Historialliset Jussi-ehdokkuudet kaikkiaan seitsemälle ohjaajalle ja käsikirjoittajalle yhteisesti elokuvasta TOTTUMISKYSYMYS

Parhaan ohjauksen ja käsikirjoituksen Jussi-ehdokkuudet ensimmäistä kertaa yhteisesti seitsemälle elokuvantekijälle

TOTTUMISKYSYMYS kansainvälisessä ensi-illassa Göteborgin elokuvajuhlilla

Syksyllä 2019 ensi-iltansa saanut Tottumiskysymys on ehdolla neljän Jussin saajaksi. Elokuvalla on Jussi-ehdokkuudet parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen ja miessivuosan kategorioissa.

Tottumiskysymyksen ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi sekä Miia Tervo yhdessä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun parhaan käsikirjoituksen tai ohjauksen Jussi-palkintokategorioissa on ehdolla seitsemän henkilöä yhdestä elokuvasta.

Seitsemän elokuvantekijän yhteisteos on ylipäätään harvinaisuus. Tottumiskysymys on tiettävästi maailman ainoa elokuvateatterilevityksessä ollut pitkä fiktioelokuva, jolla on näin monta ohjaajaa ja käsikirjoittajaa.

Tottumiskysymys on sellainen luottamuksen ja yhteisöllisyyden kokemus, ettei vastaavaa välttämättä koskaan uralla tule enää eteen, toteavat elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Kirsikka Saari ja tuottaja-ohjaaja-käsikirjoittaja Elli Toivoniemi.

– Nimenomaan tämä kollektiivinen tekotapa ja luottamus ovat mahdollistaneet tämän haastavan, poikkeuksellisen ja aivan erityisen elokuvan onnistumisen.

Tottumiskysymyksen tekijät ovat tuoreista Jussi-ehdokkuuksista hyvillään myös oman elokuvansa menestymistä laajemmin, koska ehdokkuuksia keränneiden elokuvien joukossa on lukuisia naisten tarinoita ja ehdokkaina runsaasti naisia.

– Erityisen ilahduttavaa on nähdä historiallisen paljon naisia ehdokkaina sekä ohjauksen että käsikirjoituksen palkintokategorioissa, Elli Toivoniemi hehkuttaa.

– On mahtavaa, että tämänsuuntainen muutos on tapahtunut täällä Suomessa. Samaa emme nähneet esimerkiksi Oscar- tai Golden Globe -ehdokasasettelussa.

Tottumiskysymys-elokuvan ohjaaja-käsikirjoittajien joukossa on myös muista elokuvista ehdokkuuksia saaneita elokuvantekijöitä. Miia Tervolla on kaikkiaan neljä Jussi-ehdokkuutta: hän on ehdolla parhaasta ohjauksesta ja parhaasta käsikirjoituksesta paitsi Tottumiskysymys-elokuvasta,myös elokuvasta Aurora, joka kahmi kaikkiaan kolmetoista ehdokkuutta. Anna Paavilaisella ehdokkuuksia on kolme: Tottumiskysymys-ehdokkuuksien lisäksi Paavilaisen lyhytelokuva Kaksi ruumista rannalla on ehdolla parhaan lyhytelokuvan Jussin saajaksi.

Tottumiskysymys-elokuvasta ehdokkaina ovat ohjaajien ja käsikirjoittajien lisäksi näyttelijä Johannes Holopainen parhaan miessivuosan palkintokategoriassa ja elokuvan tuottaja Elli Toivoniemi parhaan elokuvan kategoriassa.

Tottumiskysymys perustuu kuuteen Yksittäistapaus-lyhytelokuvaan. Kaikki 11 lyhytelokuvaa nähdään 26.1.2020 alkaen Yle Areenassa sekä Yle TV2 -kanavalla. Samalla alkaa myös elokuviin liittyvä vaikuttavuuskampanja (kts. lisätiedot).

Tottumiskysymys saa kansainvälisen ensi-iltansa Göteborgin elokuvajuhlilla 30.1.2020.

Jussi-palkinnot jaetaan 20.3.2020 Jussi-gaalassa.

Kotisivu: yksittaistapaus.fi

GÖTEBORGIN ELOKUVAJUHLAT

https://goteborgfilmfestival.se/en/

TOTTUMISKYSYMYS: ELOKUVAN TRAILERI

TOTTUMISKYSYMYS: ONLINE

Kotisivu: www.tuffifilms.com

Facebook: www.facebook.com/tottumiskysymyselokuva

Instagram: @tottumiskysymyselokuva

Twitter: @tottumiskysymys

#tottumiskysymys #forceofhabit #uskaltaakoenäähalatakaan #tääontätäruisleipää #täällähänitkeekohtakaikki

TOTTUMISKYSYMYS

Ensi-ilta 27.9.2019

Ohjaus: Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi sekä Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo

Käsikirjoitus: Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi sekä Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo

Rooleissa: Veikko Aalste, Bile Abdirahman, Teemu Aromaa, Tommi Eronen, Seidi Haarla, Joel Hirvonen, Johannes Holopainen, Leo Honkonen, Niina Hosiaisluoma, Nelli Juusela, Lotta Kaihua, Ona Kamu, Ria Kataja, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Krista Kosonen, Usva Kärnä, Ella Lahdenmäki, Julia Lappalainen, Pirjo Lonka, Samuli Niittymäki, Fanni Noroila, Chike Ohanwe, Kati Outinen, Jarkko Pajunen, Suvi Rantanen, Eero Ritala, Pinja Sanaksenaho, Joonas Snellman, Jussi Sorjanen ja Minna Suuronen. 

Kuvaus: Päivi Kettunen, Jarmo Kiuru, Kerttu Hakkarainen

Leikkaus: Yva Fabricius, Anniina Kauttonen, Otto Heikola

Äänisuunnittelu: Lotta Mäki

Lavastussuunnittelu: Laura Haapakangas, Katariina Kapi, Sanna-Mari Pirkola

Pukusuunnittelu: Roosa Marttiini

Maskeeraussuunnittelu: Kaisu Hölttä, Roosa Marttiini

Tuottaja: Elli Toivoniemi

Tuotanto ja levitys: Tuffi Films Oy

SYNOPSIS

Seitsemän ohjaajan yhteisteos tuulettaa asenteita näyttämällä naisen elämästä hetkiä, jotka jäävät yleensä piiloon.

Hillan romanttinen loma, Emmin kotibileet ja Miljan koulumatka saavat yllättävän käänteen, kun vieras lyöttäytyy seuraan. Samaan aikaan nuori näyttelijä Emppu harjoittelee elämänsä suurinta roolia ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalla kokematon syyttäjä Aleksi valmistautuu kiireellä ensimmäiseen oikeusjuttuunsa, jota asianomistaja Niina on odottanut vuosia. Miian järjestämien firman juhlien tunnelma taas järkkyy, kun työkaveri Katja avautuu pomon lähentely-yrityksestä. On päätettävä nopeasti, miten tilanne ratkaistaan.

Railakas näkökulma näyttää arkemme uudessa valossa. Absurdi huumori itkettää ja naurattaa: voiko tämä olla totta?

ELLI TOIVONIEMI

Tuottaja ja ohjaaja Elli Toivoniemi on yksi Tuffi Filmsin omistajista ja perustajista. Toivoniemi on tuottanut kymmeniä kansainvälisesti palkittuja ja levitettyjä elokuvia, joista yhdessä Venla Hellstedtin kanssa tuotettu Hölmö nuori sydän (ohj. Selma Vilhunen, 2018) palkittiin Berliinin elokuvafestivaalilla. Toivoniemen tuotantoon kuuluu muun muassa Oscar-ehdokas lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (ohj. Selma Vilhunen, 2014), dokumenttielokuva Ei koskaan enää (ohj. Aino Suni, 2018), sekä  mm. Chicagossa palkittu, seitsemän Jussin ja parhaan pohjoismaisen elokuvan ehdokkuudet saanut pitkä näytelmäelokuva Hyvä poika (ohj. Zaida Bergroth, 2011).  Toivoniemen viimeisin ohjaustyö, pitkä dokumenttielokuva Kesäni sudenkorentona (2017), sai ensi-iltansa DocPoint-elokuvafestivaaleilla ja palkittiin Critics Choice -valinnalla. Lisäksi hän on ohjannut yhdessä Jenni Tulen kanssa Locarnon elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saaneen lyhytelokuvan Rooli (2014).

KIRSIKKA SAARI

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Kirsikka Saari on yksi Tuffi Filmsin perustajista. Hänen kirjoittamansa lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2014) oli Oscar-ehdokkaana 2014. Saari on kirjoittanut Berliinin elokuvajuhlilla Kristallikarhulla palkitun elokuvan Hölmö nuori sydän (2018) ja julkaissut myös samannimisen romaanin. Lisäksi hänen töihinsä kuuluvat minisarja Paratiisi (2010) ja yhdessä Jenni Toivoniemen kanssa kirjoitettu Korso (2014). Saaren ja J. Toivoniemen kirjoittama näytelmä Masennuskomedia sai ensi-iltansa Kansallisteatterissa 2017. Saari on kirjoittanut ja myös ohjannut useita lyhytelokuvia, joista tuorein, Super Comfort (2018) sai Tampereen elokuvajuhlilla kunniamaininnan ja on valittu muun muassa Aspenin elokuvafestivaaleille.

REETTA AALTO

Reetta Aalto on fiktio- ja dokumenttielokuvien ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen kirjoitus- ja ohjaustöitään ovat muun muassa dokumenttielokuva Grey Violet – Silmätikku (2017) ja palkittu nettihittianimaatio Pillua aloittelijoille (2015). Ohjaajana Aalto on tunnettu myös Prix Europa -ehdokkaana olleesta tv-minisarjasta Paratiisi (2010) sekä palkituista lyhytelokuvista (Mersusta seuraava (2015) ja Tyttöjen ilta (2008). Hänen tuorein ohjaustyönsä on lyhyt draama Sintti (2018).

ALLI HAAPASALO

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Alli Haapasalon esikoispitkä fiktio oli Syysprinssi (2016) ja esikoispitkä dokumenttielokuva Postilokero 347 (2017). Televisioelokuva Kukkulan kuningas (2009) toi Haapasalolle Prix Europa -ehdokkuuden. Haapasalo on myös ohjannut ja käsikirjoittanut useita palkittuja lyhytelokuvia sekä kuvannut näyttelyvideoita New Yorkin Scandinavia Houselle. Parhaillaan Haapasalolla on työn alla televisiosarja Nyrkki (2019), jonka hän ohjaa yhdessä A.J. Annilan kanssa.

ANNA PAAVILAINEN

Ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Paavilainen on myös Kansallisteatterista, elokuvista ja televisiosta tuttu näyttelijä. Hän on ohjannut ja käsikirjoittanut lyhytelokuvia ja näytelmiä. Paavilaisen monologinäytelmää PLAY RAPE (2014, 2015, 2016) on esitetty useilla näyttämöillä ja lukuisilla kielillä. Paavilaisen ohjaama ja Laura Birnin kanssa käsikirjoittama lyhytelokuva Kaksi ruumista rannalla (2019) sai kunniamaininnan Tampereen elokuvajuhlilla. Marja Salon kanssa Paavilainen ohjasi näytelmän Sinuus (2016). Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelmassa (2017) Paavilainen oli mukana käsikirjoittajana ja ohjaajana.

MIIA TERVO

Miia Tervo on kansainvälisesti palkittu elokuvantekijä. Tervon kehuttu ensimmäinen pitkä fiktioelokuva Aurora (2019) on parhaillaan myös kansainvälisessä levityksessä. Hänen lyhytelokuvansa Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia (2015), Santra ja puhuvat puut (2013), Lumikko (2009) ja Hylje (2005) ovat kiertäneet kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja keränneet lukuisia palkintoja. Lumikko oli myös ehdokkaana Euroopan elokuva-akatemian (EFA) parhaan lyhytelokuvan palkinnon saajaksi.

JENNI TOIVONIEMI

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Jenni Toivoniemen esikoisohjaus, lyhytelokuva Treffit (2012) palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla ja sai erikoismaininnan Berliinin elokuvajuhlilla. Yhdessä Gunhild Engerin kanssa Toivoniemi on ohjannut elokuvafestivaaleilla menestyneen lyhytelokuvan Komitea (2016). Useiden lyhytelokuviensa lisäksi Toivoniemi on kirjoittanut näytelmiä ja kuunnelman, sekä pitkän elokuvan Korso (2014) yhdessä Kirsikka Saaren kanssa. Heidän yhteistyönään käsikirjoittamat lastenelokuva Sihja ja komediasarja Paras vuosi ikinä saavat ensi-iltansa vuonna 2020. Parhaillaan Toivoniemi ohjaa ensimmäistä pitkää elokuvaansa Seurapeli (2020)