Modernia saamelaista musiikkia Savoy-teatterissa

Vuoden kansanmusiikkitekijänä vastikään Etnogaalassa palkittu Solju sekä rap-artisti Ailu Valle esiintyvät saamelaisten kansallispäivänä 6.2. Savoyssa.

Solju. Kuva Jarmo Nauska

Tämän vuoden Emma-ehdokas Solju on joikaaja Ulla Pirttijärven ja hänen tyttärensä Hildá Länsmanin luoma yhtye, jonka musiikissa yhdistyvät perinteinen saamelainen joikulaulu ja moderni, kokeileva popmusiikki. Soljua säestävät Samuli Teho Majamäki (akustiset ja elektroniset lyömäsoittimet) ja Janne ”Burton” Puurtinen (kosketinsoittimet).

Soljun keväällä 2018 julkaisema debyyttialbumi Ođ­đa Ái­go­dat (Uudet ajat) on noussut  Suomessa ja kansainvälisesti kuulijoiden ja maailmanmusiikin ammattilaisten suosioon.  Pian ilmestyttyään levy pääsi  radiotoimittajien World Music Charts Europe – ja Transglobal World Music Chart -maailmanmusiikkilistoille.

Viime syksynä Solju sai Suomen Musiikkikustantajien Vuoden Etnotekijä -palkinnon.

Soljun esikoisalbumi on ”hämmästyttävä yhdistelmä eksistentialistista haikeutta ja inhimillistä lämpöä”, voittajan valitsija ja palkinnon jakanut toimittaja Maria Veitola totesi palkinnonjakotilaisuudessa.

Yhtye on myös tämän vuoden Emma-ehdokkaana. Voittajat ratkeavat 2. helmikuuta pidettävässä Emma-gaalassa.

Soljun toinen solisti, Hildá Länsman (s. 1993) debytoi tänä vuonna  tv-näyttelijänä. Hänellä on keskeinen rooli uudessa Kaamos-rikossarjassa, jota kuvataan parhaillaan Utsjoella.

Pohjoissaame taipuu räppiin

Rap-artisti, muusikko Ailu Vallen (s.1985) teksteissä korostuu luonnon arvostamisen merkitys. Inarin kupeessa asuva Valle on esiintynyt yli kymmenen vuoden ajan ahkerasti Pohjois-Norjassa sekä ympäri Suomea Utsjoelta Helsinkiin.

Hän aloitti räppäämisen suomeksi ja englanniksi, mutta esiintyy nykyään lähinnä pohjoissaameksi.

– Minulle pohjoissaame toimii parhaiten. Kieli on runollinen ja monipuolisen soinnillinen, joten sanoilla voi loihtia oman instrumentin, Valle sanoo.

Valle on julkaissut soolona kaksi pohjoissaamenkielistä rap-albumia, Dušši dušše duššat (2012) ja 7 (2015).

Vallen kolmas albumi ilmestyy tänä vuonna. Levy on osa tieteellis-taiteellista Saamelaisen luontosuhteen uudet mittasuhteet -projektia.

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta, koska samana päivänä vuonna 1917 Pohjoismaiden saamelaiset päättivät valtakunnan rajat ylittävästä yhteistyöstä. Saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa.

Solju ja Ailu Valle

Savoy-teatteri 6.2. klo 19.00 

www.lippu.fi sekä Savoy-teatterin lipunmyynti

Tuotanto: Savoy-teatteri