Hanna Bergholmin Pahanhautoja voitti Gérardmerin elokuvafestivaalin kilpasarjan Ranskassa

Ohjaaja Hanna Bergholmin psykologinen kauhudraama Pahanhautoja on voittanut ranskalaisen Gérardmerin elokuvafestivaalin kilpasarjan Grand Prix’n, ja se voitti myös Youth Jury Award -palkinnon.


Pahanhautoja kulkee Ranskassa nimellä EGŌ.
Ohjaaja Hanna Bergholm kehui kiitospuheessaan Gérardmerin elokuvajuhlilla sitä, miten hyvin Ranskan valtio tukee kulttuuria ja elokuvaa. Elokuvateatterit ovat Ranskassa saaneet olla auki yleisölle.

”Korona-aikana helposti ajatellaan, että kulttuuri ja elokuva on elämässä jotain vähemmän tärkeää, mutta ne ovat oleellinen osa ihmisyyttä. Itse olen yksistään Gérardmer-festivaalilla nähnyt monia kiinnostavia elokuvia, jotka ovat avanneet minulle uusia ikkunoita tarkastella tätä maailmaa. Minulle elokuvantekijänä kaikkein suurin palkinto oli nähdä oma elokuvani nyt ensimmäistä kertaa yleisön kanssa, ja kuulla yleisön elävän elokuvan mukana ja reagoivan juuri oikeissa kohdissa. Toivon, että nämä palkinnot auttavat saamaan ihmiset ympäri maailmaa elokuvateattereihin katsomaan elokuvan.”

Pahanhautojan tuottaja Mika Ritalahti Silva Mysterium -tuotantoyhtiöstä sanoo:

”Hyvää kannatti odottaa! Olen todella ylpeä elokuvan saamasta vastaanotosta niin valtameren takana kuin nyt Euroopassa. Sundancen arviot ja tuplapalkinto Gérardmerissä ovat koko työryhmän yhteinen voitto.”

Ranskalainen Gérardmer on fantasiaelokuviin keskittyvä festivaali, joka järjestettiin tänä vuonna 29. kerran. Mukana Gérardmerin kilpailussa olivat muun muassa norjalaisohjaaja Eskil Vogtin The Innocents ja Unkarin tämän vuoden Oscar-ehdokas Post Mortem.

Gérardmer oli Pahanhautojalle jo toinen kansainvälinen festivaali; maailmanensi-iltansa se sai Sundancen elokuvajuhlilla kriitikoiden hehkuttamana. Seuraavaksi Pahanhautoja matkaa Göteborgiin, joka on yksi Euroopan merkittävimmistä elokuvajuhlista.

Silva Mysteriumin tuottaman Pahanhautoja saa Suomen ensi-iltansa 4.3.2022. Elokuvan levittää Nordisk Film.

Elokuvan on ohjannut Hanna Bergholm ja käsikirjoittanut Ilja Rautsi. Tarina on Bergholmin ja Rautsin yhdessä kehittämä. Elokuvan pääosarooleissa nähdään Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin. 

PAHANHAUTOJA

– Lähes 4 miljoonan euron budjetillaan kaikkien aikojen kallein suomalaisen naisohjaajan elokuva
– Hanna Bergholmin ohjaaman elokuvan on käsikirjoittanut Ilja Rautsi. Tarina on Bergholmin ja Rautsin yhdessä kehittämä.
– Elokuvan pääosarooleissa nähdään Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen ja Reino Nordin
– Erikoismaskeeraussuunnittelusta vastasi kaksinkertainen Oscar-ehdokas Conor O’Sullivan (mm. Saving Private Ryan, The Dark Knight, Game of Thrones) ja erikoisefekteistä Animatronic Designer Gustav Hoegen (mm. Star Wars, Jurassic World). 

TEKIJÄT

Ohjaus – Hanna Bergholm
Käsikirjoitus – Ilja Rautsi
Kuvaus – Jarkko T. Laine
Leikkaus – Linda Jildmalm
Musiikki – Stein Berge Svendsen, Janne Storm
Lavastus – Päivi Kettunen
Äänisuunnittelu – Carl Svensson
Pukusuunnittelu – Ulrika Sjölin
Maskeeraussuunnittelu – Marina Ritvall
Erikoismaskeeraussuunnittelu – Conor O’Sullivan
Erikoisefektit – Gustav Hoegen
Hirviöolennon konseptisuunnittelu – Petteri Mäkinen, Emilia Lindholm, Hanna Bergholm
Tuotanto: Silva Mysterium Oy 
Tuottaja: Mika Ritalahti
Levitys: Oy Nordisk Film Ab

SYNOPSIS

Nuori Tinja-tyttö yrittää toteuttaa vaativan äitinsä unelman menestymällä telinevoimistelussa. Tinjan äiti esittelee koko maailmalle lahjakasta tytärtään ja idyllisen onnellista perhe-elämäänsä suositussa ”Ihana arki” videoblogissaan. Tinjan elämä täyttyy pakonomaisesta äidin miellyttämisestä, ja ansaitakseen äitinsä rakkauden, Tinja piilottaa tältä kaikki negatiiviset tunteensa. Eräänä yönä Tinja löytää oudon linnunmunan. Hän kätkee munan huoneeseensa ja hautoo sitä salassa peittonsa alla, kunnes munasta kuoriutuu jotain, joka järkyttää heitä kaikkia. Täydellinen koti muuttuu kauhun näyttämöksi.

Pahanhautoja on psykologinen kauhudraama virheellisyyden pelosta ja rakkaudettomuudesta, joka luo hirviön.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.