Kirja-arvostelu: Presidenttien puolisot

Päivi Storgård, Olet valaissut minun tietäni, Presidenttien puolisot, Kustantamo S@S, Helsinki 2017

”Minun jouluni on tullut. Minä kiitän kohtaloa siitä päivästä, jolloin minä ensi kertaa huomasin Sinun silmiesi auringonpaisteen ja löysin tien Sinun ihanan sielusi aarrekammioon. Siitä alkaen olet valaissut minun tietäni”, kirjoitti Risto Ryti puolisolleen Gerdalle kirjeessä vuonna 1915.

Kaunis rakkaudentunnustus kertoo luotettavan puolison suuresta merkityksestä. Tasavallan presidenttien vahvat ja humaanit puolisot ovat saaneet kokea avioliitoissaan itsenäisen Suomen vaiheet maan synnystä tämän päivän muuttuvaan maailmaan. Jokainen heistä on jättänyt oman jälkensä historiaan. Joku on katsonut kuolemaa silmästä silmään puolisonsa rinnalla, moni on tehnyt uraa uurtavaa työtä lastensuojelun, naisten, mielenterveyden ja kulttuurin hyväksi.

Olet valaissut minun tietäni, kertoo näiden naistten – ja yhden miehen – elämästä kirjallisten muotokuvien kautta. Niistä tunteista, tapahtumista ja teoista, joita poliittinen ja virallinen historiankirjoitus ei juuri valaise, mutta joilla on ollut ja on edelleen suuri merkitys koko kansakunnalle.

Ester Ståhlbergilla oli ystäväpäivän vastaanotot. Niistä muodostui yhdistys, joka perusti koteja kodittomille lapsille. Tästä muodostui myöhemmin lastensuojeluyhdistys, Pelastakaa Lapset ry. Ester Ståhlberg toimi sittemmin myös kirjailijana.

Signe Relanderia leimasi arkuus ja seurallisuuden puute. Miehensä Lauri Kristian sai ”Reissu-Lassen” arvonimen, vaikka todellisuudessa hän teki vain kaksi matkaa Presidenttikautenaan; Viroon ja Ruotsiin. Lauri Kristian kuoli v. 1942.

Ellen Svinhufvud tuli kuulusaksi kakustaan, jota vieläkin tarjotaan Linnanjuhlissa. Kodiksi heille muodostui Luumäen Kotkanniemi. Pehr Evind karkoitettiin Siperiaan. Ellen oli Marttojen martta, jota leimasi myös korkea isänmaallisuus. Kalevalaiset naiset olivat myös hänen sydäntään lähellä. Kalevala Koru Oy perustettiin hänen aikanaan.

Kaisa Kallio eli puolisonsa Kyöstin kanssa Nivalassa, Heikkilän tilalla.

Gerda Ryti oli o.s. Serlachius. Hänen kunnia-asiansa oli Suomen lastensuojelu. Risto Ryti sai 10 vuoden sotasyyllisyystuomion.

Alli Paasikivi vaikutti mm. Lasten päivän säätiön kautta Linnanmäen perustamiseen.

Sylvi Kekkonen oli syntyjään Karjalasta, Metsätorpan pappilasta.

Tellervo Koivisto kärsi masennuksesta, mutta edusti ja tuki silti miestään Mauno Koivistoa urheasti. Inkoon Tähtelä oli heidän henkireikänsä.

Eeva Ahtisaari oli kotoisin Jännevirralta ja oli savolainen maalaistyttö.

Pentti Arajärvi oli prof. Terttu Arajärven poika.

Jenni Haukio kihlautui puolivallattoman leskimiehen Sauli Niinistön kanssa, lähes salaa. Jenni Haukio on ollut pidetty maan äiti niin koti- kuin ulkomailla.

 

UNTO VASKUU