Perunatykkejä ja hajonneita lavasteita – miten Melkein MENSAN tehtävät syntyvät

FOX-kanavalla jatkuva Melkein MENSA laittaa julkkisvieraat venymään ja paukkumaan. Ohjelmassa nähtävien haasteiden takana on tuottaja Taku Kaskela, joka tunnustaa olevansa synnynnäinen keppostelija. 

FOX-kanavalle neljännen tuotantokauden jaksoin palaava Melkein MENSA on tietovisaa, komiikkaa ja toimintaa yhdistävä viihdeohjelma, jossa vieraat laittavat itsensä likoon paitsi henkisesti, myös fyysisesti. Ohjelman tietovisakysymysten vaikeusastetta korottavat erikoiset haasteet ja kannustimet, kuten sähköiskut ja käsiin hetkenä minä hyvänsä räjähtävät jätti-ilmapallot. Ohjelman tuottajalle Taku Kaskelalle tehtävien kehittäminen on luonteva ja kiehtova prosessi.

– Olen aina ollut keppostelija. Joululahjanikin ovat usein monimutkaisia ja irvileukaisia virityksiä, joita saatan rakennella kuukausia etukäteen. Saan inspiraationi huonoista vitseistä, meemeistä, absurdista komediasta ja älyttömistä verkkokaupoista sekä seuraamalla netistä hilavitkutin- ja keksintösivustoja, Kaskela kertoo.

Kaskela testaa itse etukäteen kaikki ohjelmassa nähtävät pelit. Tuottajan lisäksi tehtävien koekaniineina toimivat ohjelman juontaja Juha Perälä ja muut tuotantotiimin jäsenet.

– Vakiokapteeni Eero Ritala sen sijaan haluaa olla samassa asemassa vieraiden kanssa eikä siksi tiedä tehtäviä etukäteen. 

Tehtävien kehittely on työläs ja aikaa vievä prosessi. Jokainen ohjelmassa nähtävä tehtävä on valittu jopa viiden vaihtoehdon joukosta. 

– Kun vieraat on lyöty lukkoon, valitsemme sitten mahdollisimman sopivat – eli toisin sanoen epäsopivat – teemat julkkisvieraita ajatellen. Haasteet ja kannustimet suunnitellaan teemojen mukaisiksi kokonaisuuksiksi. Esimerkiksi kauden avausjaksossa mukana olevan juurekset-teeman suunnittelu johti erilaisiin perunatykkikokeiluihin. Yksi sääntö meillä kuitenkin on: jokaisessa jaksossa on mukana sähkö ja jokin räjähtävä elementti, Kaskela kertoo.

Osa ideoista täytyy hylätä tai muokata yksinkertaisesti siksi, että ne ovat liian riskialttiita. Jokin tehtävää varten rakennettu hilavitkutin saatetaan esimerkiksi todeta liian epävakaaksi.

– Olemme muun muassa testailleet t-paitakanuunoita ja tennispallotykkejä. Eräässä kokeilussa sain tennispallon päähäni noin sadanviidenkymmenen kilometrin tuntinopeudella. Olin pukeutunut asianmukaisiin suojavarusteisiin, mutta on sanomattakin selvää, että kyseistä kaasuasetta emme ottaneet kuvauksiin asti. Erästä peliä varten puolestaan kiinnitimme kattoon suurikokoisia elementtejä, mutta totesimme, että tehtävästä aiheutuisi lavasteille liian paljon osumaa. Jouduimmekin hylkäämään idean liian tuhoisana, Kaskela sanoo.

Perusteellisesta taustatyöstä ja esitestauksesta huolimatta varsinaista ohjelman kilpailutilannetta on vaikea simuloida, mikä tuo tehtäviin oman mausteensa. Kaskelan mukaan tärkeintä on, että vieraat nauttivat kuvauksista. Siksi vieraiden kanssa käydään etukäteen läpi “Saako teitä…” -lista. Sen avulla vieraat saavat osviittaa siitä, minkä tyyppisiä juttuja on tulossa.

– Ihmisillä voi olla yllättäviäkin pelkoja, kuten ilmapallojen pelko. Meille on tärkeää, että vieraiden ei tarvitse jännittää sitä, että heidät yritettäisiin nolata tai yllättää negatiivisella tavalla. Silloin he uskaltavat ottaa yllätykset vastaan hyvässä hengessä. Olemmekin onnistuneet oikein hyvin, sillä esimerkiksi ilmapallopelkoisetkin vieraat ovat suostuneet pitelemään räjähtämäisillään olevaa jätti-ilmapalloa, koska haluavat itse nauraa omalle pelolleen.

Mutta mikä on Kaskelan oma suosikki?

– Täytyy sanoa, että kaikessa yksinkertaisuudessaan pidän kannustavista sähköiskuista. Kehittämäni vaihtovirta, jossa kisaajat pääsevät nokittamaan toisiaan, on minulle ykkönen.

Melkein MENSA tiistaisin 18. tammikuuta alkaen klo 20.00 FOX-kanavalla. Jälkikäteen jaksot ovat nähtävissä myös Ruutu-suoratoistopalvelussa maksutta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.