Suomenkielinen metalli matkaa maailmalle. ebookers etsii Suomen kovinta hevifania, joka pääsee mukaan Stam1nan Euroopan-kiertueelle Espanjaan

Kyselytutkimus: Naiset kuuntelevat eniten melodista death metallia, miesten suosikki on perinteinen heavy metal

// HAKU ALKAA 6. LOKAKUUTA JA PÄÄTTYY 20. LOKAKUUTA //

Suomen ainutlaatuisuus metallimusiikin mekkana sai korkeimman mahdollisen kansainvälisen tunnustuksen vuonna 2016, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama mainitsi Valkoisen talon puheessaan Suomessa olevan enemmän heavy metal -bändejä asukaslukuun suhteutettuna kuin missään muualla maailmassa. Metalli on monessa maassa tyypillisesti alakulttuurin genre, mutta Suomessa metalli on lähes koko kansan juttu. Nettimatkatoimisto ebookersin teettämässä kyselytutkimuksessa 74 prosenttia suomalaisista ilmoitti kuuntelevansa metallia päivittäin*.

“Tutkimus vahvisti käsityksemme siitä, että metallilla on Suomessa kansainvälisesti tarkasteltuna ainutlaatuinen asema. Metalli on Suomessa valtavirtaa ja suomalaiset suhtautuvat siihen intohimoisesti”, sanoo ebookersin viestintäpäällikkö Claudia Parker.

Vaikka metallikansalla riittää nähtävää ja kuultavaa kotimaassa, moni seuraa intohimoaan myös ulkomaille: 16 prosenttia suomalaisista kertoo tehneensä matkan ulkomaille metallibändin keikalle ja hieman yli puolet (53%) vastanneista voisi matkustaa metallin perässä maailmalle tulevaisuudessa.

“Koska tehtävämme on auttaa suomalaisia toteuttamaan intohimojaan matkailussa, päätimme näyttää mallia ja laittaa vireille kaikkien aikojen hevimatkan”, Parker sanoo.

Suomenkielisen metallin kärkinimiin lukeutuva Stam1na ja ebookers tuovat julkisuuteen yhteishankkeen, jossa tarjotaan suomalaiselle metallifanille aitiopaikka Stam1nan Euroopan-kiertueella: Barcelonan, Bilbaon ja Madridin keikoilla. Stam1nan, metallifanin ja espanjalaisyleisön kohtaamisesta taltioidaan internetissä jaettavia minidokkareita.

Suomalaista metallivientiä on tutkinut Aalto-yliopiston musiikkijohtamisen ja kulttuuriviennin dosentti Toni-Matti Karjalainen. Karjalainen on muun muassa todistanut Tokiossa, kuinka japanilaisyleisön eturivi lauloi Stam1nan mukana suomenkielisiä lyrikoita.

“Haastattelemani japanilaiset sanoivat, että suomi kuulostaa heidän korviinsa tutulta ja sitä on helppo lausua. Usein kuulee myös sanottavan, että suomenkieli sopii foneettisesti hyvin metallikontekstiin. Seuraan suurella mielenkiinnolla, miten Stam1na otetaan vastaan Espanjassa.”

Karjalaisen mukaan suomalaisen metallin omintakeisuus ja menestysresepti maailmalla ovat monilta osin avoimia kysymyksiä. Ebookersin kyselytutkimuksessa suomalainen luonto ja mielenlaatu nousivat vahvasti esille, kun suomalaisilta kysyttiin syitä metallimusiikin suosioon.

“Metalli sopii arktisiin olosuhteisiin, syksyn pimeyteen ja suomalaisen ihmisen luontoon”, muotoilee yksi vastanneista.

“Suomalaiset ovat melankolista ja rankkaa kansaa”, kiteyttää toinen.

Samankaltaiset ajatukset toistuvat Karjalaisen mukaan myös keskusteluissa muusikoiden itsensä kanssa.

“Sanotaanko nyt niin, että jos olet teini-ikäinen Suomessa, todennäköisesti et perusta salsabändiä”, sanoo Karjalainen.

Metalli on Suomessa koko kansan juttu myös sukupuoleen katsomatta, ilmenee ebookersin kyselytutkimuksesta. Päivittäin metallia kuuntelevat kutakuinkin yhtä paljon sekä naiset että miehet. Musiikkimausta sen sijaan löytyy eroja: naiset kuuntelevat mieluiten melodista death metallia ja folk metallia, miesten suosiessa perinteistä heavy metallia sekä progressiivista metallia.**

Ebookers ja Stam1na etsivät Suomen kovinta metallifania 6. lokakuuta alkavassa Puhutko metallia? -yhteishankkeessa (toim. Huom. linkki tulee aktiiviseksi perjantaina 4. lokakuuta).. Haun voittaja pääsee ystävänsä kanssa mukaan Stam1nan Euroopan-kiertueelle ja saa aitiopaikan konsertteihin Barcelonassa, Bilbaossa ja Madridissa. Stam1nan Euroopan-kiertue starttaa 12. marraskuuta Pariisista, jonka jälkeen bändi keikkailee lähes päivittäin yhdessätoista eri maassa Euroopassa.

“Fiilikset on melkein kuin lomalle lähtisi, edessä on paljon jännää nähtävää ja kiertueella on mukana maita, joissa soitamme ensimmäistä kertaa. Ilosanomaa tässä viedään”, sanoo Stam1nan kitaristi Pekka Olkkonen.

HAKU VERKOSSA: https://www.ebookers.fi/matka-blogi/puhutkometallia

*Lähde: ebookers. Kyselytutkimuksen ebookersille toteutti Markettiers. Haastattelu tehtiin 502 täysi-ikäiselle suomalaiselle syyskuussa 2019.

**Lähde: ebookers kyselytutkimus, katso alla.

_ _ 

Millaista metallia kuuntelet mieluiten?

                   Mies                                                       Nainen

  1. Perinteistä hevimetallia (30%)           1. Melodista death metallia (24%)
  2. Black metal (11%) melodinen

           Death metal (11%)

           Trash metal (11%)                            2. Perinteinen hevimetalli (22%)

  1. Progressiivinen metalli (9%)              3. Folk metal (13%)
  2. Industrial metal (6%)                        4. Death metal (8%)
  3. Folk metal (6%)                                5. Black metal (7%)

_ _

Lukuisilla Emma-patsailla palkittu Stam1na julkaisi viime syksynä uransa kahdeksannen albumin nimeltään Taival. Suoraan virallisen albumilistan ykköspaikalle laskeutunut albumi on myynyt reilusti kultalevyyn oikeuttavan määrän ja levyn kappaleet Elämänlanka, Enkelinmurskain ja Gaian lapsi (feat. Anna Eriksson) ovat nousseet radiohiteiksi. Stam1nan kotipaikkakunta on Lemi, joka valittiin vuonna 2018 Suomen metallipääkaupungiksi.