Ainutlaatuinen SYKSYN JÄLKEEN SAAPUU KEVÄT elokuvateattereissa kautta maan 28.8.2020

Annika Grofin ohjaama ja käsikirjoittama Syksyn jälkeen saapuu kevät saa ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta maan 28. elokuuta 2020. Elokuva on riipaiseva draama sodan rikkomista ihmisistä ja nuoren naisen kielletystä rakkaudesta 1940-luvun Suomessa. Elokuvan pääosaa näyttelee Asta Sveholm. Muissa rooleissa nähdään Turkka Mastomäki, Verneri Lilja, Sari Havas, Timo Lavikainen, Hanna Lekander, Antti Raivio, Wanda Dubiel ja Antti Virmavirta.

Syksyn jälkeen saapuu kevät on ennen kaikkea vuoden 2015 pakolaisaallon myötä päätään nostaneen muukalaisvihan, mutta myös ohjaaja-käsikirjoittajansa Grofin oman suvun kokemusten ja tarinoiden inspiroima. Kertomus sodassa särkyneiden häilymisestä himon ja vihan välillä sijoittuu Lapinlahdelle sotien jälkeiseen uudelleenasuttamisen aikaan. Elokuva on ensimmäinen pitkä fiktioelokuva, jossa puhutaan karjalankielen livvinmurretta. Livvinkarjala on elokuvan pääkieli. Toisena kielenä elokuvassa puhutaan suomea.

Elokuvassa parikymppinen Anni (Sveholm) perheineen on joutunut jättämään kotinsa. Perhe on asutettu vieraalle paikkakunnalle, jossa uusi elämä on rakennettava tyhjästä. Arkea leimaa kova työnteko sekä ortodoksisen perheen ja luterilaisten kyläläisten molemminpuoliset ennakkoluulot ja viha. Grof halusi palauttaa suomalaisten mieliin omat kokemuksemme pakolaisina.

– Virallisen historiankirjoituksen mukaan suomalaiset ottivat nämä kotia ja turvaa vailla olevat avosylin vastaan ja auttoivat heidät uuden elämän alkuun. Totuus on kuitenkin monin paikoin toinen, toteaa Grof.

–”Näitä asioita ei kannata penkoa”, sanoi eräs ortodoksievakko minulle kertoessani suunnittelemastani elokuvasta, ja lopetti puhelun siihen. Me olemme halunneet penkoa tämän asian. Olemme halunneet kertoa tarinan sodan särkemistä ihmisistä sekä kodin ja omien juurien jättämisestä – ja samalla vastaanottamisen vaikeudesta.

Elokuvassa kurjuudesta huolimatta elämännälkäinen Anni himoitsee naimisissa olevaa paikallista miestä, sodassa vammautunutta Taunoa (Mastomäki), eikä ymmärrä, miksei tämä antaudu hänelle kokonaan. Anni saa pidettyä suhteen salassa, kunnes veljien harmiton heinävarkaus johtaa odottamattomiin seurauksiin. Kevään orastaessa kohtalokkaat tapahtumat vyöryvät voimalla eteenpäin juuri, kun Annin usko parempaan huomiseen oli heräämässä.

– ”Kerro vielä siitä Annista”, pyysin monesti mummoltani lapsena. Lapsenmieli halusi tietää yhä enemmän ukin oudoksi koetusta siskosta, jonka eläväiseen ja hurjaan olemukseen syrjäkylän isännät ihastuivat toisensa jälkeen, Grof kertoo.

– Kyläläisten tuomitseva katse, oman elämännälän ruokkiminen ja oman polun kulkeminen tuntuivat olevan ukkini siskon traagisen elämän tarina. Niin myös esikuvastaan ammentavan päähenkilön tarina tässä elokuvassa.

Syksyn jälkeen saapuu kevät -elokuvan on tuottanut Joon Tervakari. Elokuvan tekemisen lähtökohtana tuotannossa on ollut taiteellinen vapaus.

– Mielestäni kiinnostavin elokuva syntyy silloin, kun tekijöille annetaan tilaa tuottaa sellaista, mikä syntyy vapaasti heistä itsestään. Tuotannollisista haasteista huolimatta olemme edenneet elokuvan ehdoin ilman ulkopuolisten asettamia rajoitteita, Grofin poikkeuksellisen tarinan toimiessa työryhmän innoittajana, Tervakari sanoo.

– Työryhmä on aidosti kokenut voivansa tässä elokuvassa tehdä jotakin poikkeuksellista. Henkilökohtaisesti koen elokuvan hyvin tärkeänä teoksena ajassamme ja toivon, että se antaa katsojilleen tunnetasolla ymmärrystä erilaisten kulttuurien, uskontojen ja yhteisöjen yhteentörmäämisen vaikeudesta.

Elokuvan on tuottanut ja sen levittää Tarasow Films.