Puoli Seitsemän vuoden ohjelma, Gogi Mavromichalis vuoden esiintyjä – Ylen ohjelmille 13 Kultaista Venlaa

Kultaiset Venlat jaettiin vuoden 2022 parhaille ohjelmille ja esiintyjille.

Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen katsovat kameraan gaalan punaisella matolla.

Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen juontavat vuoden ohjelmaksi valittua Puoli seitsemää.

Vuoden ohjelmana palkittiin arki-iltojen kestosuosikki Puoli seitsemän. Katsojien rakastama ohjelma tarjoaa joka arkipäivä puoli tuntia asiaa ja kiinnostavia vieraita hyvällä mielellä.

Vuoden ohjelman palkinnosta kisasivat myös suomalaisten sydämet valloittanut Elämäni Biisi sekä Vikin ja Köpin viimeinen yhteinen aamuradiolähetys YleX Aamu livenä Tavastialla.

Vuoden esiintyjän palkinnon vastaanotti Gogin kantabaarin talk show -isäntä, Yle Kioskista tuttu Constantinos ”Gogi” Mavromichalis. Mavromichalis on juontanut lisäksi muun muassa Ylen uudenvuoden lähetyksiä.

Vuoden esiintyjäksi olivat ehdolla myös Pause– ja UMK-juontaja Miisa ”Mmiisas” Grekov sekä Tubettavista konemiehistä tuttu Timo ”Metsa Man” Juvonen. Vuoden ohjelma ja esiintyjä valittiin yleisöäänestyksellä.

Elämäni Biisille kolme, Aikuisille kaksi Kultaista Venlaa

Elämäni Biisi keräsi kolme Kultaista Venlaa. Sarjan neljäs kausi (Yle Areena ja Yle TV1, Yellow Film & TV) valittiin vuoden musiikkiviihteeksi. Lauantai-iltojen suursuosikiksi kasvanut hyvänmielen suora lähetys kosketti suomalaisia syksyllä niin vieraiden tarinoilla, ikimuistoisilla musiikkiesityksillä kuin erikoisjaksoillaan. Sarjaa luotsaava Katja Ståhl palkittiin vuoden juontajana. Ohjelman alkusta alkaen juontajana toiminut Ståhl nähtiin myös Ukrainan televisioon tehdyssä Elämäni Biisin ПІСНЯ МОГО ЖИТТЯ -erityisjaksossa. Elämäni Biisin ohjaaja Petja Peltomaa palkittiin vuoden viihde-, reality- ja events-ohjaajana.

Palkinnon vuoden komediasarjasta sai Aikuiset-sarjan kolmas kausi (Yle Areena ja Yle TV1, Yellow Film & TV). Viime vuonna kolme Kultaista Venlaa napannut rakastettu sarja on komedia parikymppisten kaupunkilaisten elämästä jossain lapsuuden, teini-iän ja aikuisuuden epämääräisessä välimaastossa. Sarjassa Oonaa esittävä Anna Airola palkittiin vuoden pääosanäyttelijän Kultaisella Venlalla.

Vuoden asiaohjelma- ja dokumenttisarjan palkinnon sai Yle Perjantai-dokkarit (Yle Areena ja Yle TV1, Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta). Lyhytdokkarit vievät katsojan tutustumaan tilanteisiin, joihin muuten ei välttämättä pääsisi, kuten elämään ADHD:n kanssa, suljetulle osastolle ja peliriippuvuuteen. Parhaan uutis- ja ajankohtaisohjelman Kultaisen Venlan puolestaan voitti MOT (Yle TV1 ja Yle Areena, Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta). Tutkivan journalismin ohjelma paneutui viime vuonna muun muassa verkostomarkkinointiin, varhaiskasvatuksen kriisiin ja Aurinkorannikon suomalaisrikollisiin.

Sohvaperunat (Yle Areena ja Yle TV2, Endemol Shine Finland) nappasi seitsemättä kertaa vuoden viihdeohjelman Kultaisen Venlan. Rakastetun sarjan uuden kauden jaksot alkavat helmikuussa. Vuoden event-ohjelmana palkittiin puolestaan UMK22 (Yle TV1 ja Yle Areena, Yle Luovat sisällöt ja media). The Rasmuksen voittama finaali kiinnosti suomalaisia ennätyksellisen paljon, sillä lähetyksellä oli lähes kaksi miljoonaa katsojaa. 

Vuoden seurantarealityna palkittiin Tytöt 18 (Yle Areena ja Yle TV2, Yle Luovat sisällöt ja media). Dokumenttisarja seurasi neljän täysi-ikäistyvän oululaisen tytön elämää, joista kukin painii aikuistumisen lisäksi mielen ongelmien kanssa. Rajujen asioiden lisäksi päähenkilöiden elämään kuuluvat valloittava huumori, nuoruuden keveys ja hetkessä elämisen riemu.

Vuoden viihde- reality- ja events-käsikirjoittajana palkittiin Kylmän sodan Suomen (Yle Areena ja Yle TV1, Intervisio) käsikirjoittaja Marjo Vilkko. Sarja herätti runsaasti julkista keskustelua ilmestyttyään vuodenvaihteessa 2021–2022.

Kaikki Ylen Kultainen Venla -voittajat ovat katsottavissa Yle Areenassa. Finalistien joukossa Ylen ohjelmilla oli yhteensä 34 ehdokkuutta 19 eri kategoriassa.

Televisioakatemia ry:n järjestämässä Kultainen Venla -kilpailussa alan ammattilaiset ja televisiokatsojat valitsevat menneen vuoden menestyneimmät kotimaiset ohjelmat ja esiintyjät. Voittajat palkittiin 20.1.2023 järjestetyssä tilaisuudessa.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.