Suoratoistopalvelujen suosio kasvaa nyt erityisesti keski-ikäisten ja varttuneempien keskuudessa

Mobiililaitteiden käyttö sisältöjen katseluun lisääntyy erityisesti yli 25-vuotiaiden keskuudessa.

Suomalaisten tavat käyttää erilaisia viihteen sisältöjä monipuolistuvat ja mobiililaitteiden käyttö sisältöjen kulutuksen välineenä kasvaa jatkuvasti. Elisan teettämästä Näin Suomi viihtyy -tutkimuksesta* käy ilmi, että tv-ohjelmien katsominen älypuhelimella lisääntyy vuosi vuodelta: nyt jo neljä kymmenestä suomalaisesta katsoo viikoittain ohjelmasisältöjä älypuhelimella.

Ohjelmien katsominen älypuhelimella yleistyy nopeimmin yli 25-vuotiaiden keskuudessa: niiden 26‒50-vuotiaiden osuus, jotka käyttivät mobiililaitetta sisältöjen katseluun vähintään viikoittain, kasvoi vuodessa 11 prosenttiyksikköä.

Suomalaisten innostus suoratoistopalveluihin jatkuu ‒ muutos nopeinta 46‒65-vuotiaiden keskuudessa

Myös suoratoistopalveluiden käyttö yleistyy edelleen. Elisan tutkimuksesta selviää, että nyt jo 68 prosentilla suomalaisista on käytössään vähintään yksi ja 40 prosentilla vähintään kaksi maksullista suoratoistopalvelua.

Suoratoistopalveluiden osuus katselemiseen käytetystä ajasta on kasvanut ja lähetysaikaan katsomisen osuus pienentynyt. Tuoreessa tutkimuksessa maksullisten palvelujen osuus sisältöjen katseluun käytetystä ajasta oli jo 24 prosenttia, kun kaksi vuotta aiemmin osuus oli 17 prosenttia.

‒ Sisältöjen kuluttamisen muutos on tällä hetkellä nopeinta 46‒65-vuotiaiden keskuudessa: sisältöjen katselu maksullisista palveluista on kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa tässä ikäryhmässä. Sisältöjen kulutuksen murros yhä yksilöllisempään suuntaan leviää nuoremmista ikäryhmistä vanhempiin, Elisa Viihteen liiketoimintajohtaja Sami Aalto toteaa.

‒ Sisältöjen monipuolistuminen ja suoratoistopalvelut tarjoavat valtavan valinnanvaran katsojille: erilaisia sisältöjä voi kuluttaa milloin vain ja niin paljon kuin kukin haluaa. Toisaalta tämä on lisännyt myös tuskaa sisältöpaljouden keskellä, sillä tutkimuksemme mukaan katsojat alkavat tuntea hankaluutta löytää itselleen kiinnostavaa sisältöä. Varsinkin nuoret kokevat näin: neljäsosa 15‒25-vuotiaista kertoi uuden, kiinnostavan katsottavan löytämisen olevan mielestään hankalaa, Aalto mainitsee.

Sarjat suosituinta sisältöä ‒ poikkeuksena nuoret miehet

Sarjat ovat suomalaisten suosimaa sisältöä kaikissa ikäryhmissä sekä naisten että miesten keskuudessa. Kaksi ikäryhmää kuitenkin poikkeaa hieman muista: 15‒17-vuotiailla miehillä pelisisällöt ja 18‒25-vuotiailla miehillä lyhyet videot kiilaavat sarjojen edelle suosituimpina kategorioina. Näilläkin ikäryhmillä sarjat tulevat suosituimmuusjärjestyksessä hyvänä kakkosena.

Nuoret naiset suosivat tosi-tv:tä ja iäkkäämmät naiset viihdeohjelmia, kun taas miesten suosituimmissa sisällöissä näkyvät urheilu ja vanhemmissa ikäryhmissä uutiset ja dokumentit. Elokuvat ovat tasaisen suosittuja sekä naisten että miesten keskuudessa kaikissa ikäryhmissä.

‒ Sarjojen suosio näkyy myös omassa liiketoiminnassamme. Aloitimme omien alkuperäissarjojen tekemisen vuonna 2014, ja yhdeksästoista sarjamme Kalifornian kommando julkaistaan helmikuussa. Alkuperäissarjamme ovat Elisa Viihteen katsotuimpia sarjoja ‒ niiden suosio ovat kasvanut jatkuvasti, minkä ansiosta olemme voineet kasvaa lyhyessä ajassa yhdeksi Suomen merkittävimmistä alkuperäissarjojen tekijöistä, Aalto kertoo.*Tutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi. Tutkimukseen vastasi 1264 henkilöä. Vastaajat ovat 15–75-vuotiaita suomalaisia internetin käyttäjiä. Aineisto vastaa suomalaisia iän, sukupuolen ja asuinpaikan ja koulutuksen mukaan. Kysely toteutettiin sähköisesti lokakuussa 2019.