Tarkkaavaisuus viihteessä ja opiskelussa

Yleensä me katselemme televisiosarjoja ja elokuvia ajankuluksi, emmekä välitä kovinkaan paljon siitä, voisiko tapahtumat oikeasta tapahtua. Se on viihdettä. Joskus kun katselemme tietokilpailuja, yritämme itsekin osata vastata nopeammin ja paremmin kuin kilpailijat, mutta se todellinen tilanne siellä studiossa ja ne paineet ovat aivan erilaiset kuin kotona pelatessa. Kuinka sinä suhtaudut katsomiisi ohjelmiin?

Oletko esimerkiksi katsellut dokumentteja väsyneenä ja toivonut oppivasi jotain? Tarkkaavaisuus vain on kärsinyt, etkä kenties seuraavana päivänä muista enää mitään katsomastasi ohjelmasta. Tai olet voinut katsoa YouTubesta tai jostain muualta opiskeluusi liittyvää materiaalia ja unohtanut sen samantien. Auttaisiko tarkkaavaisuuteen esimerkiksi CBD-öljy, vai onko sekin trendituote vain plasebo-tuote, lue lisää jos kiinnostaa. CBD-öljyä on saatavana öljynä ja kapseleina, lisäravinteena. Sen vaikutukset ovat vielä keskusteluiden ja tutkimusten alaisia, joten kannattaa suhtautua terveellisellä varovaisuudella, kuten kaikkien uusien tuotteiden kanssa.

Viihteestä oppiminen

Voiko viihdeohjelmia katsoessa oppia mitään? Ainakin niistä voi oppia heittäytymistä ja sen, ettei mokaaminen aina ole maailmanloppu, ja virheistä voi aina oppia. Viihdettä katsomalla voi myös ”nollata” omat aivonsa, eli aina ei tarvitse miettiä katselemaansa niin vakavasti, ja jos päivät menevät töissä jo vakavien asioiden parissa, niin iltaisin on hyvä heittäytyä viihteelle. Televisioviihde kuitenkin on pääsääntöisesti harmitonta viihdettä.

Nykyään vielä meille on kehitetty mahdollisuudet katsoa omia suosikkiohjelmiamme silloin kuin haluamme. Emme ole enää kiinni aikatauluissa ja ohjelmakartoissa, vaan voimme katsoa suoratoiston kautta omia suosikkejamme aina silloin kuin haluamme, ja vielä missä sitten olemmekaan – jopa mobiilisti. Itse asiassa monet nuoret aikuiset katsovatkin jo ohjelmia enemmän mobiilisti kuin ”vanhaan” tapaan television välityksellä, ajat muuttuvat. Katso tästä miten mobiilitelevisiosta kirjoitettiin vuonna 2007! Tuolloin ei vielä kukaan osannut arvata, millainen tarjota meillä on saatavilla 2020-luvulla.

Suoratoiston kirjastot

Meillä on tarjolla sekä maksutonta että maksullista ohjelmatarjontaa useammalta suoratoistotoimittajalta. Luonnollisesti kaikki uusimmat elokuvat ja sarjat ovat maksullisten palveluita takana, mutta niidenkin hinnat ovat tulleet paljon alaspäin ja alle kymmenellä eurolla saa jo melkoisia ohjelmakirjastoja käyttöön. Mikä on oma suosikkisi? Tästä näet tammikuussa tehdyn suoratoistovertailun.

Osaltaan omaan suoratoistokanavan valintaan varmasti vaikuttaa viihdeohjelmien lisäksi tarjolla olevat urheilu- ja dokumenttikanavat, joiden sisältö vaihtelee kohtuullisen paljon kanavatoimittajasta toiseen ja mikäli haluat kaikista laajimmat palvelut, joudut ottamaan useamman toimittajan, mutta silloin loppuu katseluaikakin kesken – ennen oli toisin, oli vain kaksi kanavaa ja ohjelmatarjonta oli suorastaan sanoen rajattua.

Ohjelmat ja mobiilius

Viihde on tullut arkeemme mobiililaitteidemme kautta 24/7. Nykyään voimme katsella eiliset ohjelmat vaikka työmatkalla junassa tai linja-autossa. Matkoillakin voimme katsella omista laittteistamme vaikka tallennettuja ohjelmia, jos verkkoyhteydet eivät ole aivan satavarmat. Ennen meidän piti erikseen mennä television luokse tiettyyn aikaan katselemaan ohjelmia, ja tämä toiminto muovasi arkeemme aikatauluja – nyt nuo aikataulut ovat pitkälti menneen ajan muistoja.

Oletko itse miettinyt omaa aikatauluasi per viikko ja verrannut sitä vaikka omien vanhempiesi aikatauluun? Jos olet nuori aikuinen, voi olla että oma aikataulusi on täysin erilainen kuin vanhempiesi tai isovanhempiesi, koska sen ovat muovanneet ensin työajat kello 7-16 ja sitten television ohjelma ajat kuten kello 9 ja 10 uutiset – sinun oma aikataulusi voi nykyään olla aivan erilainen, työajat ovat muuttuneet ja uutisia on saatavilla 24/7 digitaalisesti, missä sitten ollaankaan.

Maailma ei pala ennalleen

Maailma ei todellakaan palaa entiseen, se kehittyy koko ajan edelleen. Niin tekee myös viihde, ja mitä enemmän meillä on kanavia, sitä monipuolisemmaksi viihdetarjonta laajenee. Mutta tarkoittaako se samassa mittakaavassa myös laadun kehittymistä? Ei välttämättä, vaan pikemminkin sitä, että osa viihdeohjelmasta on jo nyt suunnittelematonta ajantäytettä, jolla ei ole mitään tavoitetta tai ajatusta muuta kuin saada katselija joko nauramaan tai jopa itkemään.

Erilaiset ohjelmakirjastot auttavat meitä myös etäopiskelussa, ne tarjoavat ehtymättömän lähdekirjaston, josta ammentaa sekä tietoa, että ideoita. Varsinkin dokumenttikirjastot pitävät sisällään sekä sitä tietoa, että keskustelua tiedosta ja sen merkityksestä.