Suomalaisen viihteen kasvot top 5

Meillä jokaisella on oma suosikkimme suomalaisen viihteen viihdetaivaalla. Ajattelimme tällä kertaa listata viisi monille tuttua suomalaisten valkokankaan ja television suosikkia menneiltä vuosilta.

1.      Heikki Kinnunen

Heikki Kinnunen on monipuolinen näyttelijä ja laulaja. Hänellä on pitkä teatteriura ja onpa hän ollut mukana myös luomassa suomalaista sketsiviihdettä televisioonkin. Elokuvarooleista tunnetuimpia ovat Mielensäpahoittaja ja Vääpeli Körmy-elokuvasarjojen nimirooli. Kinnusen ammattiura alkoi Lapualaisoopperassa vuonna 1966, jonka jälkeen hän teki mittavan uran muun muassa Suomen Kansallisteatterissa ja Turun kaupunginteatterissa. Televisiossa hän on tehnyt loistavia roolisuorituksia koomikkona. Moni muistaa Ällitällin ja Soitinmenot. Hän ei kuitenkaan ole rajoittunut vain komiikan tekemiseen, vaan on tehnyt vaikuttavia rooleja draaman, musikaalien ja lastennäytelmien parissa.

Siinä kun elokuvia katselee tai musiikkia kuuntelee, tulee mieleen vähintäänkin seuraavien henkilöiden kanssa myös erilaiset pelaamisen muodot, joista kertovat myös Bonusedun parhaat sivustot – aikuisille on pelejä nykyään tarjolla netissä 24/7 aivan kaikkea laidasta laitaan.

2.      Spede Pasanen

Uuno Turhapuron aviokriisi Valtakunnan neuvottelijaksi nimetyn vuorineuvos Tuuran mielestä koirakoulua käyvä ja siellä erinomaisesti pärjäävä vävy on skandaali hänen asemassaan olevalle miehelle, ja niinpä Uunon avioliitosta täytyy tehdä loppu. Ohjaaja: Ere Kokkonen, 1981. (89’41) Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita, Elli Castrén, Tapio Hämäläinen, Pentti Siimes ja Simo Salminen. Kuvassa: Simo Salminen (insinööri Sörsselssön) ja Spede Pasanen (Härski Hartikainen).

Spede Pasanen oli näyttelijä, käsikirjoittaja, koomikko, ohjaaja, keksijä ja paljon muuta. Suosio jatkui 1960- luvulta 1990-luvulle asti. Hänen uransa alkoi 1950-luvulla radiosta. Vähitellen hän siirtyi tekemään sketsiohjelmia ja komediaelokuvia. Vuonna 1971 Spede Show- sarjasta tuli nopeasti suosittu. Sarjan yksi tunnetuimmista hahmoista oli Uuno Turhapuro. Tunnetuimpia Filmituotanto Spede Pasanen -yhtiön elokuvia ovat Pähkähullu Suomi, X-Paroni ja Noin 7 veljestä. Hän loi Uuno Turhapuro-hahmon yhteistyössä Vesa-Matti Loirin kanssa. Turhapuron  ympärille tehtiin 19-osainen elokuvasarja. Pasasen tekemät elokuvat aina koko perheelle sopivia, eikä niissä kiroiltu tai oltu alasti.  Spede teki myös paljon keksintöjä. Pasanen ideoi myös useita suosittuja tv-ohjelmia, kuten Kymppitonnin, Speden spelit ja useita muita sarjoja, joissa hänen lukuisat keksimänsä pelit ja laitteet tulivat kilpailijoille tutuiksi.

3.      Vesa-Matti Loiri

Vesa-Matti Loiri on luonut monipuolisen uran näyttelijänä, laulajana ja koomikkona. Harva pystyy yhtä laaja-alaiseen uraan. Loirin levyjä on myyty yli 753 000 kappaletta. Loiri on tuttu niin teatterin lavoilta, elokuvista kuin televisiostakin. Teatterin vakavista rooleista hänet muistetaan esimerkiksi Lapualaisoopperasta tai Seitsemästä veljeksestä. Loiri teki nuorena Mikko Niskasen Pojissa vakavan ja vaikuttavan roolisuorituksen. Spede Pasasen kanssa he tekivät lukuisia televisio-ohjelmia. Uuno Turhapuro-elokuvat ovat kaikille tuttuja. Komediahahmoista Nasse-setä, Jean-Pierre Kusela ja Tyyne naurattavat edelleen sekä lapsia että aikuisia. Hahmoissa yhdistyy ronskius, huumori ja tilannetaju. Loiri on myös tulkinnut Eino Leinon runoihin sävellettyjä lauluja.

Siinä missä Speden aikaan pelattiin Speden pelejä tai vastaavia, niin nykyään pelaaminen on siirtynyt pitkälti mobiiliin ja yhdeksi valtiksi on tullut entistä nopeampi pelaaminen. Yksi askel nopeuteen ovat palvelut, jotka ei vaadi pelitiliä vaan pelaamaan pääsee samantien, kolikkopelit, automaattipelit ja kasinopöydät ovat vaikka heti saatavilla mobiilissa tai jopa erillisellä sovelluksella.

4.      Pirkka-Pekka Petelius

Pirkka-Pekka Petelius on tunnettu viihdetaiteilijana, poliitikkona ja luontoasiantuntijana. Petelius tuli tunnetuksi Velipuolikuu-sketsisarjassa, jota esitettiin vuosina 1983-1984. Hän sekä käsikirjoitti että näytteli sarjassa. Sama työryhmä teki myös Mutapainin ystävät, Tabu ja Hymyhuulet -sketsisarjoja. Peteliuksen kanssa monissa sarjoissa oli toisena pääosan esittäjänä Aake Kalliala. He tekivät yhdessä Bulttibois– sarjaa, joka jatkui Manitbois nimellä. He tekivät yhdessä sarjojen käsikirjoitukset sekä näyttelivät kaikki sketsit kahdestaan. Herra 47:n ja James Potkukelkan hokemia toisteltiin vuosia koulujen ja päiväkotien pihoilla. Hän on tehnyt myös useita vakavia rooleja, muun muassa elokuvissa Tuntematon sotilas, Lapin kullan kimallus ja Leijat Helsingin yllä. Petelius tunnetaan myös lintuharrastajana. Hän on juontanut vuosia Yleisradion Luontoiltaa. Hänet valittiin vihreiden kansanedustajaksi vuonna 2019.

5.      Jukka Virtanen

Jukka Virtanen aloitti vuonna 1958 Suomen Television ensimmäisenä uutistoimittajana, joka työskenteli kokopäiväisesti. Hän oli myös kirjailija, käsikirjoittaja, näyttelijä, juontaja ja paljon muuta. Virtanen oli myös yksi vuonna 1978 perustetun Uuden Iloisen Teatterin perustajajäsenistä. Moni muistaa Virtasen Levyraati- ja Runoraati- televisio-ohjelmista. Virtanen on suomentanut useina vuosina ennen joulua esitettävän The Joulukalenteri-sarjan käsikirjoituksen. Hän myös näytteli sarjassa tonttu Iki-iäkästä sekä oli sarjan kertoja. Viimeinen Virtasen tv-rooli oli Paavo-vanhus poliisisarjassa Roba, joka esitettiin vuonna 2015. Virtanen oli myös musiikillisesti hyvin lahjakas. Omien kappaleidensa lisäksi hän tuli tunnetuksi sanoittajana. Hän on ollut myös useissa elokuvissa ohjaajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä.