- Nightwish jäi määräämättömälle tauolle
- Factory by the Lake – uusi kaupunkitapahtuma Suomessa
- Hockey Night Perjantai sytyttää viikonloppuun tammikuusta alkaen
- MTV Katsomon joulukuun kärkitärpit: Aallonmurtajan päätöskausi, tuore brittiuutuus Archie, ranskalaissarja Remember, rikossarjat Sherwood ja Totuus, uusi Beck-elokuva sekä urheilussa mm. Mestarien liigan lohkovaihe huipentuu
- Aikuisten digitaalinen irtiotto illassa
Pidä puhelimesi kunnossa
Miten sinä asennoidut omaan puhelimeesi? Otatko sitä käyttäessäsi huomioon että parhaimmillaan siinä on koko elämäsi, tietosi ja yhteydet? Tiedätkö minkälaisia yhteyksiä puhelimesi käyttää? Käytätkö mobiilidataa vai hyppeletkö avoimista verkoista toiseen? Oletko kuullut sanoista HTTPS ja SSL tai VPN?
Suojaa puhelimesi
On sinulla sitten Nokia, Apple, Samsung, Huawei, LG tai mikä tahansa puhelin, on aina yhtä tärkeää tehdä edes jotain sen suojaamiseksi. Esimerkiksi Huawei P30 Pro kuoret suojaavat puhelinta syystäkin, sillä P30 Pro:n takalasi on valmistettu lasista ja näyttöpaneeli ulottuu aivan puhelimen kulmiin asti – yhdistelmä, joka rikkoutuu monesti yllättävänkin pienistä kolhuista. Tällainen puhelin on syytä suojata joko panssarilasilla tai vaikkapa ostamalla siihen lompakkokuoret.
Panssarilasi ja lompakkokuoret molemmat toimivat suojana puhelimellesi, joka muuten saattaa hajota näytöltään jo pienestä putoamisesta tai sopivasta osumisesta pöydän kulmaan tai vastaavaan.
Suojaa tietosi
On hyvä lähtökohta, että suojaat itse puhelin, mutta useasti vielä itse puhelinta tärkeämpää on se tietoa, mitä puhelimessasi on. Onhan sinulla jonkinlainen koodi vaadittuna, ennenkuin kukaan voi käyttää puhelintasi? Avoin puhelin on aivan liian vaarallinen hukattavaksi, sillä niin monella meistä on puhelimessa jo esimerkiksi mobiilimaksaminen ja sen avulla tilisi on tyhjennetty hetkessä, jos et ole laittanut lukitusta puhelimeesi.
Jos sitten puhelimesi katoaa, saattaa se löytyä näilleä parilla vinkillä. Yleensä jokainen nykyaikainen älypuhelin on liitetty puhelinvalmistajan tai ohjelmiston valmistajan järjestelmään, johon pääset ilman puhelintakin kunhan sinulla on vain käyttäjätunnut ja salasana muistissa. Tuolta hallinnasta pääset tyhjentämään puhelimen tiedot tarvittaessa ja etsimään sen sijainnin – toiminnot luonnollisesti vaativat, että puhelin on päällä.
Toinen hieman näkymättömämpi ongelma on mahdollinen tietovuoto tai peräti tietovarkaus. Jos olet puhelimellasi jonkun verkkohubin tai yhteisen verkkojakamon kautta netissä, voi olla mahdollista, että joku toinen siinä samassa verkossa pääsisi puhelimesi tietoihin käsiksi. Tämä ei ole mahdotonta, muttei niin yleistäkään, joten mitä pitäisi tehdä?
Avoin verkko ja tietoliikenne
Avoimessa verkossa kaikki tieto kulkee ikäänkuin selkokielellä. Avoimen verkon liikennettä voi verrata LA-radiopuhelimen kuunteluun: jos vain on oikealla taajuudella, kuulee kaiken. Verkkorikollinen voi luoda yhteyspisteen, jolla on sama tai lähes sama nimi kuin hotellin omalla wifi-verkolla. Silloin saatat vahingossa yhdistää laitteesi valeverkkoon. Urkkija voi salakatsella kaikkea liikennettä ja napata haluamansa tiedot. Verkkopisteen lisäksi rikollinen voi myös perustaa väärennetyn kirjautumissivun, joka näyttää samalta tai melkein samalta kuin vaikkapa hotellin kirjautumissivu. Jos et ole varma wifi-verkon turvallisuudesta, harkitse vielä kerran. Jos vain voit, käytä wifin sijaan mobiilidataa.
Pyri käyttämään suojattua verkkoa
Verkon suojaamisella tarkoitetaan sitä, että verkko on suojattu esimerkiksi salasanalla, jolloin ennalta määrittelemättömät henkilöt eivät pääse käyttämään verkkoa. Verkon suojaaminen salasanalla on suhteellisen varma keino estää verkon luvaton käyttö sellaisilta ulkopuolisilta, jotka eivät ryhdy murtamaan suojausta. Jos verkon suojaus murretaan, kysymys voi olla rikoslain (39/1889) 38 luvun 8-8a §:ssä tarkoitetusta tietomurrosta.
Käytä nettiliikenteessä vain salattuja yhteyksiä
Myös suojattujen www-sivujen käyttö suojaa hyvin salakuuntelulta ja viestien vääristelyltä. Suojatut www-sivut tunnistaa siitä, että niiden osoite alkaa protokollatunnisteella ”https” ja että selaimen osoiterivillä tai tilatiedoissa näkyy kiinni olevan lukon kuva.
Harkitse VPN asentamista
Vpn salaa dataliikenteesi muodostamalla sille eräänlaisen putken. Tietoliikenteesi kulkee putkessa suojatulle palvelimelle ja vasta sitten sivustolle tai sovellukseen, jonne olet menossa – esimerkiksi Facebookiin tai verkkokauppaan. Näin vpn hämärtää laitteesi fyysisen sijainnin. Vpn-palvelin voi toki sijaita myös Suomessa.