KESÄKAUDEN SEIKKAILUT KUTSUVAT – PARHAAT MENOVINKIT SUOMEN KESÄÄN

Suomen kesä on kaunis, kuulas, lempeä ja täynnä hauskanpitoa. Kesäkuukausina Suomessa koko maa nauttii lämpimistä päivistä ja valoisista öistä. Tekemisestä ei myöskään tule puutetta, sillä matkailu-Suomi herää täyteen loistoonsa kesäkuukausina. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi listasi 8 suosikkiaan parhaista aktiviteeteista, joita ei tänä kesänä kannata missata.

Valloittaviin kesätunnelmiin pääsee romanttisessa saaristossa. Kuva ©Visit Finland/Herrankukkaro

PYÖRÄILY SAARISTON RENGASTIELLÄ


Saariston rengastie kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Kuva © Saariston matkailuneuvonta

Kesälomalta liikuntaa, raikasta meri-ilmaa ja kauniita maisemia toivovan kannattaa suunnata pyörällä saariston rengastielle. Turusta lähtevä reitti on noin 250 kilometrin mittainen, ja se kulkee muun muassa Kaarinan, Nauvon, Kustavin ja Naantalin kautta takaisin Turkuun. Reitin voi kiertää myös autolla, mutta kiireettömästi pyöräilemällä ehtii kuitenkin paremmin nauttia saariston luonnosta ja idyllisten kylien rauhaisasta tunnelmasta. Saarien välillä matkaa taitetaan nostalgisilla lautoilla ja losseilla. Jos saariston rengastien pituus mietityttää, valittavana on myös lyhyempi rengastie joka oikaisee Nauvosta Seilin saaren kautta Naantalin Hankaan. Pituutta tälle reitille kertyy noin 100 kilometriä.

VIERAILU BENGSTKÄRIN MAJAKALLA


Keskellä ulappaa kohoava Bengstkärin majakka on vaikuttava näky. Kuva © Bengstkär/Nora Wilson

Saaristolaistunnelmiin pääsee myös Bengtskärin majakan jylhissä maisemissa. Pohjoismaiden korkein majakka on vaikuttava ilmestys kohotessaan keskellä tuulista merta. Toisinaan maiseman peittää paksu sumu, jolloin ainoastaan majakan valo tuikkii usvan keskeltä. Vaihtelevat sääolosuhteet kuitenkin vain lisäävät paikan viehätystä, ja majakkasaaren kallioilla kulkiessa virittäytyy helposti historiallisiin tunnelmiin. Bengstkäriin pääsee helpoiten vuorolaivalla Kasnäsista tai Rosalasta. Majakassa voi myös majoittua.

PIKNIK SUOMENLINNASSA


Suomenlinnan aavat ruohokentät kutsuvat piknikille. Kuva © Helsinki Marketing/Jussi Hellsten

Mikä olisikaan parempi tapa nauttia kesäisestä Suomesta kuin suunnata piknikille merellisiin tunnelmiin? Helsingin saarista Suomenlinna on helpoiten saavutettavissa ja sitä idyllisempää piknik-paikkaa saa hakea: vanhat linnoitukset, aavat ruohokentät ja Kustaanmiekan ruohottuneet kumpareet tarjoavat täydelliset olosuhteet päiväretkelle. Eväät kannattaa ostaa Kauppatorin kojuista ennen lauttaan hyppäämistä tai perillä Suomenlinnan pienestä lähikaupasta.

Myös muut Helsingin edustan saaret ovat näkemisen arvoisia. Esimerkiksi metsäinen Vallisaari houkuttelee luontoretkeilijöitä ja ulkosaaristossa sijaitsevaan Isosaareen kannattaa suunnata vaikka saunomaan. Lonnan saaressa taas pääset nauttimaan kulttuuriaktiviteeteista ja hyvästä ruoasta.

VAELLA PYHÄ-LUOSTON KANSALLISPUISTOSSA


Pyhä-Luoston kansallispuistoon voi tutustua myös pyörän selästä. Kuva © Pyhä-Luosto Matkailuyhdistys/Jani Kärppä

Lapin pitkistä kesäöistä haaveilevan kannattaa suunnata Pyhä-Luoston kansallispuistoon, jossa vaeltamista voi verrata pyhiinvaellukseen. Vanhat metsäsaamelaisten pyhät paikat luovat puistoon omintakeista maagista tunnelmaa. Jos aikaa on vain päiväretkeen, vierailijan kannattaa suunnata Karhunjuomalammen muutaman tunnin reitille. Pidemmälle vaellukselle pääsee suuntaamalla Pyhä-Luoston retkeilyreitille, jonka kulkee yhteen suuntaan noin 2–3 päivässä.

Historiallisten kurujen ja uhripaikkojen lisäksi matkan varrella näkee aarniometsiä, soita, tuntureita, rakkakivikkoja ja aaltokiviä, jotka muistuttavat alueen joskus olleen osa merenpohjaa. Pitkän kävelyn päätteeksi yöpyä voi joko reitin varrella sijaitsevissa autiotuvissa tai etukäteen varattavissa vuokramökeissä.

HELLI ITSEÄSI SOMPASAUNAN LÖYLYISSÄ


Omaperäinen Sompasauna tunnetaan myös Suomen yleisimpänä saunana. Kuva © Helsinki Marketing/Eetu Ahanen

Saunominen kuuluu olennaisesti Suomen kesään. Helsingistä löytyy useampikin kokeilemisen arvoinen yleinen sauna, kuten kaikkia aisteja hellivä Kaurilan sauna, historiallinen Lähteen sauna tai merellinen Allas Sea Pool. Omalaatuisin Helsingin yleisistä saunoista lienee kuitenkin Helsingin Kalasatamassa sijaitseva Sompasauna, jota kutsutaankin “Suomen yleisimmäksi saunaksi”.

Sompasaunalle on vuosien varrella kehittynyt kulttimaine: alusta asti on pysynyt periaate, että sauna on sekasauna ja kaikkien käytettävissä, ja nykyään siellä näkeekin tiuhaan sekä satunnaisia kulkijoita että lähialueiden asukkaita. Pienessä saunassa tunnelma on korkealla ja suoraan sen eteen avautuvaan mereen voi pulahtaa vilvoittelemaan löylyjen välissä. Koska saunalla ei ole aukioloaikoja, sitä lämmitetään käytön mukaan ja lämmityspuuhiin saattaa siis päästä myös itse.

VIETÄ PÄIVÄ NAANTALIN MUUMIMAAILMASSA LASTEN KANSSA


Muumimaailmasta löydät tietysti myös Muumitalon. Kuva © Visit Finland/Katja Lösönen/2012 MOOMIN CHARACTERS TM & DENNIS LIVSON

Parasta koko perheen ja erityisesti pienten lasten kanssa tekemistä kesällä löytyy Naantalin Muumimaailmasta, joka on kuin henkiin herännyt satumaailma. Leppoisat sarjakuvahahmot ja turvalliset seikkailut ovat mitä parhainta huvia perheen pienimmille. Muumimaailmassa niin pienet kuin vähän isommatkin vierailijat voivat esimerkiksi koluta Muumitalon lattiasta kattoon, ottaa torkut huilipuistossa ja vilvoitella uimalla Nipsun kesämökin katveessa. Naantalin viehättävä kesäkaupunki on aktiivisen päivän jälkeen täynnä mukavia ravintoloita ja pidempäänkin vierailuun houkuttelevia majoituspaikkoja.

SYÖ LÖRTSYJÄ SAVONLINNAN TORILLA


Savonlinnan torin ja sataman leppoisa tunnelma on Suomen kesää parhaimmillaan. Kuva @ Visit Savonlinna/Reeta Toivanen

Savonlinnaan kannattaa suunnata kun haluaa nauttia kiireettömästä ja leppoisasta menosta sekä upeista kansallismaisemista. Oopperajuhlien aikaan koko kaupunki täyttyy ihmisvilinästä ja eurooppalaisesta tunnelmasta. Savonlinnan kesäinen sydän on tori, josta voi ostaa kalastajien aamulla pyytämiä muikkuja, juoda päälle torikahvit ja maistaa paikallisia herkkuja, suolaisia tai makeita lörtsyjä.

IHASTU HAILUODON AINUTLAATUISEEN LUONTOON


Hailuodon pohjoinen saaristolaistunnelma on ainutlaatuinen. @ Hailuoto

Oulun edustalla, vain 25 minuutin lauttamatkan päässä mantereelta sijaitsee Perämeren vähäeleinen helmi: Hailuoto. Perämeren suurimman saaren säänpieksemät kalastajatuvat ja heinikon ympäröimät rannat ovat kuitenkin vielä melko tuntematon kotimaan matkailukohde. Hailuodolle kulkee ilmainen lautta Oulunsalosta, jonka jälkeen kannattaa suunnistaa ainakin Sunikarin hiekkarannoille sekä Marjaniemen idylliseen kalastajakylään ja majakalle.

Hailuodolla voi myös majoittua ja ihailla upeata auringonlaskua. Majoitusvaihtoehtoja löytyy joko Marjaniemen majakkamaisemissa tai maatilamajoituksessa eri puolilla saarta. Kesäkuun lopulla Marjaniemessä järjestetään Bättre Folk -festivaali, joka on keskittynyt uuteen musiikkiin ja kirjallisuuteen.

Lisää Suomen kesäkohteita ja suosituksia löydät täältä.