Kansainväliset ja kotimaiset vierailut huipentavat Kansallisteatterin kevätkauden

Kansallisteatterin näyttämöillä nähdään toukokuussa Tero Saarinen Companyn Third Practice -teoksen avoimet harjoitukset, australialaisen Gravity and Other Myths -ryhmän rajoja rikkova akrobatiateos Backbone, Amanda ja Olga Palon Kilari sekä Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen Turkka kuolee.

Tero Saarinen Company tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden päästä seuraamaan koreografi Tero Saarisen uuden suurteoksen rakentumista. Tero Saarinen Company ja Helsingin Barokkiorkesteri harjoittelevat ja tekevät teknisiä kokeiluita Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17.‒18. toukokuuta. Harjoituksen päätteeksi taiteellinen työryhmä avaa luomisprosessia yleisökeskustelussa. Koreografi Saarinen työryhmineen peilaa arvojen ja perspektiivien muutosta murroksessa. Claudio Monteverdin vallankumoukselliset, pakahduttavan kauniit madrigaalit lihallistuvat näyttämölle kahdentoista tanssijan, muusikon sekä tenori Topi Lehtipuun ja virtuaalisopraano Núria Rialin taiturillisena tulkintana. Musiikin johtaa ja sovittaa Hebon taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen. Tanssia, elävää musiikkia, designia ja teknologiaa yhdistävä Third Practice saa maailman kantaesityksensä kansainvälisenä yhteistuotantona Teatro Amilcare Ponchiellissa, Rassegna di Danza & Festival Monteverdissä Cremonassa Italiassa 29.5.2019. Suomen ensi-ilta nähdään Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla 17.‒18.6.2019.

Australialainen Gravity & Other Myths tarjoaa maailmanluokan nykysirkusta teoksellaan Backbone. Kymmenkunta sirkustaiteilijaa ja pari muusikkoa tuovat Suurelle näyttämölle teoksen, joka on samanaikaisesti kaunis, energinen, tunteikas ja hauska. Backbone on Gravity & Other Myths -ryhmän kolmas esitys. Heidän edellinen esityksensä Simple Space saavutti suuren suosion, ja sitä esitettiin yli 600 kertaa 26 eri maassa. Esitys on osa Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen kausiohjelmaa ja esitetään 24. ja 25. toukokuuta.

Amanda Palon käsikirjoittama ja esittämä omaelämäkerrallinen monologiesitys Kilari on tarina seksuaalisesta väkivallasta ja sen aiheuttamista mielenterveysongelmista. Kilari kertoo maailmasta, jossa toisilla on vapaus olla kantamatta vastuuta tekojensa kauaskantoisista seurauksista, kun taas toiset elävät näiden tekojen aiheuttamien jälkien kanssa loppuelämänsä. Samalla Kilari on tapa valloittaa oma tila takaisin. Se on vahva poliittinen puheenvuoro ja yritys käsitellä seksuaalista väkivaltaa uhriuttamatta, säilyttäen subjektiasema ja toimijuus. Kun Amanda Palo alkoi työstää Kilaria siskonsa, ohjaaja Olga Palon kanssa, hän ei tiennyt kuinka ajankohtainen se tulisi olemaan ensi-iltansa aikaan marraskuussa 2017. Vaikuttavasta esityksestä tuli omaehtoinen osa #metoo-vallankumousta, jonka tavoitteena on murtaa vaikenemisen kulttuuri. Kilarin vierailunäytännöt nähdään Pienellä näyttämöllä 20.−21. toukokuuta.

Turkka kuolee on Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen yhteisteos teatterilegenda Jouko Turkasta (1942–2016) ja tämän voimakkaasta vaikutuksesta suomalaisiin ja suomalaiseen teatteriyhteisöön. Esitys purkaa 1980−luvun turkkalaisuuden ja näihin päiviin ulottuvan jälkiturkkalaisuuden tarinaa ja siitä kertomisen konventioita. Esitys tutkii miehisen neromyytin rakentumista taiteessa ja sen vaatimia uhrauksia, feminiinisyyden pelkoa ja isänkaipuuta. Turkka kuolee nähdään Willensaunassa 21.−24. toukokuuta.

Lue lisää vierailuohjelmistosta: https://kansallisteatteri.fi/ohjelmisto/#vierailut