Sarja-arvostelu: Westworld

Aina silloin tällöin tulee televisioon sarjoja, jotka ovat erilaisia kuin yksikään aiempi ja Westworld on sellainen. Nyt uusin kausi on sarjan kolmas, mutta suosittelemme sarjan aloittamista aivan alusta alkaen, jotta tietää taustat, jotka ovat johtaneet nykyiseen tilanteeseen.

HBO:

Westworld on erittäin kekseliäs draamasarja, joka vie seikkailun- ja jännityksenjanon aivan uusiin, vaarallisiin ulottuvuuksiin. Westworld on futuristinen fantasiapuisto, jossa joukko androideja lakkaa noudattamasta ohjelmoijiensa tarkasti suunnittelemaa käsikirjoitusta ja alkaa käyttäytyä oudolla tavalla.

Sarjan tähtikaartiin kuuluvat muun muassa Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton ja Jeffrey Wright. Sarja perustuu Michael Crichtonin (Jurassic Park) vuonna 1973 käsikirjoittamaan ja ohjaamaan elokuvaan.

Televisioversiosta vastaavat Jonathan Nolan (Interstellar, Yön ritari) ja Lisa Joy (Pushing Daisies, Burn Notice).

Näyttelijät: Ed Harris, Anthony Hopkins, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Evan Rachel Wood, James Marsden

Evan Rachel Wood – sarjan yksi nousevista tähdistä

Näistä näyttelijöistä varsinkin Ed Harris ja Anthony Hopkins tekevät omat osuutensa odotetunlaisella ammattimaisella otteella. Ja kyllähän tämäkin sarja nostaa uusia tähtiä valkokankaan tuleville vuosille.

Tekijät: Jonathan Nolan, Lisa Joy

Vuosi: 2016

Mistä on kyse?

Ensimmäinen kausi alkaa esittelyllä ja siitä tulevaisuuden tilanteesta, kun varsinainen yhteiskunta tuntuu liian tylsältä ja ihmisille on rakennettu toinen todellisuus, jossa ihmisten näköiset robotit toimivat ihmisten käsikirjoittamien tarinoiden mukaisesti ja ihmiset maksavat paljon rahaa päästäkseen pelaamaan/näyttelemään näissä tarinoissa ja tekemään asioita, joita he eivät koskaan voi tehdä oikeassa elämässä – eli tappamaan ja tuhoamaan.

Sarjan ykköskausi näyttää tarinat pitkälti näiden ”robottien” silmin ja kuvio tuntuu varsin selvältä katselijalle, mutta onko asiat kuitenkaan niin yksiselitteisiä kuin sarja antaa ymmärtää?

Kausi 2 ja 3

Westworldin kakkos- ja varsinkin kolmoskausi ovat niin kaukana sarjan ykkösosasta, että nämä kaudet pitää katsoa oikeassa järjestyksessä, jotta eri henkilöiden todellisuus ja tarkoitusperät ovat katsojalle selvillä. Tarina kulkee jouhevasti eteenpäin ja vähitellen käy selväksi, että se mikä alkoi villin lännen tyyliin, tulee loppumaan aivan erilaisissa ympäristöissä. Pitää muistaa, että sarjan tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen.

Jos tykkäät sci-fi tarinoista, antaa sarja muutamaksi tunniksi katseltavaa. Ja tosiaan, katsominen kannattaa aloittaa alusta, vaikkakin toisella kaudella välillä tuntuu, että mikään ei etene, ja kolmoskaudella vasta päästään uudelle vaihteelle.

Tarinan päähenkilöt tulevat selville varsin varhaisessa vaiheessa, mutta tätä sarjaa katsoessa pitää muistaa, että mikään muu ei ole varmaan kuin epävarma.

Arvostelumme: katseltavaa sci-fi toimintaa, 8/10