Samsung kartoitti suomalaisten TV-mieltymyksiä – tuloksena Ultimaattisen TV-ohjelman resepti

Samsungin uusin projekti on The Ultimate TV Show, joka pitää sisällään tutkimusraportin sekä Ultimaattisen TV-ohjelman trailerin. Projektin avulla Samsung haluaa tarjota sisällöntuottajille analyyttistä tietoa siitä, mitä katsojat eniten arvostavat TV-ohjelmissa. Samalla Samsung haluaa viihdyttää pohjoismaalaisia katsauksella siihen, miltä kaikkien makuun suunniteltu TV-sarja voisi näyttää. Tutkimusraportti pohjoismaalaisten TV-mausta on tuotettu yhdessä Lundin yliopiston media- ja viestintätieteiden professori Anette Hillin kanssa. Anette on aiemmin tehnyt tutkimuksia ja julkaissut useita kirjoja liittyen siihen, mikä TV-katsojia viehättää.

The Ultimate TV Show -projekti on osaltaan tehty auttamaan TV-katsojia ohjelmavalintojen kanssa. Samsungin SynoIntillä teettämä kuluttajatutkimus paljastaa, että 58 %:lla suomalaisista on toisinaan hankaluuksia valita, mitä TV-sarjoja katsella. Lähes puolella (47,6%) on myös toisinaan vaikeuksia sopia muiden seurassa siitä, mitä yhdessä katsottaisiin. Projektin myötä kertyneellä tiedolla Samsung voi auttaa tulevaisuuden TV-tarjontaa osumaan paremmin katsojien mieltymyksiin.

– Pyrimme Samsungilla tarjoamaan kaikille kuluttajille parhaita mahdollisia TV-kokemuksia riippumatta siitä, mitä he viihteeltään kaipaavat. Nyt menemme tässä kuitenkin askeleen pidemmälle ja jaamme TV-sarjojen tekijöille vinkkejä ja tietoa siitä, mistä pohjoismaalainen TV-yleisö pitää. Toivottavasti näin näemme enemmän äärimmäisen viihdyttäviä sarjoja tulevaisuudessa, toteaa Samsung Nordic -tuotepäällikkö Klas Söderström.

The Ultimate TV Show -raportti

Annette Hillin tutkimusryhmän koostama raportti selvittää, mitkä tekijät saavat pohjoismaalaisen yleisön pitämään TV-sarjasta. 44 kvalitatiivista haastattelua Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa (vastaajien iät 18-38 vuotta) paljastavat, että suurinta roolia sarjan viehätyksessä näyttelevät aitous, tunnistettavuus, toteutus ja sopiva yllätyksellisyys.

Aitous

  • Katsojat haluavat lajityypistä riippumatta TV-sarjan tuntuvan aidolta. He kaipaavat aitoja tunteita animaatioissa, uskottavaa sanailua fantasiassa, samaistuttavia hahmoja komediasarjoissa ja huolella rakennettuja ympäristöjä rikosdraamoissa. Kaiken roolituksesta ympäristöihin ja historiallisen ajanjakson yksityiskohtiin on sovittava yhteen, jotta katsojien mielenkiinto pysyy yllä.

Tunnistettavuus

  • Se, että voimme nähdä itsemme TV-sarjan hahmoissa, paikoissa tai tilanteissa, on erittäin tärkeää. Tunnettu paikka, kotoisa pohjoismainen puhetyyli tai samaistuttava ongelma tempaavat mukaan tapahtumiin vahvemmin.

Hahmojen toteutus ja kehitys

  • Tämä osa-alue liittyy sekä sarjan juoneen että hahmojen kehitykseen. Mitä monipuolisempia ja harkitumpia hahmot ja juoni ovat, sitä vahvemmin katsojat sitoutuvat sarjan maailmaan ja tapahtumien seuraamiseen.

Lisämaustetta ja yllätyksellisyyttä

  • Kukapa ei pitäisi sarjan eksentrisestä hahmosta? Katsojat rakastavat hahmoja, ympäristöjä ja toimitapoja, jotka ovat jollain lailla äärimmäisiä. Kyse voi olla kiehtovista reality-kilpailijoista tai raiteiltaan karkaavasta hahmokehityksestä – kaikissa tapauksissa äärimmäiset hahmot ja maailmat antavat katsojille tehokkaan paon omasta arjestaan sekä mahdollisuuden viihtyä.

–  Elämme TV-sarjojen kulta-aikaa, ja tällä hetkellä on enemmän katsottavaa kuin koskaan aiemmin. Tutkimuksen myötä olemme päässeet tutustumaan siihen, miten TV:n katselu kytkeytyy ihmisten arkikäyttäytymiseen, ja miten sitä jopa käytetään mielenhallinnan työkaluna. Toivottavasti tutkimuksemme antaa sisällöntuottajille apua ja ohjausta siitä,  mihin elementteihin kannattaa keskittyä parhaan mahdollisen TV-ohjelman luomiseksi, kertoo Lundin yliopiston media- ja viestintätieteiden professori Annette Hill.

The Ultimate TV Show -traileri

Raportin havaintojen pohjalta ideoitu traileri näyttää, mitä täydellinen TV-sarja voisi pitää sisällään. Trailerissa esitellään rakkautta etsivä Tiger Queen -hahmo, jonka matkaa seurataan läpi tuttujen ympäristöjen ja tapahtumien. Tarina vie katsojan läpi reality-sarjojen ja kuljettaa aikaportaalien kautta dystooppiseen ja rappeutuneeseen maailmaan, jossa vaara vaanii koko ajan. Lopulta päähenkilö oivaltaa, että hänen etsimänsä onkin ollut koko ajan hänen silmiensä edessä.


Poimintoja kyselydatasta:

Suomalaiset kertovat katsovansa televisiosta eniten

  1. TV-sarjoja – 72%
  2. Elokuvia – 62%
  3. Uutisia – 53%
  4. Dokumentteja – 49%
  5. Viihde- ja musiikkiohjelmia – 35%
  6. Urheilua – 30%
  7. Kulttuuriohjelmia 17%

Monelle vaikeaa valita, mitä sarjaa katsella

  • Yli puolet (58%) kokee joskus vaikeaksi valita, mitä TV-sarjoja katsella.
    • Joka neljännelle (27%) valinnat ovat vaikeita joko usein tai aina.

Yhdessä muiden ihmisten kanssa katsominen haastavaa monin tavoin

  • Noin 48% on joskus kokenut, että muiden seurassa on vaikeaa sopia siitä, mitä sarjaa katsotaan.
  • Heillä, jotka huomaavat, etteivät pidä puolison tai kaverin valitsemasta ohjelmasta, on monia strategioita tilanteen ratkaisemiseen:
    • 30% selaa mieluiten puhelinta tai tekee häpeilemättä jotain muuta katselun sijaan
    • 22% kertoo heti mielipiteensä ja ehdottaa joko katselun lopettamista tai ohjelman vaihtoa
    • 21% katsoo suosiolla ohjelman loppuun ja kertoo vasta jälkeenpäin, ettei pitänyt

Myös sosiaaliset paineet määräävät suomalaisten katseluvalintoja

  • Lähes 44% on joskus katsonut TV-ohjelmia vasten tahtoaan sosiaalisista syistä, esimerkiksi vaikuttaakseen fiksummalta tai voidakseen osallistua kahvipöytäkeskusteluihin.
  • Joka viides (20%) on joskus valehdellut muille siitä, mitä katsoo televisiosta, esimerkiksi häpeän vuoksi tai antaakseen itsestään fiksumman kuvan tuttavilleen.


Tietoa The Ultimate TV Show -raportista

Raportti analysoi kvalitatiivisten haastattelujen kautta pohjoismaalaisten mieltymyksiä TV-sarjoihin liittyen. Tutkimuksessa tehtiin kvalitatiivisia haastatteluja pohjoismaisten katsojien kanssa. 44 haastattelua suoritettiin marraskuussa 2020. Haastatteluissa käsiteltiin katselumieltymyksiä ja arvoja yhdistettynä tv-katselua ympäröivään sosiaaliseen kontekstiin. Haastatteluihin osallistui 18–38-vuotiaita nais- ja miespuolisia katsojia.

Tietoa Annette Hillistä

Annette Hill on Lundin yliopiston media- ja viestintätieteiden professori. Lisäksi hän on Lundin media- ja viestintätieteiden maisteriohjelman johtaja. Hänen tutkimuksensa keskittyy ennen kaikkea yleisöihin ja pop-kulttuuriin, ja niissä erityisesti median sitouttavuuteen, jokapäiväiseen elämään ja sisältöluokkiin. Annette on julkaissut useita kirjoja artikkeleita, jotka käsittelevät muun muassa yleisöjen sitoutuneisuutta tosi-TV-sarjoihin, uutisiin, dokumentteihin, draamasarjoihin, viihteeseen ja live-tapahtumiin.

Tietoa kyselytutkimuksesta

Samsungin tutkimusyhtiö SynoIntilta tilaamaan kyselytutkimukseen vastasi 1 000 18-80-vuotiasta henkilöä Suomesta tammikuussa 2021.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.