- Nightwish jäi määräämättömälle tauolle
- Factory by the Lake – uusi kaupunkitapahtuma Suomessa
- Hockey Night Perjantai sytyttää viikonloppuun tammikuusta alkaen
- MTV Katsomon joulukuun kärkitärpit: Aallonmurtajan päätöskausi, tuore brittiuutuus Archie, ranskalaissarja Remember, rikossarjat Sherwood ja Totuus, uusi Beck-elokuva sekä urheilussa mm. Mestarien liigan lohkovaihe huipentuu
- Aikuisten digitaalinen irtiotto illassa
Tampereen elokuvajuhlien kilpailuelokuvat vuodelle 2020 valittu – hakijoita yli 4 000
Tampereen elokuvajuhlien kotimaiseen ja kansainväliseen kilpailuun lähetettiin viime vuoden haussa yhteensä 4 303 elokuvaa. Festivaalilla esitettäviin kilpasarjoihin esiraati on valinnut yhteensä 98 elokuvaa, joista kotimaisia on 38 ja kansainvälisiä 60. Listaus kaikista valituista elokuvista on liitteenä.
Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakson mukaan valintojen tekeminen vaikeutuu vuosi vuodelta: “Ongelmana kilpailuvalinnoissa ei ole hyvien elokuvien puute, päinvastoin. Näiden valittujen elokuvien lisäksi valintojen ulkopuolelle jäi kymmenittäin elokuvia, joita olisimme halunneet ehdottomasti esittää festivaalilla.”
Tampereen elokuvajuhlien voittajat valitsee festivaalin kotimainen ja kansainvälinen tuomaristo. Lisäksi omat palkintonsa jakavat Risto Jarva -tuomaristo, Kirkon Mediasäätiön tuomaristo sekä Nuorisotuomaristo. Palkitut elokuvat julkistetaan palkintoseremoniassa sunnuntaina 8. maaliskuuta klo 12.00 alkaen.
Kotimainen kilpailu 2020
Kotimaiseen kilpailuun valittiin yhdeksän yli 30-minuuttista ja 29 alle 30-minuuttista elokuvaa. Hakijoita oli yhteensä 280. Kotimaiseen kilpailun elokuvissa raatia miellytti etenkin elokuvien teknisesti korkea taso.
Valittujen joukossa on useita ensi-iltoja: Paul Anders Simman dokumentti My Dear Mother (Suomi, Norja, Ruotsi, 2019), Tiina Madissonin dokumentti Nepalin morsian (Suomi, Norja, 2019), Salla Tykän dokumentti Untitled (White – Alps) (Suomi, Sveitsi, Ranska, 2019) sekä Harri Larjoston fiktiivinen dokumentti “Mehiläishoito” (Suomi, 2019).
Kansainvälinen kilpailu 2020
Kansainväliseen kilpailuun valittiin 60 lyhytelokuvaa 45 maasta. Valintaraati piti erityisen ilahduttavana, että festivaalin erikoisohjelmiston teemoja nousi esiin myös kilpailuelokuvissa. Esimerkiksi dystopia-teemaa käsiteltiin monen kilpailuelokuvankin tarinoissa. Kilpailuun valittiin myös useita elokuvia Saharan eteläpuolisesta Afrikasta: Senegalista, Kongosta ja Keniasta. Afrikan vähemmän tunnetut elokuvamaat sekä Saharan eteläpuolisen alueen nuoret ja omaehtoiset tekijät nousevat esiin myös festivaalin erikoisohjelmiston Ilmasto-näytöksissä.
Teemu Nikin All Inclusive (Suomi, 2019) valittiin sekä kotimaiseen että kansainväliseen kilpailuun. Suomalaisista elokuvista kansainväliseen kilpailuun valittiin myös Anna Paavilaisen Play Rape (Suomi, 2019).
Kansainvälisessa kilpailussa maailmanensi-iltansa saavat Carolina Gómez de Llarenan dokumentaarinen animaatio Al Jabal (Venezuela, Libanon, Ranska, 2020) sekä Ülo Pikkovin dokumentti Kilpkonna ja jänes (Viro, 2020).
Sukupuolten moninaisuus suurennuslasin alla
Tampereen elokuvajuhlat on sitoutunut neljän pohjoismaisen lyhytelokuvafestivaalin kanssa tehdyllä vetoomuksella 5050 by 2020 -tavoitteeseen, jonka päämääränä on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä raportoida tasa-arvon toteutumisesta festivaalin omassa toiminnassa.
Tampereen elokuvajuhlien ohjelmiston ytimenä on vuosia ollut erilaisten vähemmistöjen ja vaiennettujen ryhmien äänten esiintuominen. Moninaisuudesta ja tasaisesta sukupuolijakaumasta on huolehdittu myös festivaalin tuomaristoja ja erikoisohjelmistoja kootessa, mutta kilpailujen osalta on vielä tehtävää. Esimerkiksi kilpailuhaun käytössä olevassa ilmoittautumisjärjestelmässä sukupuolivaihtoehtoina ovat vain cis-normatiiviset vaihtoehdot nainen ja mies, joten jo ilmoittautumisvaiheessa törmätään tasa-arvo-ongelmiin. Tampereen elokuvajuhlat pyrkii vaikuttamaan tähän jatkossa.
Ilmoittautumisista kerätyn datan mukaan kaikista kilpailuun lähetetyistä elokuvista 43,1% oli naisten ja 56,9% miesten ohjaamia. Kotimaiseen kilpailuun hakeneista elokuvista naisohjaajien elokuvia oli 47,8% ja miesohjaajien 52,5%. Kilpailuun valituista kotimaisista elokuvista 19 (51,35%) on ohjannut nainen ja 18 (48,65%) mies.
Kansainvälisessä kilpailussa sukupuolten jakauma on selkeästi epäsuhtaisempi. Kilpailuun hakeneista elokuvista naisohjaajien elokuvia oli 42,8% ja miesohjaajien elokuvia 57,2%. Kilpailuun valittiin 22 (36,7%) naisten ja 40 (63,3%) miesten ohjaamaa elokuvaa.
Kaikki kilpailuihin valitut elokuvat esitetään 50. Tampereen elokuvajuhlilla 4.–8. maaliskuuta. Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan, ja lipunmyynti alkaa 12. helmikuuta.
Kuvat: Palkintoseremonia 2019 ©Jani-Rutanen