VIISI TAPAA ALOITTAA UNELMIEN KESÄ SUOMESSA

Suomen kesä on vuoden ihaninta aikaa, ja paukkuvat hellerajat, valoisat illat ja värikkäät auringonlaskut ovatkin alkaneet jo kuluvan viikon aikana. Ennen varsinaisia kesälomia päivän tai viikonlopun mittainen irtiotto on mainio tapa toivottaa kesä tervetulleeksi. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi kokosi listan erilaisista tavoista aloittaa unelmien kesä kotimaassa.


Nyt mennään vauhdilla kohti kesää! Kuva © Visit Lakeland / Flickr  

1. YHDISTÄ MATTOJENPESUUN PIKNIK

Kevätsiivoukseen kuuluu ehdottomasti mattojen pesu. Tuhansien järvien maassa matonpesupaikkoja löytyy moneen makuun. Valitse maisemapaikka, kokoa mukaan juuri oikea porukka ja herkullinen eväskori. Aurinkoisena päivänä mattojenpesu hoituu kuin huomaamatta hyvässä seurassa. Kiirettä ei edes kannata pitää, sillä tärkeintä on yhdessäolo.

Ympäristöystävällinen matonpesijä valitsee viemäröidyn mattojenpesupaikan, sillä matoista irtoava lika, bakteerit ja tekstiilikuidut rehevöittävät vesistöjä siinä missä fosfaattipitoiset pesuaineetkin. Mattojenpesun klassikko eli perinteinen mäntysuopa ei sisällä fosfaatteja.

2. KOE KIRSIKANKUKKIEN KAUNEUS HANAMI-JUHLASSA


Roihuvuoren Hanami on koko perheen juhla. Kuva © Iiro Kaukiainen

Helsingin Roihuvuoressa järjestetään joka kevät Hanami, joka tarkoittaa japaniksi ”kukkien katselemista”. Hanami on japanilaisille vuoden tärkein juhla, ja se ajoittuu kirsikkapuiden kukinnan alkamiseen. Roihuvuoressa on eniten kirsikkapuita yhdellä alueella Suomessa – japanilaistyylisessä puutarhassa ja Kirsikkapuistossa kasvaa yli 200 kirsikkapuuta.

Roihuvuoren Hanamia vietetään toukokuun puolenvälin jälkeen, sääolosuhteista riippuen. Tänä vuonna juhlapäiväksi on valittu lauantai 19.5. Ohjelmassa on kirsikankukkien ihailun ohessa muun muassa teetaidetta ja budo-esityksiä.

3. NAUTI KANSAINVÄLISESTÄ TUNNELMASTA SODANKYLÄN ELOKUVAJUHLILLA

Yleisöä valmistautumassa elokuvanautintoon Sodankylässä. Kuva © Sodankylän elokuvaviikot / Juuso Hirvonen

Sodankylän elokuvajuhlat kietovat kävijän ainutlaatuisiin kokemuksiin, ja ohjelmaa riittää elokuvien katsomisen lisäksi monenlaista. Suomen kansainvälisesti tunnetuin elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna 33. kerran Sodankylässä 13.–17. kesäkuuta. Kaurismäen veljesten perustama festivaali on ainutlaatuinen tapahtuma, jossa yötön yö yhdistyy palavaan rakkauteen elokuvaa kohtaan. Elokuvia näytetään neljässä esityspaikassa ympäri vuorokauden ja niiden ohessa kuullaan kiinnostavia puheenvuoroja. Vanhassa sirkusteltassa pidetyistä, liveorkesterin säestämistä mykkäelokuvakonserteista voi sulavasti laskeutua tapahtumapaikan vieressä virtaavan Kitisen laiturille, jonne festivaaliväki kokoontuu aamuöisin. Tänä vuonna festivaalille saapuu totuttuun tapaan iso joukko kotimaisia ja kansainvälisiä vieraita, ja festivaalin eri elokuvakategorioissa esitellään paitsi klassikkoja ja uusia tuulia, myös festivaalin kutsuvieraiden kuratoimia elokuvia.

4. NAUTI LUONNOSTA ILMAN HUOLTA JA HÄSLINKIÄ


Valmiiksi lasketulta laiturilta pääsee suoraan veteen. Kuva © Hansenit / Flickr

Majoitusvaihtoehtoja lomailuun on nykyään enemmän kuin koskaan. Hotellissa yöpyminen ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen suunniteltaessa reissua luonnon helmaan, vaikka kenties pitäisi. Majoitusvaihtoehtoja löytyy nykyään moneen makuun, eli enää ei tarvitse omistaa mökkiä päästäkseen pulikoimaan järvissä ja nauttiakseen kesäisestä luonnosta. Saaristoon halajavan kannattaa tarkastaa esimerkiksi Ahvenanmaa, josta löytyy monta hurmaavaa bed and breakfast -tyylistä majoitusta vanhoista koulurakennuksista idyllisiin puuhuviloihin. Lyhyenkin maisemanvaihdoksen kotimaassa voi tehdä helpoksi, kun ei tarvitse stressata puitteista.

5. IHASTU MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOILLA NYKYTAITEESEEN


Kaj Stenvallin teos ”Global Warning” on ajankohtainen. Kuva © Mäntän kuvataideviikot

Pirkanmaalla sijaitsevassa Mäntässä on järjestetty vuodesta 1993 alkaen vuosittain Mäntän kuvataideviikot. Kyseessä on Suomen merkittävin kesäinen nykytaiteen katselmus, josta vastaa vuosittain vaihtuva kuraattori. Tänä kesänä 25 vuotta täyttävien kuvataideviikkojen näyttelyn on kuratoinut Mäntän oma kasvatti Veikko Halmetoja, joka on valinnut näyttelyyn mukaan 56 taiteilijaa. Yksi tämän vuoden teemoista on julkisen tilan valtasuhteet.

Idyllinen Mänttä soveltuu hienosti koko perheen matkakohteeksi. Tämän kesän näyttely avautuu 17. kesäkuuta ja pitkin kesää Mäntässä järjestetään näyttelyyn nivoutuvaa oheisohjelmaa.