VPN ja Elokuvat kulkevat käsikkäin

Elämme nykypäivän maailmassa ja internetin käyttö on osana arkipäivän arkea, ovat myöskin elokuvien uudet liiketoiminnot siirtyneet internettiin. Tätä liiketoimintaa harjoittaa esimerkiksi elokuvien sekä sarjojen suoratoistopalvelut kuten Netflix, HBO Nordic, Amazon Prime, Viaplay sekä monta muuta, myös kotimaiset Ruutu, C More, Dplay. Nämä yritykset tarjoavat elokuvia nettisivuillaan, sekä sovellustensa kautta, kuukausimaksua vastaan. Palveluihin luodaan käyttäjä, jolla elokuvia pääsee katsomaan mistä ja koska vain. Usein nämä yritykset tarjoavat ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi niin sanottuna kokeilujaksona.

Elokuvat ja nykyaika

Näitä elokuvia sekä sarjoja katsotaan samalla tavalla kuin katsoisit videoita YouTubessa, joka sekin on myöskin liittynyt mukaan tähän leffojen suoratoistobisnekseen. Sinun ei siis erikseen tarvitse ladata näitä leffoja omalle koneellesi tai edes vuokrata niitä, vaan voit katsoa niitä suoraan näistä erilaisista palveluista.

Suoratoistopalveluissa kaikki elokuvat ja sarjat eivät kuitenkaan ole saatavilla kaikilla alueilla, esimerkiksi Yhdysvalloissa on täysin erilainen elokuvakirjasto kuin Suomessa. Jostakin sarjasta voi vaikka olla vain osa saatavilla Suomessa, mutta USA:ssa onkin kaikki kaudet. Tämä johtuu yritysten välisistä byrokraattisista sopimuksista. Niihin liittyy monta osapuolta, kuten sarjan tuottaja, lisenssin myyjä, sekä lisenssin ostaja. Eri osapuolilla on erilaiset rajoitukset, jonka takia kaikki leffat eivät ole saatavilla esimerkiksi juurikin Suomessa

Tähän kuitenkin on onneksi porsaanreikä palvelun ostajille, tämä kyseinen porsaanreikä on VPN.

Miten VPN auttaa elokuvien katsomisessa

VPN on siis virtuaalinen erillisverkko (englanniksi Virtual Private Network) joka toimii tietynlaisena välikätenä. Netflix sekä muut yritykset näkevät sijaintisi ip-osoitteestasi, kun käyttämäsi verkko (internet) lähettää palveluntarjoajalle dataa. Kun käytät VPN palvelua, se sinun lähettämäsi tieto ip-osoitteestasi menee ensiksi toiselle ennalta määritetylle palvelimelle – erilliseen verkkoon. Tästä erillisestä putkesta tietosi sitten siirtyy palveluntarjoajalle, kuten Netflixille, taikka HBO Nordicille. Vähän kuin ihminen lähettäisi postia jollekin, se menee ensiksi lajittelukeskukseen ja sieltä vastaanottavalle ihmiselle. Tämä tieto kulkisi normaalisti sinun nettioperaattorilta palveluntarjoajalle, näin näyttäen ip-osoitteen, mutta jos käyttäisitkin vpn-palvelua, ja vaikka valitset välittäjä palvelimen, joka sijaitsee USA:ssa, silloin palveluntarjoaja näkee vain sen erillisverkon ip-osoitteen. Tämä tarkoittaa sitä, että välityspalvelin kertoo operaattorille, että sinä olet USA:ssa ja antaa sinun katsoa sen mukaisesti sisältöjä. Lopputulos on siis, hurraa sinulla on nyt USA:n elokuvakirjasto.

Sitten kun olet miettimässä millaisen VPN palvelun tai ohjelmiston sinä tarvitset, kannattaa lueskella erilaisia oppaita ja muiden kokemuksia. Esimerkiksi siitä miten VPN ja Netflix toimivat yhdessä, tai miten YLE Areena ulkomailla toimiikaan. Varsinainen VPN:n käyttöönotto on sitten helppoa, kunhan ensin valitset mitä VPN palvelua ajattelit käyttää tai testata – sen voi kyllä sitten vaihtaa, jos et olekaan tyytyväinen ensimmäiseen valintaan.

Miten valita oikea VPN ohjelmisto?

Mutta sitten tuleekin tämä, kun päätät hankkia itsellesi tämän kyseisen VPN palvelun ja huomaat että niitä löytyy tarjolle yli sata toisistaan eroavaa ratkaisua. Herää kysymyksiä kuten: Minkä otan? Mikä on hinta? Onko hinta/laatu suhde hyvä? Mitä ominaisuuksia, taikka eroja näillä on? Onneksi VPN vertailu on tehty jo, tai useampiakin, eikä sinun tarvitse itse alkaa käydä läpi kaikkia vaihtoehtoja löytääksesi sinulle sen parhaimman ja sopivimman.

VPN palveluja löytyy paljon, mutta kuten missä tahansa muussakin tuotteessa taikka palvelussa, on niissä keskenään eroja. Joskus pieniä, mutta joskus jopa hyvin suuria sekä vaikuttavia eroja. Pääsääntö tai ohje on, että valitse sellainen ohjelmisto ja palvelu, josta löytyy tietoa ja mistä myös puolueettomat lähteet puhuvat ja löydät käyttäjien kommentteja siitä.

VPN-vertailu on erikoistunut pelkästään kyseiseen aihealueeseen, kuten jo nimestä voi päätellä, ja sivustolta löydät kattavat tiedot sekä arvostelut kaikesta vpn palveluihin liittyen.

Suomalaisetkin ovat kunnostautuneet VPN ohjelmistojen koodauksessa ja F-Securen Freedom VPN kokemuksia on luettavissa aivan vapaasti.

Arvosteluja sekä uutisia VPN palvelusta kannattaa jatkossakin lukea sillä ne kehittyvät luonnollisesti koko ajan vastaten uusien käyttäjien tarpeisiin ja toiveisiin. Siksi kannattaakin valita jo tässä vaiheessa sellainen ohjelmisto, jota kehitetään edelleen, eli sellainen jossa on ehkä pieni kuukausimaksukin.

Mekin pidämme korvamme auki tämän asian tiimoilta, ja saatamme kirjoitella lisääkin. Kuulumiseen seuraaviin kertoihin.

Ps. Big Brother valvoo (ja kohta taas televisiossa Suomessakin, syyskuusta lähtien)