Jussi-palkinnot vuoden 2022 parhaille elokuville jaettiin perjantaina 24.3

Illan palkituin elokuva oli TYTÖT TYTÖT TYTÖT neljällä (4) Jussi-palkinnolla Jussi-palkinnot vuoden 2022 parhaille elokuville jaettiin perjantaina 24.3. suorassa tv-lähetyksessä Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa.

Tytöt tytöt tytöt -elokuvan jälkeen seuraavaksi eniten palkintoja saivat elokuvat Pahanhautoja (2), Sydänpeto (2) ja Kikka (2). Muita palkittuja elokuvia olivat Kupla (1), Hetki lyö (1) ja Metsurin tarina (1). Vuoden lyhytelokuvana palkittiin Kaikki äitini puhelut ja dokumenttielokuvana Karaokeparatiisi.

Filmiauran hallitus päätti viime vuonna luopua sukupuolitetuista näyttelijäpalkintokategorioista. Nyt jaettiin ensimmäistä kertaa näyttelijäpalkinnot neljässä uudessa kategorioissa: Pääosa, Sivuosa, Valkokankaan valopilkku, Näyttelijätulokas.


Elämäntyöpalkinto Betoni-Jussi

Varsinaisten Jussi-palkintojen lisäksi Filmiaura myönsi elämäntyöpalkinto Betoni-Jussin näyttelijä Esko Salmiselle, joka on esiintynyt valkokankailla ja näyttämöillä jo yhdeksällä vuosikymmenellä. Esikoisrooli vanhempien rinnalla vuoden 1949 elokuvassa Katupeilin takana saattoi mennä katsojilta ohi, mutta sittemmin häntä on ollut mahdotonta olla huomaamatta.

Salminen on näytellyt esimerkiksi elokuvissa Varasto 1 ja 2 (2011 ja 2018), Härmä (2012), Äideistä parhain (2005), Pohjanmaa (1988), Hamlet liikemaailmassa (1987), Niskavuori (1984), Pedon merkki (1981), Runoilija ja muusa (1978), Tähdet kertovat, Komisario Palmu (1962) sekä Tuhlaajapoika (1992), josta hänet palkittiin parhaan miessivuosan Jussi-patsaalla.

Elisa Viihteen yleisön suosikkielokuva

Yleisön suosikkielokuvaäänestyksen järjesti jälleen Elisa Viihde. Äänestyksessä eniten yleisöääniä sai MC Helper beKINGs, jonka on ohjannut Kaitsu Walfrid Rinkinen ja tuottaneet Minna Haapkylä, Sanna Kultanen, Eve Särkänne ja Janne Kaperi (Rabbit Films ja Biisonimafia / KR-Produktio). Palkinnon jakoi näyttelijä Tuulia Eloranta Elisa Viihteen Rosvopankki-sarjasta. Palkinnon vastaanottivat muun muassa elokuvan tuottajat ja ohjaaja yhdessä.

Toiseksi eniten ääniä yleisön suosikkielokuvaäänestyksessä sai JVG-elokuva: Vuodet ollu tuulisii (ohjaus Taito Kawata, ja Miika Särmäkari, tuotanto Anton Moilanen, Seppo Kerkelä ja Lasse Järvi / Cocoa Play), ja kolmanneksi eniten Koskinen (ohjaus Lauri Nurkse, tuottajat Ella Piesala, Ilkka Hynninen, Jussi Lipponen, Erna Aalto / Mediawan). 

Nordisk Film -palkinto

Jussi-gaalassa jaettiin viidettä kertaa myös 20 000 euron arvoinen Nordisk Film -palkinto. Palkinto antaa tunnustusta elokuvantekijöille, jotka ovat merkittävällä työllään nostaneet elokuvanteon tasoa ja siten rikastuttaneet suomalaista elokuvakulttuuria. Vuoden 2023 palkinnon sai työryhmä, johon kuuluvat kuvaaja Jarkko T. Laine, tuottaja Mika Ritalahti, käsikirjoittaja Ilja Rautsi ja ohjaaja Hanna Bergholm elokuvasta Pahanhautoja.

Nordisk Film -säätiön (Nordisk Film Foundation) palkinto jaetaan vuosittain ja sen saajan valitsee elokuvantekijöistä koostuva tuomaristo. Vuonna 2023 tuomaristoon kuuluivat tuottaja Liisa Penttilä-Asikainen, ohjaaja Saara Cantell, ohjaaja-käsikirjoittaja Juha Lehtola, Filmiauran hallituksen jäsen Manna Katajisto, ohjaaja-käsikirjoittaja Inari Niemi ja elokuvaaja J-P Passi.

Vuoden uroteko -palkinto

Jussi-patsaiden ja yllä mainittujen tunnustusten lisäksi Filmiaura jakoi ennen televisiolähetystä Vuoden uroteko -palkinnon läheisyyden koreografi Pia Rickmanille ja näyttelijä Saara Kotkaniemelle, jotka ovat tehneet viime vuosina työtä turvallisemman elokuva-alan eteen.

Rickman on kouluttautunut ensimmäisenä Suomessa läheisyyden koreografiksi ja auttanut elokuvien intiimikohtauksissa. Kotkaniemi puolestaan on julkaissut selvityksen siitä, miten puutteellista ja vaarallistakin intiimikohtausten tekeminen Suomessa on ollut. Filmiauran Uroteko-palkinto myönnettiin nyt kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna sen rahoittajana toimi Kinos Rentals. Palkinnon arvo on 2500 euroa.

JUSSI-PALKITUT KATEGORIOITTAIN

VUODEN ELOKUVA 

Tytöt tytöt tytöt – tuottajat Leila Lyytikäinen, Elina Pohjola / Citizen Jane Productions

OHJAUS 

Alli Haapasalo –  Tytöt tytöt tytöt

PÄÄOSA

Sara Melleri – Kikka!

SIVUOSA 

Ilkka Heiskanen – Hetki lyö 

NÄYTTELIJÄTULOKAS

Stella Leppikorpi – Kupla

VALKOKANKAAN VALOPILKKU

Linnea Leino –  roolit elokuvissa Tytöt tytöt tytöt, Punttikomedia, Napapiirin sankarit 4

 
KÄSIKIRJOITUS 

Ilona Ahti, Daniela Hakulinen – Tytöt tytöt tytöt  


KUVAUS 

Kerttu Hakkarainen – Sydänpeto 

MUSIIKKI 

JB Dunckel – Sydänpeto


ÄÄNISUUNNITTELU 

Jorma Kaulanen, Peter Albrechtsen – Metsurin tarina 


LEIKKAUS 

Samu Heikkilä – Tytöt tytöt tytöt  

LAVASTUSSUUNNITTELU 

Päivi Kettunen – Pahanhautoja 

 
PUKUSUUNNITTELU 

Tiina Kaukanen – Kikka! 

 
MASKEERAUSSUUNNITTELU 

Marina Ritvall, Conor O’Sullivan – Pahanhautoja

DOKUMENTTIELOKUVA 

Karaokeparatiisi – ohjaaja Einari Paakkanen, tuottaja Marianne Mäkelä / napafilms 

LYHYTELOKUVA 

Kaikki äitini puhelut – ohjaaja Iiti Yli-Harja 

BETONI-JUSSI 

Esko SalminenJUSSI-GAALA 2023

Jussien saajat palkittiin perjantaina 24.3.2022 Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa, suorassa tv-lähetyksessä, joka näytettiin klo 19.30 alkaen MTV3-kanavalla sekä mtv-palvelussa, missä se on katsottavissa edelleen.

Gaalan juonsi Pekka Strang. TV-lähetyksen tuotti Banijay Finland Oy ja catering-kumppanina toimi Tapahtumatalo Bank. Yhteistyökumppaneina olivat Elisa Viihde ja Nordisk Film. Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt Filmiaura ry:lle tukea Jussi-gaalan järjestämiseen. Tapahtuman tuotti Filmiaura ry:lle Noora Kuronen.  

Ensimmäiset Jussit jaettiin 16.11.1944. Vuonna 1944 perustettu Jussi-palkinto on tiettävästi Euroopan vanhin elokuvapalkinto. 

Jussi-patsaat vuoden parhaille pitkille kotimaisille elokuvateatterielokuville jakaa elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry ja lopulliset voittajat valitsee Filmiaura ry:n jäsenistö suljetulla lippuäänestyksellä. Ääntenlaskusta vastasi tänä vuonna Asianajotoimisto Hedman Partners.

Jussi-ehdokkaat valitsee vuosittain vaihtuva, ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati yhdessä Filmiauran hallituksen kanssa. Raadissa olivat mukana seuraavat elokuva-alan ammattilaiset: ohjaaja Ville Jankeri, näyttelijä Satu Tuuli Karhu, tuottaja Hanna Kauppi, elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen, äänisuunnittelija Pinja Mustajoki, säveltäjä Laura Naukkarinen, näyttelijä Max Ovaska, maskeeraaja Kaisa Pohjola, käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala, leikkaaja Mikko Sippola, elokuvaaja Konsta Sohlberg ja lavastaja Juha-Matti Toppinen. Kaisa Pohjola toimi Sydänpeto-elokuvan Suomen kuvausten maskeeraajana ja puvustajana, minkä vuoksi hän ei osallistunut raadissa Sydänpetoa koskeviin keskusteluihin ja äänestyksiin. Filmiauran hallituksesta raadissa olivat: Riina Liukkonen, Minna Lampolahti, Emma Ilves, Hannele Marjavaara ja Anton Vanha-Majamaa.JUSSIT ONLINE

Kotisivu: www.jussit.fi 
Facebook: Jussi-palkinto 
Facebook: @jussigaala 
Twitter: @jussi_gaala 
IG: @jussi_gaala 
Hashtag: #jussigaala #jussigaala23

Lyhytelokuva-Jussin voittaneen Kaikki äitini puhelut lisäksi myös muut lyhytelokuvaehdokaselokuvat ovat yleisön katsottavissa Yle Areenassa.  

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.