväisen yhteispeliin, mutta entä muu joukkue? Onko tuleva kausi SE kausi, kun Stanley Cup saapuu Carolinaan?

Miljonääriksi jääkiekkoa pelaten?

NHL-pelaajan palkka on yleensä vain 30–45 prosenttia bruttopalkaksi ilmoitettavasta summasta. Verojen, agenttimaksujen ja muiden kulujen vuoksi varainhoitopalvelut ovat NHL-pelaajille yhä tärkeämpiä. Näiden nimenomaan urheilijoille suunnattujen varainhoitopalveluiden tarkoitus on mahdollistaa urheilijoille täysi keskittyminen omaan lajiinsa. Mutta jääkiekkoilijoidenkin miljoonapalkkiot ovat vielä pieniä verrattuna vaikkapa Lionel Messin yli 120 miljoonan vuosipalkkaan tai Christiano Ronaldon ja Neymarin yli 100 miljoonaan dollariin vuodessa! Mutta vain harvat oikeasti pääsevät NHL tähdiksi tai maailman eniten ansaitseviksi jalkapalloilijoiksi, matka huipulle on pitkä, kova ja kivinen.

Teemu Selänne ja suomalainen jääkiekkoilu

Ei ole varmaankaan yhtään väärin sanoa, että suomalainen jääkiekkoilu eteni hyviin parrasvaloihin Teemu Selänteen jalanjäljillä. Moni suomalainen tulevaisuuden jääkiekkoilija saa kiittää Teemua siitä, että NHL:n kykyjenetsijät ovat Suomessa katsomassa nykyään paljon myös juniorisarjojen pelejä, sillä tulevaisuuden lahjakkuudet halutaan löytää mahdollisimman nopeasti, ennen kuin jonkun toisen joukkueen scoutit ovat hänet jo löytäneet. Jääkiekkoilussa pelataan kuitenkin suurilla rahasummilla ja nyt varsinkin tulevina vuosina NHL on kovan paikan edessä, kun eSports vie nuoria mukanaan ja pelkona on vähentyvät fanit ja tyhjenevät areenat? Samanaikaisesti nimittäin USA:ssa on tulossa ja on jo tullut kaupunkikohtaisia eSport ammattijoukkueita, jotka kohtaavat toisia ammattijoukkueita lähes jo jääkiekon katsojalukujen mittasuhteissa.

Itseasiassa juuri käyty The International turnaus osoitti ennätyssuurella kymmenien miljoonien dollareiden voittopotillaan ja miljoonien online seuraajien voimin, että eSports on nousussa eikä sitä voi unohtaa, kun markkinavoimat miettivät, minne nuorten seuraava mielenkiinto kääntyy. Jääkiekolla on luonnollisesti vielä loistavat juuret varsinkin Kanadassa, mutta USA:n puolella kamppailua käydään isoista taalatukoista jääkiekon, baseballin ja koripallon välillä, jalkapallon ja uuden eSportsin tullessa kannoilla. Muu maailma katsoo vierestä.