Kultainen maa -dokumenttielokuva avaa Somalimaan kulttuuriin suomalaiseen yhteiskuntaan kasvaneen silmin

Kotimainen dokumenttielokuva Kultainen maa saa ensi-iltansa elokuvateattereissa näillä näkymin 11.2.2022. Elokuva näyttää ainutlaatuisella tavalla aitoa elämää Somalimaan kulttuurissa sekä suomalaiseen yhteiskuntaan kasvaneen silmin että syvällä Somalimaassa olevia juuria kuullen.

Kultainen maa -dokumentissa vantaalainen Mustafe muuttaa perheensä 25 Suomessa asutun vuoden jälkeen takaisin synnyinsijoilleen Afrikan sarveen kaivaakseen rikkauksia aavikolla sukunsa mailla. Mustafen perheellä on omat onnensa ja ongelmansa niin Suomessa kuin Somalimaassa.

Elokuvassa Mustafe kamppailee kaivostoiminnan käynnistämiseen liittyvien haasteiden kanssa, ja samalla hänen Suomessa syntyneet lapsensa koittavat ymmärtää, missä heidän kotinsa oikeastaan on. Matka yhdestä kultaisesta maasta toiseen kuljetaan ennen kaikkea jokaisen muuttajan mielessä – mahdollisuus yhdistää kaksi erilaista maailmaa on Kultaisen maan todellinen rikkaus.

”Avaan Kultainen maa -dokumentissa ikkunan omaan elämääni ja unelmiini. Haaveilen siitä, että jokainen eläisi ilman ihonvärin tai omaisuuden tuomia rajoituksia – täysipainoista elämää riippumatta siitä, onko musta vai valkoinen, rikas vai köyhä. Suurin unelmani on, että Suomen ja Somalimaan hyvät puolet opitaan yhdistämään kummassakin maassa, mutta kuten Kultainen maa kertoo, ehkä kaikki eivät ole vielä valmiita siihen. Uskon kuitenkin edelleen tämänkin haaveeni toteutumiseen. Kultainen maa on yksi askel sitä kohti.”

Mustafe Hassan, Kultainen maa -elokuvan päähenkilö

Kultaisen maan on ohjannut Inka Achté, käsikirjoittanut Achté ja Hanna Karppinen sekä tuottanut Liisa Karpo. Elokuva on napafilmsin tuotantoa. Napafilms myös levittää elokuvan.

”Mustafe on melkoinen heittäytyjä. Oli yllätys, että hän lähtisi etsimään kultaa sukunsa mailta Somalimaasta. Kuka nyt aloittaa kullankaivuun ihan tuosta noin vain? Hän tuntui niin suomalaistuneeltakin, että en ollut osannut odottaa paluumuuttoa. Tiesin heti, että tässä olisi kiinnostavat ainekset dokumenttielokuvaan. Tärkeintä on löytää hyvät päähenkilöt. Tässä meillä on mielestäni mitä parhaimmat.”

Hanna Karppinen, Kultainen maa -elokuvan käsikirjoittaja

”Muistan selvästi, kun ensimmäiset somalipakolaiset saapuivat Suomeen syvän laman keskellä 90-luvun alussa. Vaikka tunsin itseni uteliaaksi ja avoimeksi, rasismi ja vihamielisyys olivat hyvin yleisiä, jopa teini-ikäisten ikätovereideni keskuudessa. Nyt tiedän, että somaleja syrjitään kaikkialla maailmassa enemmän kuin muita maahanmuuttajaryhmiä. Melkein täydellisestä suomestaan ​​huolimatta on Mustafe tuntenut ulkopuolisuutta syvän homogeenisessa ja valkoisessa Suomessa. Kuten kaikki kunnianhimoiset, myös hän haluaa tehdä elämässään jotain merkityksellistä.”

Inka Achté, Kultainen maa -elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja

Kultainen maa -elokuvan perheen rohkeus ja avoimuus koskettivat kaikkia meitä dokumentin tekijöitä hyvin paljon jo elokuvan synnyn ensivaiheista lähtien. Olimme alusta alkaen tekemisissä raastavan aitojen ja voimakkaiden tunteiden kanssa. Kultaisen maan kautta jokainen katsoja voi kokea, miltä tuntuu aloittaa uusi elämä toisessa kulttuurissa.”

Liisa Karpo, Kultainen maa -elokuvan tuottaja

Suomalais-norjalais-ruotsalainen yhteistuotanto Kultainen maa tullaan elokuvateatteriesitystensä lisäksi näkemään myös elokuvafestivaaleilla. Näistä tiedotetaan erikseen myöhemmin. Elokuvateatterilevityksensä jälkeen Kultainen maa nähdään televisiossa esimerkiksi Ylellä sekä kahdella Al Jazeeran kanavalla.

Kotisivu https://napafilms.fi/kultainen-maa-golden-land-2022/

Facebook www.fb.com/kultainenmaa

Instagram @kultainenmaa

#kultainenmaa #kultainenmaaelokuva

SYNOPSIS

Vantaalaiselle Mustafelle selviää, että hänen sukunsa maa Somalimaassa on täynnä kultaa ja jalokiviä. Hän päättää jättää Suomen ja muuttaa perheineen takaisin synnyinmaahansa. Mustafe uskoo menestyksekkään kultakaivostoiminnan turvaavan lastensa tulevaisuuden – samalla kun hän itse voisi auttaa sodan runtelemaa kotimaataan, josta joutui lapsena 90-luvulla pakenemaan. Somalimaassa Mustafen lapset voivat myös kokea yhteenkuuluvuutta ja tuntea omat juurensa.

Mutta muutto pohjoiseurooppalaisesta hyvinvointivaltiosta Itä-Afrikkaan ei sujukaan ongelmitta. Mustafen lapset ovat syntyneet ja kasvaneet Suomessa ja puhuvat äidinkielenään suomea. Uudessa kotimaassa on koko perheelle monin tavoin totuttelemista. Teitä ei ole päällystetty, kamelit ja vuohet kulkevat kaduilla, ja taloja rakennetaan pellistä. Ruoka syödään sormin yhteiseltä lautaselta lattialla istuen ja koulussa on hyvin erilaista kuin Suomessa.

Samalla, kun lapset yrittävät ymmärtää, missä heidän kotinsa oikeastaan on, tekee Mustafe parhaansa auttaakseen heitä sopeutumaan Somalimaahan. Mustafe osoittaa lapsille muutossa olevan myös hyviä puolia: esimerkiksi huvipuistossa tai upealla uimarannalla voi nauttia olostaan yksityisesti, toisin kuin Euroopassa.

Myös rikkauksien etsiminen maasta on jännittävää. Pian käy kuitenkin ilmi, ettei kaivostoiminta klaanijärjestelmään perustuvassa somalialaisessa yhteiskunnassa ole helppoa. Klaanien keskinäiset jännitteet johtivat 90-luvulla sisällissotaan, ja on vaarana, että historia alkaa toistaa itseään.

Lopulta koko perhe ymmärtää, että he ovat etsimässä jotakin kultaakin kalliimpaa ja luomassa kaivostoiminnan sijaan jotain paljon arvokkaampaa.

Napafilms

Napafilms on vuonna 2009 perustettu suomalainen elokuvatuotantoyhtiö, joka tuottaa fiktio- ja dokumenttielokuvia kaikissa formaateissa ja alustoilla. Napafilmsin lähtökohtana on, että ymmärtämällä maailmaa ympärillämme, voimme ymmärtää itseämme – tämän myötä napafilms keskittyy elokuviin, jotka auttavat ymmärtämään paremmin erilaisia ilmiöitä ja ihmisiä.

Tuotantoyhtiö napafilms tuottaa elokuvia kansainväliselle yleisölle, yhteistyössä laajan kansainvälisen verkoston kanssa. Yhtiön yhteistyötuottajia on muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Saksassa, Kanadassa, Etelä-Koreassa ja Intiassa. Napafilmsin elokuvia on näytetty myös lukuisilla elokuvafestivaaleilla ja televisiokanavilla ympäri maailmaa.

Napafilmsin tuottamiin elokuviin lukeutuvat esimerkiksi Karpo (ohj. Ari Matikainen, 2020), Miehen malli (ohj. Inka Achté, 2018), Grey Violet – Silmätikku (ohj. Reetta Aalto, 2017) ja Cheer Up (ohj. Christy Garland, 2016), sekä yhteistuotantoihin This Train I Ride (ohj. Arno Bitscy, 2019) ja Vihan kehto (ohj. Håvard Bustnes, 2017).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.