Kännykät ja kannettavat aiheuttavat suomalaisille eniten päänvaivaa – näin päivität laitteet syyskaudelle menettämättä hermojasi

Kun koulujen alku häämöttää, suomalaiset säntäävät tietokone- ja puhelinkaupoille. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset tuskastelevat eniten juuri kannettavien tietokoneiden ja kännyköiden käytön kanssa: ominaisuuksia piisaa, mutta niitä kaikkia ei usein osata hyödyntää. Millä ominaisuuksilla on todella merkitystä ja kuinka valita itselle sopivin malli syyskautta varten?

Loppukesä ja alkusyksy ovat suomalaisille teknologian uusimisen aikaa. Etenkin koulujen alun koittaessa moni suuntaa kauppoihin tarkoituksenaan päivittää kannettavat tietokoneet ja puhelimet syyskautta varten.

– Alkusyksy on tietokonemyynnissä vuoden kiireisintä aikaa. Koulumaailman digitalisoituessa hyvä läppäri on tärkeä opiskeluväline, ja esimerkiksi lukio-opiskelun vaatimukset täyttäviä kannettavia tietokoneita meneekin elokuussa paljon kaupaksi, vahvistaa Gigantin myyntijohtaja Jarno Sainio.

Jos teknologisten vempainten ominaisuudet tuntuvat aiheuttavan harmaita hiuksia, et ole yksin – tuoreen tutkimuksen mukaan jopa noin neljä kymmenestä suomalaisesta myöntää omistavansa elektroniikkaa, jonka kaikkia ominaisuuksia he eivät osaa hyödyntää. Gigantin teettämästä tutkimuksesta selviää älytelevisioiden lisäksi juuri puhelinten ja tietokoneiden olevan yleisimpiä laitteita, joita suomalaiset eivät osaa käyttää.

Tehokasta käyttöä vai toimintojen tuhlausta?

Tietokoneiden ja puhelinten kohdalla tarjontaa riittää ja toiminnallisuuksien viidakko saa pään pyörälle – ei siis ole ihme, että suomalaisten suurin haaste elektroniikan käytössä on tuotteiden koko potentiaalin hyödyntäminen. 67 prosenttia nykyteknologian haastavaksi kokevista suomalaisista mainitsee juuri tuotteiden täysimittaisen hyödyntämisen olevan heille kaikista hankalinta.

– Nykyään laitteissa piisaa ominaisuuksia, joten sopivan tietokoneen valinnassa kannattaa pitää mielessä, mihin tarkoitukseen sitä on hankkimassa. Esimerkiksi opiskelijan kannettavan on oltava riittävän järeä, jotta se jaksaa käsitellä useiden gigatavujen verran kuvia, asiakirjoja, videoita ja projekteja. Samalla sen on oltava riittävän kevyt kouluun mukaan otettavaksi, toteaa Sainio.

4–8 gigatavun keskusmuisti riittää yleensä hyvin, mutta luovien alojen opiskelijoilla on usein tarvetta raskaammille ohjelmistoille, jotka vievät enemmän muistia. Sainio suosittelee luottamaan suorituskykytestien tuloksiin sopivinta kannettavaa valitessa:

– Suorituskykytesti paljastaa muun muassa akun keston todellisessa käytössä – se on vähän kuin koeajo, joka kertoo tuotteesta paljon. Esimerkiksi meillä Gigantilla myytävät tietokoneet testataan suomalaisen UL Benchmarksin suorituskykytestillä ja luokitellaan niiden käyttötarkoituksen mukaan peruskäyttöön, kotityöskentelyyn, kevyeen kuva- tai videoeditointiin ja luovaan suunnitteluun soveltuviin koneisiin. Luokittelun avulla on helpompi hahmottaa, mikä kone vastaa parhaiten omia käyttötarpeita.

Toimintojen kirjo hämmentää suomalaisia eniten

Tietokoneiden lisäksi erityisesti puhelimet aiheuttavat suomalaisille päänvaivaa. 57 prosenttia suomalaisista mainitsee puhelimessaan olevan enemmän toimintoja kuin mitä he osaavat täysin hyödyntää. Kannettavan tietokoneen kohdalla luku on 51 prosenttia.

-Puhelinta hankittaessa pitää aina miettiä omia käyttötarpeita ja valita puhelin niiden mukaan. Yksi arvostaa monipuolisia toimintoja ja huippulaatuista kameraa, kun taas toiselle edullisemman hintaluokan peruspuhelin voi olla aivan toimiva vaihtoehto, sanoo Sainio.

Ota nämä asiat huomioon syksyn teknologiaostoksilla:

  1. Akun kesto. Jotta et joudu jatkuvasti etsimään pistorasiaa, kannattaa valita kannettava tietokone, jonka akun kesto on yli 6 tuntia. Myös koululaisen kohdalla akun kestoon kannattaa panostaa, jotta tietokoneessa riittää virtaa koko koulupäivän ajan.
  2. Sopivan kokoinen näyttö. 13 tuuman näyttöä pidetään usein parhaana, sillä se mahtuu helposti laukkuun tai reppuun ja on riittävän suuri monipuoliseen työskentelyyn. Liian pieni näyttö rasittaa niskaa ja silmiä, joten pienemmän kannettavan kaveriksi kannattaa hankkia kotiin ulkoinen näyttö.
  3. Kannettavan keveys. Perinteiset kannettavat tietokoneet voivat olla paksuja ja painavia. Jos etsit ohutta ja helposti mukana kuljetettavaa kannettavaa, kannattaa tutustua erittäin kevyiksi luokiteltuihin malleihin, jotka kulkevat kätevästi mukana töissä ja koulussa.
  4. Keskusmuistin koko. Mieti, mihin tietokonettasi käytät: jos et tarvitse useita eri ohjelmia samaan aikaan, 4–8 gigatavun muisti todennäköisesti riittää. Jos taas esimerkiksi editoit elokuvia, voi järeämpi kone olla tarpeen. Luovilla aloilla käytetään usein raskaita ohjelmistoja, jotka vaativat tietokoneen muistilta enemmän.
  5. Kännykän käyttötottumukset. Mihin käytät puhelintasi? Jos esimerkiksi kirjoitat paljon sähköposteja kännykälläsi, kannattaa valita suurinäyttöinen malli. Mikäli mobiilikameran laatu on sinulle tärkeä tai tarvitset paljon tallennustilaa sovelluksillesi, kannattaa panostaa hintavampaan puhelimeen, jossa on reilusti sisäistä muistia. Jos taas perustoiminnot tuntuvat riittävän paremmin kuin hyvin, valitse edullisempi malli.

Tutkimuksesta:

Gigantin YouGov:lla teettämä tutkimus toteutettiin tammikuussa 2018, ja siihen vastasi 810 suomalaista. Otos on kansallisesti edustava.

Tutkimuksen tuloksia:

1. Missä määrin olet samaa tai eri mieltä seuraavien tekniikkaa ja kodinelektroniikkaa koskevien väittämien kanssa? Minulla on elektronisia tuotteita, joissa on useampia toimintoja kuin joita osaan täysin hyödyntää.

18 % täysin samaa mieltä
21 % samaa mieltä
12 % eri mieltä
10 % täysin eri mieltä

2. Onko kotonasi sellaisia elektronisia tuotteita/laitteita, joista et tiedä, kuinka ne toimivat?

43 % Televisio/älytelevisio
43 % Matkapuhelin
39 % Tietokone/kannettava tietokone
26 % Tabletti
26 % Kamera
21 % Muut laitteet
21 % Kodinkoneet, kuten mikroaaltouuni, tehosekoitin tai vatkain, pölynimuri jne.
13 % Älykotituotteet
10 % Älykellot
12 % Muut tuotteet

3. Vastasit, että tekniikasta on tullut niin haastavaa, että kehityksen perässä on vaikea pysyä. Mikä sinusta on kaikkein haastavinta?

67 % Tuotteiden täysimittainen hyödyntäminen
32 % Tuotteiden yhdistäminen muihin tuotteisiin
31 % Tuotteiden toiminnan ymmärtäminen
25 % Tuotteet ovat minulle liian kalliita
23 % Tuotteiden asentaminen
19 % Tuotteiden päivittäminen
18 % Sen tietäminen, mitä lisävarusteita tarvitaan
3 % Muu

4. Onko sinulla sellaisia tuotteita, joissa on enemmän toimintoja kuin joita osaat täysin hyödyntää? Jos on, mitä?

57 % Matkapuhelin
51 % Tietokone/kannettava tietokone
43 % Televisio/älytelevisio
31 % Tabletti
26 % Kamera
21 % Kodinkoneet
11 % Muut laitteet
9 % Älykellot
5 % Älykotituotteet
5 % Muut tuotteet

Gigantti on Suomen suurin elektroniikan ja kodinkoneiden jälleenmyyjä.

Gigantilla on Suomessa 38 myymälää. Yrityksemme palveluksessa työskentelee 1200 henkilöä myymälöissä, yritysmyynnissä, verkkokaupassa sekä asiakaspalvelussa. Liikevaihtomme on 563 miljoonaa euroa.

Gigantti on osa Norjassa toimivaa Elkjøp-konsernia, joka kuuluu englantilaisen kodinelektroniikkajätin, Dixons Carphone plc:n, omistukseen.