Suomelta balladi, Ruotsilta voimabiisi

Näin voisi lyhyesti luonnehtia viikonlopun saldoa Euroviisufinaaleista Suomesta ja Ruotsista. Suomessa voiton vei kansainvälisten tuomariäänien siivittämänä Aksel Kankaanranta, vaikka jäikin sitten yleisöäänissä toiseksi 94-99 toiseksi tulleelle Erika Vikmanille.

Turkulainen Aksel Kankaanranta on Suomen tämänvuotinen Euroviisu-edustaja. Kankaanrannan kappale Looking Back äänestettiin Uuden Musiikin Kilpailun voittajaksi myöhään lauantai-iltana. Kankaanranta sai yleisöltä 94 pistettä ja kansainvälisiltä raadeilta 76 pistettä eli yhteensä 170 pistettä. Erika Vikman sai yleisöltä 99 pistettä ja raadeilta 58 pistettä eli yhteensä 157 pistettä.

Vuonna 2017 Kankaanranta osallistui Voice of Finland -laulukilpailuun, koska hänen äitinsä ja siskonsa kannustivat hakemaan siihen. Tarkoitus oli vain kokeilla, kuinka pitkälle rahkeet riittävät. Kankaanranta sijoittui kisassa toiseksi.

YLE:

Kankaanrannan herkkä kappale Looking Back kertoo maailmantuskasta, rakkaudesta ja riittämättömyyden tunteesta.

– Asetamme kaikenlaisia etappeja elämäämme. Mikä niiden arvo on ja tekeekö niiden saavuttaminen ihmisen todella onnelliseksi?

Kappale on kirjoittaja-tuottaja Joonas Angerian käsialaa. Hän kirjoitti sen alunperin Los Angelesissa yhdessä Whitney Phillipsin ja McDonoughin veljesten kanssa heidän Before You Exit -bändilleen. Nuoret veljekset pohtivat kirjoitussessioissaan sitä, kuinka ennen täysi-ikäistymistä he odottivat sen rajapyykkiä hartaasti, mutta lopulta nuoruusvuodet menivätkin ikään kuin ohi aikuisuutta odotellessa.

Entä Ruotsissa

Ruotsissa kansainvälisten juryjen jälkeen oltiin tasapelissä The Mamas ja Dotterin kanssa.

Ruotsin 60. Melodifestivalen-kisan voittajaksi ratkesi kolmen naisen muodostama gospelyhtye The Mamas kappaleella Move. Erikoista voittajissa on se, että heidän trionsa koottiin vasta viime vuonna nimenomaan viime vuotista Melodifestivalenia varten taustalaulajiksi – ja he olivat mukana voittaneessa esityksessä eli tämä on nyt tämän kolmion toinen peräkkäinen esiintyminen Euroviisuissa! The Mamas edustaa Ruotsia toukokuussa euroviisuissa Hollannin Rotterdamissa. Yhtyeen muodostavat Lolou Lamotte, Ashley Haynes sekä Dinah Yonas Manna.

Mamas voitti kokonaisen yhden pisteen marginaalilla toiseksi jääneen kilpailijan. Toiseksi tuli Dotter kappaleella Bulletproof joka oli omassa osakilpailussaan Anna Bergendahlinin Kingdom Come biisin kanssa voittaja. Anna Bergendahl sijoittui lopulta kolmanneksi.