- Kaseva ja yhtyeen merkitys suomalaisessa popmusiikissa
- Nightwish jäi määräämättömälle tauolle
- Factory by the Lake – uusi kaupunkitapahtuma Suomessa
- Hockey Night Perjantai sytyttää viikonloppuun tammikuusta alkaen
- MTV Katsomon joulukuun kärkitärpit: Aallonmurtajan päätöskausi, tuore brittiuutuus Archie, ranskalaissarja Remember, rikossarjat Sherwood ja Totuus, uusi Beck-elokuva sekä urheilussa mm. Mestarien liigan lohkovaihe huipentuu
Sanoma tutki: Audiopalvelujen käyttö kasvaa
Radio-ohjelmien kuuntelu lähetysaikaan on ylivoimaisesti suosituin audion muoto, selviää Sanoman Audio nyt ja tulevaisuudessa -tutkimuksesta. Audiopalveluiden yleistyvä käyttö ei ole juurikaan vähentänyt radiosisältöjen kuuntelua, vaan audiosisältöjen parissa vietetty aika on kokonaisuudessaan lisääntynyt. Podcastien ja äänikirjojen käyttö on kasvanut eniten.
Suomalaiset käyttävät keskimäärin kolmea audiopalvelua. Nelonen Median Supla on tutkimuksen mukaan ensimmäisenä mieleen tuleva radio- ja podcast-palvelu. Suplan asema on erityisen vahva alle 45-vuotiaiden vastaajien keskuudessa, joista noin neljännes on Suplan käyttäjiä.
”Podcastit ovat todellakin löytäneet paikkansa Suomen mediakentässä. Suplan sovellus on ladattu jo lähes 600 000 kertaa, ja kuukausittain palvelua sovelluksilla ja verkkosivulla käyttää yli 550 000 eri kuulijaa”, Suplasta vastaava sisältöjohtaja Johannes Saukko Nelonen Mediasta kertoo.
77 prosenttia tutkimuksen vastaajista kuuntelee radiota ohjelmien lähetysaikaan, mikä on ylivoimaisesti suosituin audion kulutuksen muoto. Suoran lähetyksen lisäksi radiosisältöjä kuunnellaan runsaasti ja kasvavassa määrin tallenteina radio- ja podcast-palveluiden kautta. Podcastien ja radiosisältöjen kulutus tallenteina yleistyy alle 25-vuotiaiden parissa nopeimmin. Noin viidennes suomalaisista kuuntelee podcasteja viikoittain, 25−44-vuotiaista noin neljännes (KRT helmi-, maalis- ja huhtikuun 2019 keskiarvo).
Musiikki ja uutiset ovat tutkimuksen mukaan suosituinta radiosisältöä lähetysaikaan. Radio- ja podcast -palveluista seurataan eniten dokumentteja ja asiaohjelmia, viihdeohjelmia sekä radio-ohjelmia tallenteina.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten audiopalvelujen käyttöä sekä käyttötapoja. Kohderyhmänä olivat 15−69-vuotiaat suomalaiset. Tutkimus toteutettiin TNS Forum -vastaajakannassa, josta poimittiin edustava otos 15−69-vuotiaista suomalaisista. Vastaajia oli yhteensä 1 021. Data painotettiin vastaamaan kyseistä väestönosaa sukupuolen, iän ja asuinpaikan suhteen. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy Sanoma Media Finlandin toimeksiannosta maalis-huhtikuussa 2019.