Tarkastaja tulee -jännitysnäytelmä ensi-iltaan Rauman Kaupunginteatterissa

Rauman Kaupunginteatterin vuoden 2019 avaa kiehtova brittiklassikko Tarkastaja tulee (An Inspector Calls). Lukuisia televisio- ja elokuvaversioitakin (viimeisin BBC, vuonna 2015) poikineen näytelmän tapahtumat sijoittuvat kevätiltaan vuoden 1912 Englannissa. Yläluokkaisen perheen kulissit romahtavat, kun salaperäinen Scotland Yardin poliisitarkastaja (Ilkka Koivula) keskeyttää tyttären kihlajaisjuhlat.

Tarkastaja tutkii nuoren työläistytön itsemurhaa ja käy ilmi että perheenjäsenet liittyvät tavalla tai toisella surulliseen tapaukseen. Poliisitarkastaja pakottaakin nämä pohtimaan oman käytöksensä seurauksia ja kanssaihmisten kohtelua. Hyytävä paljastuskuvio pitää otteessaan loppuun asti ja haastaa myös katsojat pohtimaan omia moraalisia suuntaviivojaan. Kuka lopulta voi sanoa olevansa syytön?

J.B. Priestleyn käsikirjoittaman, jo vuonna 1945 ensiesitetyn Tarkastaja tulee -näytelmän ohjaa ensimmäistä kertaa Raumalla vieraileva Ola Tuominen. Näytelmän on lavastanut Tuomo Nakari, äänisuunnittelun takana on Janne Auvinen ja valosuunnittelu on Hannu Naamangan. Puvut on suunnitellut Elina Vättö, kun taas kampaukset, maskeeraus ja peruukit ovat Tuula Kupiainen-Koiviston käsialaa.

Mona Lehtola ja Timo Julkunen. Kuva Henna Junnila

Esitys jatkaa Hiirenloukun kaudella 2016–2017 menestyksekkäästi aloittamaa Rauman Kaupunginteatterin jännitysnäytelmien sarjaa.