Onnea sopraano HannaKaisa Nyrönen Elisabeth Connell 2019 voittaja!

Dramaattisille Sopraanoille tarkoitettuun Kilpailuun osallistui 80 kilpailijaa 29 eri maasta. HannaKaisa on niittänyt aiemmin mainetta voittamalla Merikanto-laulukilpailuissa vuonna 2015. Nyrönen on valmistunut Sibelius Akatemiasta maisteriksi vuonna 2011.

Nouseva nuori sopraano nähdään Kreivitär Marizan pääroolissa Lohjalla Laurentiussalissa 1.12. klo 13:00, sekä Lappeenrannassa (16.11.klo 14) & Kuusankoskella (17.11. klo 13).

Kreivitär Mariza on suomen eniten esitetyin operetti, ja se tuntuu kiinnostavan yleisöä edelleen. Emmerich Kalman on luultavasti Suomalaisten lempisäveltäjä, ja Kalmanin teokset ovatkin olleet suomalaisten makuun kautta aikain. Kreivitär Mariza on taidokkaasti sävelletty teos, josta ei puutu romantiikkaa eikä myöskään huumoria. Siitä pitää huolen mm. sikatilan omistaja Zupan, (Vikke Häkkinen/Aki Alamikkotervo) joka luulee lehti-ilmoituksen luettuaan olevansa naimisissa Marizan kanssa. Myös vauhdikas Populescon (Jouni Kokora) rooli tuo operettiin huumoria, sekä rytmiä. Marizan tarina on klassisen operettimainen; joten kannattaa olla silmät ja korvat tarkkana, ettei vaan putoa kärryiltä!

Mukana myös Anu Hälvä

Teoksen ohjaajana toimii koko kansan tuntema Anu Hälvä. Anulla on vankka kokemus näyttämöiden ja elokuvien saralta; niin ohjaajan, kuin näyttelijänkin näkökulmasta.

Teoksen miespääroolissa nähdään Espoon komea tenori Hannu Jurmu, joka on tehnyt yli 40 ooppera, ja operettiroolia. Jurmu on myös saanut arvostetun Beniamino Gigli palkinnon 2002.

OperArt tuottaa Marizan lisäksi yleisön toiveoperetin Viktoria ja hänen Husaarinsa, joka saa ensi-iltansa Su  6.10. klo 13 & 17 Lohjalla.

Husaari Stefan Koltay (Jyrki Anttila) ja hänen palvelijansa Janczy (Tiitus Ylipää/Jukka Romu) ovat venäläisten sotavankina Siperiassa tuomittuna kuolemaan, kun vartija sattumalta ihastuu Janczyn kauniiseen viulunsoittoon päästäen hänet ja Koltayn vapaaksi.

Koltay ja Janczy päätyvät juhliin, joissa selviää, että Koltayn kihlattu Viktoria (Merja Mäkelä) on mennyt naimisiin Amerikan suurlähettilään kanssa kuultuaan rakastettunsa Koltayn kaatuneen.

Salaisessa kahdenkeskisessä tapaamisessa käy kuitenkin ilmi, että Koltay on elossa, ja Viktoria vaatii tätä matkustamaan pois säilyttääkseen nykyisen liittonsa.

Paul Abrahamin suurimman läpimurron tehnyt teos; Viktoria ja hänen husaarinsa saapuu ihastuttamaan suomenkielisenä Lohjan Laurentiussaliin 6.10. klo 13 & 17.

Läpimurron suurimpana syynä lienee Abrahamin nerokas sävellys, jossa on yhdistelty taitavasti Jazzia, sekä Swingiä. Unohtamatta kuitenkaan tuttua operettiromantiikkaa ja glamouria. Teosta voisikin pitää musikaalin ja operetin liittona, josta löytyy varmasti kaikille jotakin. 

Teoksen lavastus on ollut monimutkainen toteuttaa, koska operetti sijoittuu moneen eri maahan. Lavastuksesta vastaa Lohjan teatterin lavastaja Jyrki Kakko, joka on luonut mm. Siperian vankileirille puita joista aukeaa kohtausten välissä kaunis kuusimetrinen japanilainen viuhka.

Lohjan Teatterin lavastajan Jyrki Kakon tekemää Viktoria ja hänen Husaarinsa – operetin lavastusta on nähtävillä Lohjan kirjastossa.