Sateenkaareva elokuvafestivaali Vinokino ensi viikonloppuna Kino Dianassa

Turun seudun Seta ry järjestää 28. Vinokino-festivaalin Turussa 18.–20.10. Vinokino on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali, joka järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kino Dianassa. Tiedot kaikista elokuvaesityksistä löytyy Vinokinon verkkosivulta www.vinokino.fi.

Vinokino tarjoaa jälleen monipuolisen valikoiman pitkiä ja lyhyitä HLBTIQ-aiheisia elokuvia. Mukana on sekä komediaa että draamaa. Festivaalin avaa kanadalainen nuortenelokuva Giant Little Ones, joka on lämminhenkinen kuvaus oman identiteetin etsinnästä. Sauvage on Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna kohua herättänyt katuprostituution maailmaan sijoittuva vaikuttava draama. Elokuva ei kaunistele tai selittele seksityöläisen elämää, mutta päähenkilön rakkauden kaipuussa on jotain syvästi tunteisiin vetoavaa. Kevyempää viihde-elokuvaa edustaa ranskalainen komedia The Shiny Shrimps, joka kertoo enemmän hauskanpidosta kuin urheilusta kiinnostuneen vesipallojoukkueen matkasta Gay Games -kilpailuun Kroatiaan. Amerikkalainen draamakomedia  Two in the Bush: A Love Story puolestaan käsittelee polyamoriaa kepeästi ja ennakkoluulottomasti.

Ohjelmistossa on kaksi elämäkerrallista draamaa, joiden keskiössä on kaksi viime vuosisadan merkittävimpien kulttuuripersoonien joukkoon kuuluvaa taiteilijaa. Mapplethorpe seuraa taidemaailman provokaattorin Robert Mapplethorpen uraa ja elämää 60-luvulta hänen elämänsä loppuun asti. Vita & Virginia nostaa valokeilaan modernin kirjallisuuden mestarin Virginia Woolfin ja kirjailija Vita Sackville-Westin suhteen, joka toimi innoituksena Woolfin ehkä tunnetuimmalle teokselle Orlando.

Myös sukupuolen moninaisuus on vahvasti esillä ohjelmistossa. Lingua Franca on fiktioelokuva transsukupuolisesta filippiiniläisestä maahanmuuttajanaisesta, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut transsukupuolinen filippiiniläinen maahanmuuttajanainen Isabel Sandoval. Nasevan huumorin draamakomediassa Tucked syöpäsairas drag queen Jackie haluaa viettää elämänsä viimeiset viikot esiintymislavalla, mutta suunnitelmat sekoittaa uusi tulokas Faith. Lisäksi lyhytelokuvakooste Trans Tales on omistettu yksinomaan transtarinoille. Nämä lyhytelokuvat kertovat omalta osaltaan transihmisten vaihtelevasta asemasta eri puolilla maailmaa.

Lauantai-illalla Vinokino huipentuu tuttuun tapaan festivaaliklubiin. Tällä kertaa juhlapaikaksi valikoitui Bar Ö. Luvassa on sekä stand up -komediaa että drag-taidetta. Edellistä tarjoaa Jamie MacDonald, jonka elämästä kertova lyhytdokumentti Manning Up -on osa Trans Tales -lyhytelokuvanäytöstä. Jälkimmäisestä vastaa puolestaan House of Auer, joka ammentaa inspiraatiota meemeistä, Tarja Halosesta ja itsepalvelupesuloista

Lisätietoja:
http://www.vinokino.fi/