Elisa Viihde tuo Häräntappoaseen nykyaikaan: klassikkoromaanista uusi alkuperäissarja

Elisa Viihteen alkuperäissarja Häräntappoase tuo Anna-Leena Härkösen vuonna 1984 julkaistun klassikkoteoksen 2020-luvulle. Nuorten näyttelijöiden tähdittämän sarjan kuvaukset alkavat heinäkuussa 2020, ja sarja saa ensi-iltansa Elisa Viihde Aitiossa keväällä 2021.

Anna-Leena Härkösen 17-vuotiaana kirjoittamasta esikoisteoksesta on valmisteilla nykyaikaan sijoittuva kahdeksanosainen Elisa Viihteen alkuperäissarja. Pääosin Tampereen seudulla kuvattavan sarjan ovat käsikirjoittaneet HasBeen-sarjan luoja Oskari Sipola sekä aiemmin muun muassa Putousta käsikirjoittanut Oona Haapaniemi. Nuoruuteen liittyviä asioita rohkeasti käsittelevän klassikkoteoksen uuden toteutuksen ohjaa aiemmin mainoksia, lyhytelokuvia ja musiikkivideoita ohjannut Petra Lumioksa.

Idea Häräntappoaseen uudesta tulkinnasta syntyi Oskari Sipolan vuosina 2018‒2019 esitetyn HasBeen-nuortensarjan ilmestyttyä. Häräntappoase-romaanin julkaisuvuonna syntynyt Sipola innostui ideasta ja totesi, että kirjan teemat ovat ikuisia, mutta näyttäytyvät 2020-luvulla hieman eri valossa kuin muutamaa vuosikymmentä aiemmin.

Sarjan tähtinä nähdään 16‒19-vuotiaita näyttelijöitä, jotka valittiin mukaan lähes kahdensadan hakijan joukosta. Häräntappoase-sarjan nuoret ovat Rebekka Baer, Elsa Brotherus, Carola Hakola, Ofelia Hanttu, Romeo Lahti, Noa Lange, Sulo Laukkanen ja Tuure Taskinen.

‒ Uusi tulkinta Anna-Leena Härkösen klassikkoteoksesta tuo tutun tarinan nykyhetkeen ja tarkastelee sen teemoja z-sukupolven linssin kautta. Tyhjenevä maaseutu ja langattomien verkkojen yhdistämä maailma tarjoavat taustakankaan kysymyksille itsenäisyydestä, kasvamisesta, rakkaudesta, seksistä ja sukupuolista, jotka kaikki kohtaavat murrosiän kurimuksissa. Kameran edessä ja takana esiin marssii 90- ja 2000-lukujen tekijäsukupolvi, ja on etuoikeus olla vetovastuussa tämän porukan debyytissä, konseptin kehittäjä, käsikirjoittaja ja tuottaja Oskari Sipola kommentoi.

Anna-Leena Härköseen oltiin yhteydessä heti kun uuden sarjan konsepti alkoi olla selvillä. J. H. Erkon palkinnon vuoden 1984 parhaasta esikoiskirjasta saanut kirjailija hämmästyi:

‒ Yllätyin kuullessani, että esikoisromaanistani suunnitellaan sarjaa. Kirjan ilmestymisestä on yli 30 vuotta, ja siitä oli tehty tv-sarja jo 90-luvulla. Alkuun epäröin, mutta kun minut on pienin askelin totutettu muutoksiin, olen innoissani. Häräntappoaseesta on mahdollista tehdä uusi, raikas versio, jossa perusasetelma on kuitenkin sama kuin alkuperäisteoksessa: kahden nuoren ihmisen rakkaus ja itsensä etsiminen tässä maailmassa. Olen otettu siitä, että romaanini saa vielä nykyäänkin tekijät innostumaan ja odotan suurella mielenkiinnolla tulevaa, Anna-Leena Härkönen kertoo.

‒ Elisa Viihde tunnetaan monipuolisista ja laadukkaista alkuperäissarjoistaan, joita tehdään kunnianhimoisesti ja suomalaista draamaa eteenpäin vieden. Tällainen on myös Häräntappoase-sarja, joka säilyttää sukupolvikokemukseksi nousseen klassikkoromaanin alkuperäiset teemat, mutta huomioi maailman muuttumisen omaperäisillä tavoilla, toteaa Elisan sisältöliiketoiminnan johtaja Ani Korpela.

Sarjan Elisa Viihteelle tuottaa Welhofilmi yhteistyössä tuotantoyhtiö Legendan ja Film Tampereen kanssa.

Elisa Viihde on julkaissut vuodesta 2014 alkaen 20 alkuperäissarjaa, joita ovat muun muassa Huone 301, Ivalo ja Kaikki synnit (ks. lisää täältä). Tulevia sarjoja ovat lakidraama Pohjolan laki, komediat Makkari ja Mister8 sekä trilleri Munkkivuori.

Sarjan tiedot:

Ohjaaja: Petra Lumioksa

Käsikirjoitus: Oona Haapaniemi ja Oskari Sipola

Konsepti ja tuotanto: Oskari Sipola

Rooleissa: Rebekka Baer, Elsa Brotherus, Carola Hakola, Ofelia Hanttu, Romeo Lahti, Noa Lange, Sulo Laukkanen ja Tuure Taskinen