Miesten tuoksut ja niiden kehitys

Miesten hajuvedet ovat perinteisesti olleet melko syviä ja maskuliisinia, ehkä jopa dramaattisia, ja tuoksuissa on käytetty vahvaksi miellettyjä aineosia, kuten nahan, myskin ja puun sävyjä. Tuoksuissa on saatettu käyttää myös muutoinkin enemmän raskaaksi miellettyjä aineita, kuten savumaisia, metsäisiä ja itämäisiä yhdisteitä.

Aikaisemmin tuoksut on mielletty ehkä enemmän niin sanotusti naisten jutuksi, vaikka tosiassa tuoksu on osa pukeutumista, olitpa sitten mies tai nainen. Ilahduttavasti valikoima on kuitenkin laajentunut ja miesten hajuvedet on kehitetty vastaamaan erilaisten käyttäjien tarpeita. Tuoksuissa käytetään laajempaa valikoimaa erilaisia yhdisteitä ja aineita ja on olemassa myös paljon tuoksuja, jotka ovat niin sanotusti unisex eli sopivat sekä miehille että naisille.

Kuten naistenkin tuoksuissa, tuoksuja on erityyppisiä. Voimakkaimpana hajuvesistä tunnetaan parfyymit ja kevyempänä taas eau de perfum, eau de toilette ja kevyimpänä eau de cologne. Erona näiden välillä on niiden tuoksupitoisuus ja toisin kuin voisi kuvitella, eau de cologne ei ole siis vain miehille tarkoitettu tuoksu vaan se kuvaa tuoksupitoisuuden astetta.

Millainen tuoksu sopii miehelle?

Ei ole olemassa tiettyä tuoksua tai kaavaa, mikä sopii miehelle. Tuoksuissa on kolme eri vaihetta, jotka ovat latva-, sydän- ja juurituoksu. Kussakin vaiheessa voi aistia eri yhdisteitä tai aineita mutta näistä vaiheista sydäntuoksu on se, jonka ympärille hajuveden luonne, brändi ja mielikuva rakennetaan. Kuitenkin tuoksun lopullinen vivahde muodostuu usein vasta pidemmän ajan kuluessa ja siihen vaikuttaa ihmisen iho ja pH. Jokaisella meistä tuoksut reagoivat eri tavalla. On myös hyvä muistaa, että jopa vuorokauden ajankohta saattaa vaikuttaa siihen, miten tuoksu juuri sillä hetkellä tuntuu omiin aisteihin.

Hajuvesi kannattaa valita ensijaisesti toki sen mukaan, minkälaisistä tuoksuista pitää, mutta myös oman persoonallisuuden ja pukeutumisen mukaan. Tuoksu on usein osa kantajansa identiteettiä ja tuoksut voivat luoda voimakkaitakin muistoja, joten sen valintaan kannattaa panostaa. Tuoksuja voi, ja kannattaakin olla useampi, jotta voi vaihdella niiden välillä. Näin välttää kyllästymästä samaan tuoksuun ja samalla voi myös oman persoonallisuutensa eri puolia. Ehkäpä tänään haluat pirteämmän ja raikkaamman tuoksun ja huomenna jotain salaperäisempää? Ja aikaisemmin mainitut unisex tuoksut voivat olla oiva valinta silloin, kun et halua tuoksun korostuvan liikaa.

Juuri se oman tuoksun löytäminen

Monelle voi olla vaikeaa löytää juuri se oma tuoksu. Ilahduttavaa on se, että tänä päivänä ei ole pakko lukkiutua vain yhteen ja samaan tuoksuun, vaan tuoksua voi vaihtaa tilaisuuden, oman mielialan ja ajankohdan mukaan. Aivan kuten naisillakin, mies voi valita eri tuoksuun päivään ja iltaan. Moni ei esimerkiksi halua tai voi käyttää kovin raskaita tuoksuja työympäristössä ja siksi joku kevyempi vaihtoehto voi olla parempi päiväkäyttöön. Iltaan voi valita sitten jonkin syvemmän tuoksun, etenkin, jos tietää olevansa tilaisuudessa, jossa tuoksulla haluaa lähettää erityisen viestin.

Omaa tuoksua voi myös lähteä etsimään brändin ja tuotteen pakkauksen perusteella. Monella on oma suosikkibrändinsä, ja etenkin, jos brändin tuoksu on aikaisemmin sopinut hyvin, voi olla helpompi etsiä uutta tuoksua samalta valmistajalta. Vuosi 2023 tarjoaa kuitenkin monia mielenkiintoisia trendejä, joista voi löytää uuden suosikin. Tänä vuonna tuoksujen maailmaa innoittavat perinteinen ruusu, tee ja suola.

Ruusu ei ehkä ole aine, joka usein esiintyy miesten tuoksuissa, mutta sen voi löytää muun muassa Etron Man Rose-tuoksusta. Ikoninen, unisex CK One sitä vastoin taas on päivitetty teen vivahteilla. Valentinon Born in Roma ja Avonin Maxime -tuoksuissa on aavistus suolaisuutta yhdessä niiden muiden mielenkiintoisten aineiden kanssa. Oman suosikkinsa löytää vain tutustumalla eri merkkeihin!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.