Koko maailman tv-ohjelmia ja elokuvia striimaamalla

Television katselu on mullistunut viimeisen vuosikymmenen aikana enemmän kuin koskaan ennen ja syypäänä tälle on tietenkin internet. Netin nopeus ja vakaus on parantunut niin paljon, että tv-sarjoja ja elokuvia voidaan striimata hyvällä laadulla niin älytelevisioon sovellusten avulla kuin taskussa kulkevaan puhelimeenkin.

TV-sarjojen katseleminen on muuttunut myös siinä mielessä, että nykyään katsojat haluavat katsella jopa kokonaisen sarjan kauden putkeen (engl. binge watching), kun ennen jaksoja katsottiin esimerkiksi viikon välein. Siksipä suoratoistopalveluihin ilmestyykin nykyään usein kokonainen kausi kerrallaan. 

Striimaaminen on myös erityisen suosittua penkkiurheilijoilla, mutta usein kansainvälisen urheilun ystävät joutuvat turvautumaan maksulliseen VPN-yhteyteen, joka uskottelee esim. amerikkalaisen jalkapallon katsojan olevan Yhdysvalloista, vaikka todellisuudessa hän olisikin suomalainen. Yllättävästi helpoimmaista päästä oleva tapa urheilun katsomiseen on rekisteröityä Unibet-vedonlyöntisivustolle ja tekemällä talletuksen – Unibet TV-ohjelmat sisältävät jalkapalloa, koripalloa, tennistä ja monta muuta urheilulajia live-streameina vuorokauden ympäri.

Maksuttomia ohjelmia ja elokuvia maksullisten ohella

Netflix on tunnetuin elokuvien ja tv-sarjojen striimauspalvelu, mutta viime vuosina on monia uusia vastaavia tullut markkinoille. Suomessa on saatavilla esimerkiksi Disney+, Prime Video (Amazon), HBO Nordic ja monia muita maksullisia. Myös maksuttomia palveluita on saatavilla, kuten esimerkiksi Plex ja Rakuten TV, joista jälkimmäinen on oikeasti maksullinen, mutta tarjoaa usein ilmaista katseltavaa.

Plex on suoratoistopalvelu, joka tarjoaa runsaasti ilmaisia tv-kanavia, jopa yli 80 kappaletta. Palvelussa olevia kanavia ovat esimerkiksi seuraavat:

 • Reuters TV
 • Yahoo Finance
 • FailArmy
 • Dove Channel
 • Docurama
 • The Pet Collective
 • Toon Goggles
 • Kidoodle TV
 • KidsFlix
 • IGN TV
 • AFV Family
 • Tastemade
 • Revry
 • fubo Sports Network
 • Cooking Panda
 • DrinkTV
 • WeatherSpy
 • Made in Hollywood.

Kanavien lisäksi tarjonnassa on runsaasti klassikoita, kulttielokuvia ja vähän uudempaakin tavaraa, mutta erityisesti se sisältää b-elokuvia. 

Rakuten TV Free on puolestaan valikoima ilmaista sisältöä Rakuten TV -sovelluksessa. Maksuttomuus on Rakutenin mainoskumppanien ansiota, sillä mainoksilla kustannetaan ilmaisuus asiakkaalle. Rakuten TV:ssä on runsaasti myös kohtuullisen uusia elokuvia.

Kirjastojen omat suoratoistopalvelut

Koska kirjastojen pitää pysyä ajan hermolla mukana, ei ole ihme että nekin ovat tarjoamassa striimauspalveluja asiakkailleen. Kirjastokino on suomalainen, maksuton suoratoistopalvelu, johon kirjaudutaan kirjastokortilla. Elokuvia voi katsella tabletilla, älypuhelimella tai tietokoneella.

Kirjastokino ei tarjoa kuitenkaan uutuuksia, mutta siitä huolimatta se on varteenotettava palvelu, sillä se sisältää noin 500 elokuvaa. Lajityyppejä on kauhusta komediaan ja lastenelokuviin sekä kaikkea siltä väliltä. Kirjastokinoa voi käyttää yli 50 kirjaston asiakkaat Suomessa ja palvelua rahoitetaan verorahoilla.

Viddla on toinen kirjastojen suoratoistopalvelu, jota on saatavilla lähes 90 kirjastossa Suomessa. Tässä palvelussa on vajaa 400 elokuvaa, ja lajityyppeihin kuuluu myös hieman uutuuselokuvia. Lainaaminen tapahtuu kirjastokortilla.

VPN-yhteydellä lisää mahdollisuuksia

VPN, Virtual Private Network on virtuaalinen erillisverkko, joka salaa käyttäjän nettiyhteyden sekä suojaa sitä myös. Verkkoyhteyden suojaus tapahtuu virtuaalisen tunnelin avulla. Kun yhteys suojataan, se tarkoittaa myös sitä että käyttäjän sijaintia ei ole mahdollista tietää. Sijainti voidaan naamioida myös jonnekin muualle, kuten suomalaisen käyttäjän sijainti voi näyttää siltä, että hän ottaa yhteyden New Yorkista.

VPN on tarpeen silloin, jos halutaan kiertää maaestot. Maaestot ovat estoja, jotka on otettu käyttöön suurimmilla maksullisilla suoratoistopalveluilla, kuten Netflix, HBO ja Prime Video. Maaestojen vuoksi suoratoistopalveluidenvalikoima on erilainen ympäri maailmaa. Kun maaesto voidaan kiertää, voi suomalainenkin katsoja katsella Netflixistä ja muista esimerkiksi Yhdysvaltojen, Japanin, Singaporen, Brasilian, Kolumbian, Turkin ja ties kuinka monen muun valikoimaa. Vaikka käyttäjä saattaa rikkoa palvelun käyttösääntöjä, on VPN:n käyttö laillista sekä tietoturvaa ajatellen jopa kannatettavaa. 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.