Shakin uusi tuleminen

Suoratoisto ja Netflix näyttivät voimansa vuoden vaiheessa ja syksyn aikana vuonna 2020. Suoratoiston kautta nimittäin vanha kunnon strategiapeli shakki sai uutta potkua Netflixillä näytetyn ”Queens Gambit” sarjan ansiosta.

Harvoin shakista on saatu näin kiinnosta elokuva aikaiseksi, varsinkin aikana, jona elokuvissa haetaan näyttävyyttä mitä hienoimmilla erikoistehosteilla. Queens Gambit toi kuitenkin katseltavaksi sarjan orvoksi jääneestä Elisabethistä, joka orpokodissa löytää itselleen uran, jota kukaan ei olisi voinut uskoa. Eletään kuitenkin aikaa, jolloin sukupuolten tasa-arvosta ei edes puhuttu.

Shakki ei pelinä todellakaan sovellu kaikille, mutta pelin perussäännöt eivät ole liian vaikeita kenellekään opeteltavaksi. Kenestä on sitten pelaamaan korkealla tasolla on eri asia, ja esimerkiksi vuoden 2020 eniten palkintorahoja voittanut e-urheilu ammattilainen oli muuten shakkiammattilainen! Niin pitkälle on shakki edennyt nykymaailmassakin.

Musta kuningatar on yhdysvaltalainen minisarja, joka perustuu Walter Tevisin samannimiseen romaaniin vuodelta 1983. Sarjan tarina seuraa kuvitteellista huippulahjakasta shakkipelaajaa, Beth Harmonia, tämän lapsuudesta nuoreen aikuisuuteen saakka. Sarja tuli NetFlixille syksyllä 2020. The Queen’s Gambitia seurasi 62 miljoonaa katsojaa ensimmäisen 28 päivän aikana. Se ohitti jopa sarjan luojan edellisen teoksen, Godlessin.

Yhdysvalloissa koukuttavasta sarjasta on tullut jättimenestys ja se on synnyttänyt valtavan buumin strategiapelin ympärille. Shakin harrastajamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, ja pelilaudat viedään nyt käsistä.

Queens Gambit

Mistä sitten elokuvassa on kyse? Paljastamatta liikaa juonesta, on kyse lapsesta, jolla on erilainen kyky nähdä ja hahmottaa asioita.

Elokuva on sekä draamaa että iloista katseltavaa, mutta antaa myös kuvan siitä, mitä todella kovanluokan ammattilaisuus eri lajeissa vaatii, myös shakissa. Kuka tahansa voi pelata pelejä, mutta ammattilaiset ja varsinkin voittajat erottuvat sekä omien ominaisuuksiensa että kovan työn kautta – kukaan ei tule mestariksi häviämättä.

Queens Gambit eli Musta kuningatar -sarjassa nuori Beth lähetetään orpokotiin tämän äidin kuoltua autokolarissa. Beth löytää karun orpokodin kellarista shakkia pelaavan talonmies Shaibelin ja kiinnostuu pelistä, jota mies pelaa itseään vastaan. Nopeasti käy selväksi, että nuori orpotyttö on shakin ihmelapsi, jonka terävyys hämmästyttää niin talonmiehen kuin pelaamaan uskaltautuvat vastustajatkin.

Suosittelemme sarjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita draamasta, hienosta tarinasta, pienestä jännityksestä ja miksei myös pelaamisesta.

Shakki ja e-urheilu

Kansainvälisesti nimekkäin shakin mukaan lähtenyt organisaatio on Envy Gaming, jolla on joukkueet jo Rocket Leaguessa, CS:GO:ssa, Valorantissa, Halossa, Call of Dutyssa ja mm. Overwatchissa. Team Envy aloitti 2007 CS:GO pelaamisesta ja nykyään Dallasista Teksasista ponnistava organisaatio on yksi maailman suurimmista.

Siskokset Andrea ja Alexandra Botez ovat tehneet nyt sopimuksen ENVY Gamingin kanssa. He tulevat tuottamaan sisältöä ENVYLLE ja julkaisevat ENVYn kanssa Content Creator Networkin. Alexandra on 24 vuotias ja Andrea 18-vuotias ja heidät tunnetaan Botezin siskoksina. Alexandra on yksi niistä harvoista naisista, jotka ovat saavuttaneet Naisen DIFE Master in Chess arvonimen, ja hän oli myös ensimmäinen naispresidentti Stanfordin yliopiston shakkikerhossa. Heillä on oma Twitch kanava ja BotezLive YouTube kanavalla on lähes 200 000 tilaajaa.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.