Iskelmä-Finlandia Dannylle!

Tämän vuoden Iskelmä-Finlandia -palkinto on myönnetty suomalaisen iskelmämusiikin pioneerille Dannylle. Tunnustus kevyen musiikin eteen tehdystä työstä on arvoltaan 10 000 euroa ja sen myöntää vuosittain Nokian kaupunki. Palkinto myönnettiin 17. kerran ja sen ojensivat Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Haapaniemi ja Iskelmä-Finlandia -asiantuntijaraadin puheenjohtaja Turkka Mali Tapsan Tahdit -tapahtuman avajaisissa torstaina 2.8.2018. Avajais- ja palkintoseremonia päättyy myöhemmin tänään voittajan konserttiin.

 

“Tällä kertaa palkinnon saa mies, joka tavallaan aloitti koko iskelmä- ja show-kulttuurin Suomessa. Mies, joka on kokenut nuorten ihailijoitten hysterian, varttuneemman väen suosion, levylistojen ykköspaikkoja ennätysmäärän sekä auttanut urallaan kymmeniä artisteja tietotaidollaan. Mies, joka sympaattisuudellaan ja esimerkillisellä jämptiydellään on todellakin tämän Iskelmä-Finlandiansa ansainnut”, kommentoi palkinnonsaajaa Turkka Mali.

Danny on otettu saamastaan huomionosoituksesta: ”Kiitos raadille ja Nokian kaupungille. Tämä on hieno kunnia ja kädenojennus samalla kaikille yhteistyökumppaneilleni läpi vuosikymmenten.”  Tapio Rautavaaran nimikkotapahtumassa Tapsan Tahdeilla palkitulla Dannylla on vahva side Rautavaaraan: ”Tapsa oli aikanaan yhteistyökumppanini D-Tuotannossa. Tuotti erityistä mielihyvää kuulla, että minut palkitaan huomionosoituksella juuri täällä. Rautavaaran merkitys urheilijana ja laulujensa kautta on ollut minulle aina suuri. Hän oli aikanaan suuri suomalainen ihminen ja taiteilija”.

Ilkka ”Danny” Lipsasen musiikkiharrastus sai alkunsa jo vuonna 1954, kun hän sai ensimmäisen kitaran ja mikrofonin. Vuoden 1961 rockin SM-kisoja kuunnellessaan Lipsanen vakuuttui haluavansa esiintyjäksi. Syksyllä 1963 Lipsanen aloitti The Islanders -yhtyeen laulusolistina, jolloin hän otti käyttöönsä taiteilijanimen Danny. Hänen ensimmäinen hittinsä oli ”East Virginia”. Vuonna 1966 Danny perusti oman D-tuotanto -yhtiön ja alkoi kiertää maata Danny Show’llaan. ”Kesäkatu”, ”Vähän ennen kyyneleitä”, ”Salattu suru” ja ”Hiljainen kitara” siivittivät hänet 1960-luvulla jättimenestykseen. Levylistoille hän ylsi 1960-luvulla peräti 60 kappaleella.

Menestys jatkui 1970- ja 1980-luvuilla, kun yhteistyö Armi Aavikon kanssa synnytti duettona kulta- ja timanttilevyihinkin yltäneen ”Tahdon olla sulle hellä” sekä ”Kaiken sulle antaisin” -kappaleet. Lisäksi Danny ja Armi voittivat Rostockin kansainvälisillä laulufestivaaleilla kultaa kappaleella ”Am grunde des meeres”. Dannyn hittiputkea jatkoivat biisit ”Kuusamo”, ”Tuuliviiri”, ”Seitsemän kertaa seitsemän” ja ”Tämä taivas tämä maa”.

Yhteensä Dannylla on hallussaan 98 listamenestyskappaletta. 18 studioalbumia julkaissut legenda on vastaanottanut urallaan yhdeksän jalometallilevyä.

Palkintoja
Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari myönsi Dannylle Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkin vuonna 1996. Samana vuonna hän vastaanotti Erikois-Emma -palkinnon pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen esittävän taiteen ja äänitetuotannon hyväksi. Vuonna 2002 Tasavallan Presidentti Tarja Halonen myönsi Dannylle musiikkineuvoksen arvonimen. Otavamedia palkitsi hänet kuluvana vuonna elämäntyöstään.

Musikaali, kirja ja kansainvälinen tuotanto
Dannyn elämästä on tehty niin musikaali kuin kolme kirjaakin. Hän on ollut koko ajan aktiivinen myös keikkarintamalla. Vaikka Danny tunnetaan pääasiassa iskelmälaulajana, hänen tuotantoonsa on kuulunut rockia ja poppia. Lisäksi Danny on levyttänyt myös latinalaisamerikkalaista musiikkia muun muassa ”Rebecca”, ”Pistolero” ja ”Painajainen”.

Viimeinen kiertue
Danny on ilmoittanut, että lokakuusta 2018 tammikuuhun 2019 ulottuva ”Viimeinen ilta Dannyn seurassa” -kiertue olisi hänen uransa viimeinen isompi kiertue. ”On haikeaa ja vaikeaa luopua tästä kaikesta. Siksi tuntuu erityisen hyvältä saada Iskelmä-Finlandia juuri nyt, viimeisen täysimittaisen kiertueen alla”, iskelmälegenda kommentoi.
Danny vastaanotti yleisöpalkinnon Iskelmä-Finlandia -seremoniassa vuonna 2011.

Iskelmä-Finlandia -voittajat: Danny (2018), Markku Aro (2017), Suvi Teräsniska (2016), Pate Mustajärvi (2015), Katri Helena (2014), Pave Maijanen (2012), Pepe Willberg (2011), Laura Voutilainen (2010), Charles Plogman (2009), Olli Lindholm (2008), Eino Grön (2007), Paula Koivuniemi (2006), Jari Sillanpää (2005), Matti ja Teppo (2004), Kari Tapio (2003), Marion Rung (2002) ja Antti Huovila (2001).

Tapsan Tahdit viikonloppuna Nokialla
Tapsan Tahdit –iltatapahtumassa lavalle nousevat huomenna perjantaina Vicky Rosti ja Jenni Vartiainen sekä lauantaina Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani ja Juha Tapio. Maksuttomissa päivätapahtumissa nähdään paikallisia esiintyjiä. Tahteja vietetään nyt 32. kerran.

www.tapsantahdit.fi
https://www.facebook.com/tapsantahdit/
#tapsantahdit