Uusi kotimainen tanssielokuva tarttuu herkkään aiheeseen

Tanssitaiteen maisteri Kati Kallio on tanssitaiteilija, kuraattori ja nyt entistä vahvemmin myös tanssielokuvan ohjaaja. Hänen tanssielokuvansa Käy rinnallain (Walks with Me) on hiljattain valmistunut elokuvatuotantoyhtiö Pystymetsän ja tanssiryhmä Myrskyryhmän yhteistuotantona, ja se on jo saanut kutsuja kansainvälisille elokuvafestivaaleille. Elokuva käsittelee ikäihmisen yksinäisyyttä ja luopumisen vääjäämättömyyttä hienovireisellä ja koskettavalla tavalla.

Elokuva saa maailman ensi-illan Lontoossa syyskuussa 2021 WOFFF, Woman Over 50 -elokuvafestivaalilla ja samanaikaisesti Kreikassa Thessaloniki Cinedance International -festivaalilla. Ohjaaja Kati Kallio ja tanssitaiteilija Elli Isokoski osallistuvat WOFFF-festivaalin kansainväliseen paneelikeskusteluun.

Elokuvan kotimainen ensi-ilta on tiistaina 28. syyskuuta 2021 klo 18:00 LUOVA JA IÄTÖN -tanssielokuvanäytöksessä kulttuurikeskus CAISAssa.

Samana päivänä 28.9.2021 on elokuvan tv-ensi-ilta Ylen Uusi Kino -ohjelmistossa Teema-kanavalla. Sen jälkeen elokuva on nähtävissä Yle Areenassa.

Käy rinnallain -elokuva syntyi Kati Kallion, tanssitaiteilija Elli Isokosken ja 94-vuotiaan Kyllikki Piiran käymistä keskusteluista kuolemasta ja luopumisesta luonnollisena ja väistämättömänä osana elämää. Elokuvassa nämä teemat nousevat esiin kertomuksena pitkästä ystävyydestä ja kumppanuudesta. Keskustelut liittyivät Isokosken taideprojektiin ‘Nykytanssia ja tanssielokuvaa tekien, kokien ja katsoen kotona asuville ikäihmisille’.

Elokuva alkaa 80-vuotiaan Sannan kotoa. Sanna näkee ikkunasta tapahtuman, joka saa hänet muistelemaan lapsuuttaan. Elokuvan edetessä todellisuus ja muistelmat sekoittuvat keskenään. Sannan tarina kerrotaan neljän eri ikävaiheen kautta: lapsuuden, nuoruuden, ruuhkavuosien ja vanhuuden.

Elokuvan esiintyjät ovat iältään 10–90-vuotiaita ja sitä tähdittävät mm. tanssitaiteilijat Elina Häyrynen, Jukka Tarvainen, Ervi Sirén ja Marjukka Savolainen. Koskettavissa lapsuus, nuoruus ja vanhuus -kohtauksissa nähdään tanssin ja teatterin amatöörejä.

Käy rinnallain -elokuvan ovat tuottaneet Outi Rousu (elokuvayhtiö Pystymetsä) ja Elli Isokoski (Myrskyryhmä). Elokuvaa ovat tukeneet AVEK, Kirkon Mediasäätiö, Taiteen edistämiskeskus TAIKE, Helsingin kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto ja Iloa Arkeen -pysäkkitoiminta. Elokuva on valmistettu yhteistyössä Ylen kanssa.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.