Yhdeksän Jussin ehdokas KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA laajasti näkyvillä Isossa-Britanniassa – ”järkyttävä, haltioittava ja viihdyttävä!”

Pekka Strangin ja Krista Kososen tähdittämä ja J-P Valkeapään ohjaama elokuva Ison-Britannian teatteriensi-illassa 20. maaliskuuta

Jo aiemmin useita festivaalipalkintoja maailmalla kerännyt ja poikkeuksellisen suurta kansainvälistä näkyvyyttä saanut, Suomessa yhdeksällä Jussi-ehdokkuudella huomioitu KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA on viimein elokuvateattereissa ulkomailla. Kymmenillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla nähty elokuva on myyty myös teatterilevitykseen 25 maahan.

Pekka Strangin ja Krista Kososen tähdittämä ja J-P Valkeapään ohjaama Koirat eivät käytä housuja on kipeä ja karu rakkaustarina yksinhuoltajaisä Juhan (Strang) ja domina Monan (Kosonen) kohtaamisesta BDSM-maailmassa. Elokuvassa Mona herättää Juhan tukahdutettuja tunteita henkiin väkivaltaisin ottein. Visuaalisesti vaikuttava elokuva sisältää suuria tunteita ja yllättävää, mustaa huumoria.

Maaliskuussa Koirat eivät käytä housuja saa ensi-iltansa Ison-Britannian ja Irlannin elokuvateattereissa. Ison-Britannian ensi-ilta on samana päivänä, kun Suomessa juhlitaan Jussi-gaalaa, 20. maaliskuuta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja J-P Valkeapää on jo matkustanut edustamassa elokuvaa esimerkiksi Lontoossa antamalla haastatteluita paikalliselle medialle.

Yksi Ison-Britannian merkittävimmistä elokuvakriitikoista, Mark Kermode, joka tunnetaan muun muassa BBC:n ohjelmista ja The Observerin pääkriitikkona, haastatteli Valkeapäätä live-podcastissaan, joka on juuri julkaistu netissä (linkki tämän tiedotteen lisätiedoissa).

Haastattelun yhteydessä Kermode kuvaili Koirat eivät käytä housuja -elokuvaa paitsi loistavaksi, merkittäväksi ja vaikuttavaksi, myös yhtä aikaa järkyttäväksi, haltioittavaksi ja viihdyttäväksi elokuvaksi. Kermoden mukaan Koirat eivät käytä housuja tasapainoilee taitavasti huumorin ja tragedian välillä.

Koirat eivät käytä housuja on romanttinen komedia, kuvailee J-P Valkeapää elokuvaansa, herättäen haastattelun live-yleisössä raikuvat naurut.

Kermoden lisäksi elokuva on saanut enemmänkin tunnustusta Isossa-Britanniassa. Brittiläisen Time Out -median neljän tähden arvostelu nostaa esiin esimerkiksi elokuvan voimakkaan tunne-energian (linkki tämän tiedotteen lisätiedoissa).

Elokuvan kritiikkejä julkaistaan Isossa-Britanniassa vielä enemmänkin maaliskuun aikana. Jo maaliskuun alkupuolella on luvassa myös toinen Valkeapään haastattelun julkaisu merkittävässä brittimediassa.

J-P Valkeapää: ”Elokuvan huumori toimii universaalisti.”

Elokuva on jo aiemmin aloittanut teatterilevityksessä esimerkiksi useissa Euroopan maissa, kuten Virossa ja Tsekissä.

– On ollut hieno nähdä, miten ulkomainen yleisö on ottanut vastaan tämän elokuvan, kertoo näyttelijä Pekka Strang.

– Virossa ja Tsekeissä ensi-illat olivat loppuunmyytyjä ja näytöksen jälkeen keskustelu oli vilkasta.

Myös ohjaaja-käsikirjoittaja Valkeapää on kohdannut teatteriensi-illoissa maailmalla lämpimän vastaanoton.

– Elokuvan vastaanotto on ollut suurenmoinen. Hyvin positiivisia kommentteja yleisöltä, toteaa Valkeapää.

– Elokuvan huumori toimii universaalisti. Ihmiset ovat yllättyneitä, että BDSM-maailmaan sijoittuva elokuva onkin lempeä ja humaani.

Koirat eivät käytä housuja on tulossa teatterilevitykseen myös ainakin Saksassa, Itävallassa, Kreikassa, Japanissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Elokuva on palkittu aiemmin muun muassa Yhdysvaltojen merkittävimmillä genrefestivaaleilla, Fantastic Fest -elokuvajuhlilla Austinissa, Texasissa, parhaaksi elokuvaksi ja Festival Internacional de Cinema Fantàstic de catalunya -festivaaleilla Sitgesissä, Espanjassa parhaana elokuvana Noves Visions -kilpasarjassa.

Lisäksi elokuva on palkittu Itävallan Wienissä /Slash Festivals des Fantastischen Films -elokuvajuhlilla parhaana elokuvana; Ranskan Strasbourgissa Europeen du Film Fantastique -festivaaleilla Grand Prix -palkinnolla; sekä Espanjan Barcelonassa Molins de Rei Horror -elokuvajuhlilla parhaana elokuvana. Molins de Rei Horror -festivaaleilla palkittiin myös elokuvan naispääosan esittäjä Krista Kosonen parhaana naisnäyttelijänä.

Koirat eivät käytä housuja -lehdistömateriaaleista löytyy tarkempaa infoa elokuvan festivaalimenestyksestä.

Elokuvan ovat tuottaneet Aleksi Bardy ja Helen Vinogradov Helsinki-filmiltä ja sen levittää ja markkinoi SF Studios.

Elokuva-alan Jussi-palkintojen voittajat julkaistaan Jussi-gaalassa 20.3.2020. Lisää infoa Koirat eivät käytä housuja -elokuvan Jussi-ehdokkuuksista tämän tiedotteen lisätiedoissa.

KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA -ELOKUVAN JUSSI-EHDOKKUUDET

PARAS ELOKUVA – tuottajat Aleksi Bardy ja Helen Vinogradov

OHJAUS – Jukka-Pekka Valkeapää

MIESPÄÄOSA – Pekka Strang

KUVAUS – Pietari Peltola

MUSIIKKI – Michal Nejtek

ÄÄNISUUNNITTELU – Micke Nyström

LEIKKAUS – Mervi Junkkonen

PUKUSUUNNITTELU – Sari Suominen

MASKEERAUSSUUNNITTELU – Aija Beata Rjabovska