Tehdastuotteesta ihmerohdoksi – hampun tie öljyksi

Olet varmaan jo törmännyt jossain CBD-öljyyn ja sen mahdollisiin vaikutuksiin kaudenhoidossa ja monissa terveyteen liittyvissä asioissa. Onko kyse kuitenkin enemmän viihteestä vai todellisesta ihmerohdosta, me otimme vähän selvää asiasta.

Suomessakin tuotetta on saatavilla esimerkiksi https://www.cibdol.fi/ sivustolla, jossa myös kerrotaan tuotteesta ja sen vaikutuksista lisää. Viimeisten parin vuoden aikana CBD-öljyn tuottajia on avannut liikkeitään ja laboratorioitaan niin Sveitsiin, Saksaan kuin Ruotsiin ja öljyn valmistamiseen tarvittavaa teollisuushamppua on alettu valmistaa useissa Euroopan maissa. Mistä sitten on kyse, ja miten tästä tuotteesta on tullut niin trendituote?

Sekoitetaan toiseen hampputuotteeseen

CBD-öljy ei ole huumaava-aine, mutta osa tuotteen markkinoille tuloon pääsyssä ja trendituotteeksi pääsystä johtuu toisesta hampputuotteesta. Miten sitten CBD-öljy eroaa tästä toisesta, usein viihdekäyttöön tai sairaudenhoitoon käytettävästä tuotteesta eroaa?

CBD-öljyä markkinoidaan kauneudenhoitoon ja stressinhoitoon, sivutuotteena kerrotaan sitten sen mahdollisista muista vaikutuksista, mutta millekään näille ei ole vielä varmaa lääketieteellistä selvitystä Öljyä on kyllä tutkittu ja tuloksia on saatu, mutta yksikään lääketieteellinen yritys ei ole antanut virallista lausuntoa tuotteesta, mutta yksi syy saattaa olla sekin, että kyseessä on luonnontuote, ei siis lääkevalmiste.

CBD-tuotteista tuli esimerkiksi Tsekeissä pari vuotta sitten oikea hittituote ja sieltä se levisi myös ympäri Eurooppaa, ja teollisuushampusta on tullut hitti myös Pohjois-Amerikassa. Sen kerrotaan todellakin auttavat stressiin, ahdistukseen ja erilasiin iho-ongelmiin, mutta markkinoilla on myös tuotteita, joita ei ole valmistettu oikein, ja jotka eivät ole puhtaita. Näin on usein uusien tuotteiden tullessa markkinoille, ja ennen kuin kaikki oikeat tuotantoprosessit on löydetty.

CBD on kannadidioli se rentouttaa mutta ei päihdytä kuten toinen hampputuote eli kannabiksen tetrahydrokannabinoli eli THC. Teollisuushamppu on jalostettu tuote, missä ei EU:n alueella saa olla kuin 0,2 % THC:tä, kun lääketarkoitukseen ja päihdelajikkeina käytetyissä lajikkeissa on jopa kymmeniä prosentteja THC:tä.

Lupaavia tuloksia

Lääketeollisuus on maailmalla miljardien eurojen liiketoimintaa ja jokaisen luonnontuotteen pääseminen siitä seulasta vaatii aikaa ja rahaa. Siksi luonnontuotteet harvoin voivat virallisesti sanoa, mihin ne oikeasti auttavat, koska harvalla tuottajalla on miljoonia euroja käytettävissä lääketieteelliseen tutkimukseen. Vastaavasti lääketehtaat eivät halua tehdä sitä tutkimusta, koska heillä on omia teollisesti luotuja lääkkeitä näihin vaivoihin, joihin CBD-öljyn kerrotaan tuovan apua. Joten siinä mietittävää.

Koska CBD:tä ei ole tutkittu vielä paljon, ei sen markkinoinnissa saa käyttää selkeitä lauseita, mihin se oikeasti voisi auttaa. Prahassa on yksi kansainvälinen tutkimuslaitos, joka tutkii näiden kemikaalien ja niiden yhdistelmien lääketieteellisiä vaikutuksa, ja vaikka tulokset ovat lupaavia kivun lievityksessä, tulehduksissa ja kouristuksessa sekä auttamassa immuunijärjestestelmää, mitään varmaa ei voida sano. Joissain maissa CBD-öljy on luokiteltu antipsykoottiseksi aineeksi koska se tuntuu vaikuttavan ihmisen mieleen vaikkei se päihdytä ekä aiheuta riippuvuutta.

Kansainvälinen lääketeollisuus

Pelkästään Suomessa lääketeollisuudessa työskentelee reilut 5000 asiantuntijaa ja maailmalla luonnollisesti paljon enemmän. Lääkkeiden kehittäminen ja valmistus on kallista, ja siksi markkinoilla liikkuu myös paljon tuotteita, jotka eivät ole aitoja. Kyllä, lääkkeitäkin väärennetään. Vähän kuin aikoinaan VHS-videoiden aikakaudella saatoit saada käsiisi elokuvan, joka ei vielä ollut Suomen levityksessä, mutta joku oli kuvannut sen ulkomailla jopa katselustudiossa omalla videokamerallaan. Nämä videot olivat aivan kamalia laadultaan, mutta niitä katsottiin, koska haluttiin nähdä elokuva ensimmäisenä. Vähän samanlainen asia on lääkeväärennös, osa ihmisistä haluaa saada joitain lääkkeitä nopeasti ja vaikka mistä, ja niitä tilataan netistä tietämättä kuitenkaan loppujen lopuksi, mitä sieltä oikeasti tulee. Ja jos luulet, että lääkeväärennöksiä on vain netissä, niin väärin, niitä on ollut jopa jakelussa suomalaisissa apteekeissa.