Miksi Dyyni on yksi vuoden 2021 odotetuimmista elokuvista?

Dyyni on Frank Herbertin tieteisromaani vuodelta 1965, jota pidetään yhtenä 1900-luvun scifin huipputeoksista. Kriitikoiden ylistämä romaani sai viisi jatko-osaa. Dyynin messias sekä suomentamattomat God Emperor of Dune, Heretics of Dune, Children of Dune ja Chapterhouse: Dune. Kauan odotettu elokuva kattaa alkuperäisen romaanin ensimmäisen puoliskon.

Aiemmat yritykset

Denis Villeneuven versio Dyynistä ei ole ensimmäinen yritys siirtää tätä tarinaa valkokankaalle. Alkuperäinen romaani on uskomattoman syvällinen ja sen laaja hahmokokoelma on täynnä vivahteita. Originaalin fanit eivät ottaneet David Lynchin vuoden 1984 Dyyni-elokuvaa suopeasti vastaan. Vaikka filmistä tuli scifi-elokuvien klassikko, Lynchin versiosta puuttui johdonmukaisuutta ja se vääristi jonkin verran alkuperäistä tarinaa.

Sen jälkeen vuonna 2000 Sci-Fi-kamava esitti kolmeosaisen Dyyni-minisarjan, jossa Paul Atridesta esitti Alec Newman ja Duke Letoa William Hurt. Jatko-osa Children of Dune julkaistiin vuonna 2003. Sarja oli uskollisempi alkuperäiselle kirjalle, ja yleisön mielestä se oli parempi kuin David Lynchin vuoden 1984 elokuva, mutta koki, että siitä puuttui silti jotain. Tarinan fanien korkeat odotukset uusinta filmatisaatiota kohtaan ovat kouriintuntuvat.

Julkaisupäivä

Elokuva tulee teattereihin 1. lokakuuta 2021 ja esitetään samaan aikaan HBO Maxilla kuukauden ajan. Elokuvan lisäksi on on spin-off-sarja Dune: The Sisterhood, joka toimii elokuvan esiosana. Sarja tulee olemaan nähtävissä suoratoistopalvelu HBO Maxissa, ja se keskittyy Bene Gesseritiin, muinaiseen naisjärjestöön, jonka alkuperä on tuntematon. Denis Villeneuve ohjaa sarjan pilottijakson. Sinulla on siis mahdollisuus suoratoistaa runsaasti Dyyni-sisältöä, jos sinulla on HBO. Ehdit jopa hyvin pitää taukoja Dyynin maisemasta ja vilkaista sosiaalista mediaa, avata netin vedonlyöntisivustot tarkistaaksesi jalkapallotulokset, pelata videopeliä ja palata sitten Arrakikselle.

Hengelle uskollinen

Dyyni on monesta syystä yksi vuoden 2021 hartaimmin odotetuista elokuvista. Frank Herbertin kaukaisen Araknis-maailman kovimmat fanit ovat innoissaan, koska elokuvan tekijät ilmoittivat, että kaksiosainen elokuva tulisi olemaan uskollinen romaanin hengelle.

Tolkienin Sormusten herran ja Hobitin elokuvaversioiden jymymenestyksen, Tähtien sodan uuden tulemisen ja lukuisten Marvel-elokuvien jälkeen yleisö on paljon valmiimpi monimutkaiseen scifi-maailmaan, jossa on useita hahmoja, poliittisia teemoja ja kaikkea sitä, mitä mestarillinen romaani sisältää. Ja onhan niinkin, että itse George Lucas myönsi, että Dyyni oli yksi Tähtien sodan alkuperäisistä inspiraation lähteistä.

Denis Villeneuvella on jo ansioluettelossaan menestyselokuvia kuten vuoden 2016 Arrival ja vuoden 2018 Blade Runner 2049. Tällä elokuvalla on megaluokan budjetti, ja samalla Warner Bros antoi tekijöiltä saatujen tietojen mukaan Villeneuvelle taiteellista vapautta enemmän kuin tarpeeksi. Ohjaaja kertoi näkevänsä Dyynin kahtena elokuvana. Ensimmäinen, joka siis ilmestyy tänä vuonna, kattaa vähän yli puolet kirjasta. Toinen ei ole vielä saanut virallisesti vihreää valoa, mutta voimme todennäköisesti odottaa sitä muutaman vuoden sisällä.

Hyvän vastaanoton saaneen elokuvan takana ei koskaan ole yksin ohjaaja. Käsikirjoituksesta vastasivat Forrest Gumpin ja The Insiderin Eric Roth sekä Passengerista ja Doctor Strangesta tuttu Jon Spaihts. Musiikin teki Hans Zimmer, joka auttoi Inceptionia ja Interstellaria menestymään.

Timothe Chalamet esittää Paul Atreidesta ja Rebecca Ferguson Lady Jessicaa. Oscar Isaac esittää Duke Letoa Atreidesta ja Josh Brolin Gurney Halleckia. Päähenkilöiden näyttelijäkaartiin kuuluvat myös Sharon Duncan-Brewster, Stellan Skarsgard, Jason Momoa, Dave Bautista, Zndayaa, Stephen McKinley Henderson, Chang Chen, David Datmalchian, Charlotte Rampling ja Javier Bardem.

Tarina

Dyynin tarina sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen autiolle Arrakis-planeetalle. Duke Leto Atreidesista tulee planeetan suojelija. Planeetalla on erikoista ”mausteeksi” kutsuttua ainetta. Se on koko tunnetun maailmankaikkeuden arvokkain hyödyke. Mauste voi pidentää ihmisen elämää, antaa ihmisille yliluonnolliset ajattelukyvyt ja mahdollistaa valoa nopeamman matkustamisen. Duke Leto tietää, että hänen vihollisensa ovat virittäneet ansan. Siitä huolimatta hän vie poikansa ja perillisensä Paulin, Lady Jessican ja neuvonantajansa vaaralliselle jättimäisten hiekkamatojen asuttamalle planeetalle ottamaan haltuunsa maustekaivostoiminnan. Seuraa paljon levottomuuksia, joihin kuuluvat taistelut eri ryhmien välillä, ja Arrakiksen syvään autiomaahan tottuneilla Femen-alkuasukkailla on myös aktiivinen rooli.

Osa Frank Herbertin alkuperäisen tarinan inspiraatiosta sai lähteensä ympäristöasioista. Taustalla olevista aiheista voi tunnistaa maapallon todellisuuden, öljyn hvyäksikäytön ja kapitalismin epäterveellisen luonteen. Kirjailija tutki myös Oregonin siirtyviä hiekkadyynejä ennen romaanien kirjoittamista.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.