EMMAn vuoden 2019 ohjelma: Taiteilijapersoonia ja tähtipölyä

Aikamme kiinnostavimpiin taidemaalareihin lukeutuvien Jonathan Meesen, Daniel Richterin ja Tal R:n ainutlaatuinen yhteistyönäyttely avaa EMMAn vuoden 2019 näyttelyohjelman. Näyttely esittelee heidän teoksiaan näin laajasti ensimmäistä kertaa Suomessa.

Michael Jackson: On The Wall jatkaa EMMAn kuvataiteen kansainvälisiä vahvoja taiteilijanimiä esittelevää vuotta. Elokuussa avautuva näyttely tuo yhteen vaikuttavan joukon taiteilijoita, jotka ovat inspiroituneet pop-ikonin tuotannosta ja persoonasta sekä tulkinneet ilmiötä omassa taiteessaan vuosikymmenien ajan.

Syksyllä jatkuu jälleen EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteistyö japanilaisen nykytaiteilijan, Tatsuo Miyajiman, uuden, kokemuksellisen tilausteoksen myötä.

EMMA näkyy myös maailmalla, kun se toteuttaa Rut Brykin keramiikkataiteeseen painottuvan kiertonäyttelyn Japanissa. EMMAn katseluvarastossa puolestaan nostetaan esille ennennäkemätön kokonaisuus Brykin Seita-kankaita. Niiden inspiroimana katseluvaraston vaihtuvien näyttelyiden tilassa avataan kesäkuussa näyttely Interwoven – Yhteen kudotut tämän päivän tekstiilisuunnittelun ja taiteen vuorovaikutuksesta.

 

Jonathan Meese, Daniel Richter, Tal R: The Men Who Fell from Earth 30.1.–7.7.2019

Vuoden 2019 näyttelyohjelmiston avaa kolmen aikamme keskeisen nykymaalarin, Jonathan Meesen, Daniel Richterin ja Tal R:n, näyttely The Men Who Fell from Earth.

Taiteilijoiden yhteisprojektissa kartoitetaan nykymaalauksen juuria ja moniin nuoren polven taiteilijoihin vaikuttaneiden tekijöiden tuotantoa. Näyttely tuo uusekspressionistisen maalaustaiteen perinnettä uudistavan kolmikon teoksia ensi kertaa Suomeen näin laajassa mittakaavassa. Esillä on taiteilijoiden yhdessä tekemiä installaatioita, videoteos sekä katsaus kunkin taiteilijan viimeaikaiseen tuotantoon.

Näyttelyn nimi viittaa Nicolas Roegin 1976 kulttimaineeseen kohonneeseen David Bowien tähdittämään elokuvaan The Man Who Fell to Earth. Elokuvan teemat – ekologinen kriisi, muukalaisiin kohdistuva epäluulo ja kaiken läpitunkema kaupallisuus – ovat edelleen ajankohtaisia. Taiteilijakolmikko havainnoi maailmaa ja sen vakavaa tilaa kuitenkin absurdin huumorin, leikillisyyden ja performatiivisuuden kautta. Näyttely on yhteistyöhanke tanskalaisen Holstebron taidemuseon, saksalaisen Museum Staden sekä EMMAn välillä.

Juhana Moisander: Ethology of a Man 26.3.–7.7.2019

Juhana Moisander toteuttaa EMMAn Areena-tilaan uuden teoksensa Ethology of a Man, joka käsittelee ihmisen ryhmäkäyttäytymistä tieteellisistä ja yhteiskunnallisista lähtökohdista. Teoksessa tarkastellaan yksilön voimattomuutta ryhmän paineessa ja mahdollisuuksia toimia ryhmän painetta vastaan. Teos toteutetaan yhdessä improvisaatioteatteriharrastajien kanssa. Moisander tunnetaan tilallisista mediateoksista, ja mittakaava kasvaa uudessa tuotannossa. Ethology of a Man voitti AVEKin ja EMMAn järjestämän haun, jonka palkintona oli uuden mediateoksen tuotantotuki ja näyttely EMMAssa.

Interwoven – Yhteen kudotut 5.6.2019–maaliskuu 2020

Kesäkuussa avautuva näyttely tekstiilisuunnittelun ja taiteen vuorovaikutuksesta luo katseen tämän päivän rohkeaan ja kehittyvään materiaalien maailmaan. Siinä kuidut, tekniikat, materiaalien tuntu ja monimuotoisuus suuntautuvat taiteeseen ja taidekäsityön perinteeseen, mutta myös vahvasti teknologiaan ja tulevaisuuteen. Tekstiili kommunikoi ikiaikaista historiaa lämmön ja suojan tuojana sekä tekniikoiden ja tarinoiden välittäjänä sukupolvelta toiselle.

Michael Jackson: On the Wall 21.8.2019–26.1.2020

Lontoon National Portrait Galleryssä suursuosion saanut Michael Jackson: On the Wall -näyttelyn Euroopan kiertue saapuu EMMAan elokuussa 2019. Vuoden päänäyttelyyn on koottu johtavien nykytaiteilijoiden tulkintoja kuolemattomasta popin kuninkaasta ja ilmiöstä nimeltä Michael Jackson. Laajan näyttelyn yli 40 taiteilijaa Andy Warholista Grayson Perryyn, Isa Gentzkeniin ja Jordan Wolfsoniin ovat teoksissaan tutkineet Jacksonin henkilön ja tarinan vaikutusta kulttuuriimme ja ajatteluumme. Näyttely on National Portrait Galleryn tuottama ja sen on kuratoinut museon johtaja Dr. Nicholas Cullinan. Michael Jackson: On the Wall on tuotettu yhteistyössä Michael Jacksonin perikunnan kanssa.

 

Tatsuo Miyajima: Sky of Time 9.10.2019–8.3.2020

Maailmankuulun japanilaisen taiteilijan Tatsuo Miyajiman näyttely Sky of Time jatkaa EMMAn ja Saastamoisen säätiön uutta yhteistyömuotoa, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Teos suunnitellaan varta vasten EMMAn tilaan ja sen ympärille rakentuu kuratoitu näyttelykokonaisuus taiteilijan ajankohtaisesta tuotannosta.

Tatsuo Miyajima (s.1957) käsittelee kokemuksellisissa ja filosofisissa teoksissaan aikaa ja ikuisuutta. Hänen tavaramerkkinsä, digitaaliset, loputtomasti muuttuvat LED-numerot symboloivat ajan loputonta virtaa ja osaamme maailmankaikkeudessa.

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto

EMMAn katseluvarasto on näyttely- ja työskentelytila, jossa voi tutustua Rut Brykin (1916–1999) ja Tapio Wirkkalan (1915–1985) henkilökohtaisiin työskentelyarkistoihin perustuvaan kokoelmaan. Samalla yleisö pääsee seuraamaan museon kulissien taakse avoimessa tilassa työskentelevien valokuvaajien ja konservaattoreiden työtä. Katseluvarastoa uudistetaan vuoden 2019 aikana, jolloin esille tulee ennennäkemättömiä nostoja Brykin ja Wirkkalan arkistoista, yhä enemmän Brykin Seita-kankaita ja EMMAn tuottama taiteilijadokumentti Rut Brykistä.

Katseluvaraston keskellä oleva vaihtuvien näyttelyiden tila tuo Brykin ja Wirkkalan elämäntyön vuoropuheluun poikkitieteellisen ja -taiteellisen nykymuotoilun sekä taideteollisuuden klassikkojen kanssa.

Kosketus, Saastamoisen säätiön pysyvä kokoelmanäyttely

Ihmisyyden teemoihin keskittyvässä näyttelyssä on esillä laaja ja monipuolinen valikoima nykytaidetta piirroksista installaatioihin ja mediataiteeseen. Suomen merkittävimpiin kuuluva taidekokoelma on pysyvästi esillä EMMAssa avaten näkymiä suomalaiseen ja kansainväliseen nykytaiteeseen. Kokoelmanäyttelyyn on viimeisimpinä liitetty teokset muun muassa taiteilijoilta Jacob Dahlgren, Grönlund-Nisunen, Henna-Riikka Halonen sekä Emma Helle ja Iina Terho. Kosketus-näyttelyn mediatilassa nähdään keväällä Jonna Kinan teos Arr. for a Scene (2017) ja kesällä Pilvi Takalan Players (2010). Näyttely uudistuu vuoden aikana teosten vaihdoilla.

Rut Bryk -kiertonäyttely Japaniin kevät 2019–syksy 2020

EMMA toteuttaa Rut Brykin kiertonäyttelyn Japaniin. Näyttely pohjautuu Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmaan, joka on talletettu EMMAan. Pääpaino on Brykin keramiikkataiteen esittelyssä, mutta mukana on myös luonnoksia, grafiikkaa ja tekstiilejä. EMMA tuottaa kiertueelle uuden taiteilijadokumentin, joka esittelee Brykin elämää ja taidetta. Vahvistetut näyttelypaikat Japanissa ovat Tokyo Station Gallery, Itami City Art Museum ja Modern Ceramic Art Museum, Gifu. Näyttelykiertueen jatkumisesta kahdessa muussa kohteessa neuvotellaan parhaillaan.

EMMA on elävä taidemuseo, jossa taiteesta voi nauttia myös tekemällä ja kokemalla. Asiantuntijakierrokset, taidepajat ja EMMA Talksit jatkuvat valaisten taiteen ja designin teemoja ja niiden taakse kätkeytyviä prosesseja. Maaliskuussa näyttelykeskus WeeGeen toimijat järjestävät yhdessä kymmenettä kertaa Lasten Museofestarit teemalla Traffic Jam – liikennejamit!

Designiin ja arkkitehtuuriin perehdytään jälleen syksyllä Design+WeeGee -tapahtumassa, jossa kuullaan ajankohtaisia puheenvuoroja arkkitehtuurin ja muotoilun saralta ja osallistetaan yleisöä työpajoissa.

Lue lisää EMMAn toiminnasta uudistuneilta nettisivuiltamme.