Pelinäytön valitseminen

Pelikokemuksen kannalta hyvää pelinäyttö on tärkeä osa pelikokemuksesta. Mikä tahansa näyttö ei riitä, sillä pelatessa korostuu näytön eri ominaisuudet. Pelinäyttöjä vertaillessa riittää muutaman perusasian vertailu. Makuja on monenlaisia myös pelikokemusten suhteen, joten yhden mielestä paras pelinäyttö ei välttämättä ole toisen mielestä yhtä hyvä. Pelinäyttöihin liittyvän termistön hallitseminen helpottaa vertailua ja sen hahmottamista, mikä voisi olla itselle sopivin. Ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä myös mihin muuhun näyttöä käyttää. Huawein uusista näytöstä voi lukea useilta eri sivustoilta. Hankitaanko näyttö ainoastaan pelaamista varten, vai käytetäänkö sitä myös elokuvien katseluun tai kuvien muokkaamiseen. Nämä tekijät vaikuttavat valittavan näytön kokoon ja värien toistokykyyn. Kannattaa miettiä myös sitä, mistä on valmis tinkimään ja mitkä ominaisuudet ovat ehdottoman tärkeitä.

Resoluutio

Näytön resoluutio kertoo kuvan tarkkuuden. Mitä korkeampi resoluutioluku on, sitä enemmän näytöllä on pikseleitä. Mitä enemmän pikseleitä, sitä tarkempi ja yksityiskohtaisempi kuva näytölle tulee. Korkearesoluutioinen näyttö on selkeä. Pelinäyttöjä löytyy usealla eri resoluutiolla. Kannattaa huomioida myös laitteistojen rajoitukset- Mikäli näytön resoluutio on korkea, vaaditaan myös näytönohjaimelta tehoa. Tietokoneen on oltava riittävän tehokas, jotta se pystyy päivittämään ruutua riittävän nopeasti. Vaikka laitteisto ei vielä olisikaan tarpeeksi tehokas pyörittämään pelejä WQHD/4k-laadulla, näyttökuvan voi yleensä skaalata alaspäin sopivaan resoluutioon, esimerkiksi Full HD voi olla sopiva.

Virkistystaajuus

Usein voidaan ajatella, että mitä korkeampi virkistystaajuus, sitä parempi näyttö. Näytön virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa sekunnissa kuva päivittyy koko näytölle. Virkistystaajuutta mitataan hertseissä (Hz). Tavallisten näyttöjen virkistystaajuus on 60 hetrsiä, eli toisin sanoen kuva päivittyy näytölle 60 kertaa sekunnissa. Määrä kuulostaa suurelle ja riittää tavalliseen näyttöön, pelaamiseen se ei kuitenkaan riitä. Pelatessa pieni hertsimäärä ilmenee siten, että peliin tulee viivettä ja kuva repeilee. Kohtalainen pelinäyttö on 120 Hz, mutta suositeltavaa on hankkia vähintään 144 Hz näyttö. Pelikuva rullaa tällöin sulavasti eikä pätki nopeissakaan pelitilanteissa. Korkeammasta virkistystaajuudesta ei ole hyötyä silloin, jos ruudunpäivitysnopeus eli FPS ei vastaa virkistystaajuuden suuruutta. Korkeasta virkistystaajuudesta on etua erityisesti ammunta-, ajo- ja muissa vauhdikkaissa peleissä. Alemman virkistystaajuuden näytöt sopivat konsolipelien pelaamiseen, sillä suurin osa pelikonsoleista ei pysty pyörittämään näyttöä nopeasti.

Vasteaika

Resoluutiossa ja virkistystaajuudessa mitä suurempi luku, sen parempi näyttö. Vasteajan luku toimii päinvastoin, eli mitä pienempi numero, sitä parempi. Mitä matalampi vasteaika, sitä sulavammin näytöllä oleva kuva vaihtuu. Vasteaika tarkoittaa sitä, kuinka kauan näytön yksittäisellä pikselillä kestää vaihtua mustasta valkoiseen tai harmaan sävystä toiseen. Vasteaika ilmoitetaan millisekunteina (ms). Korkea vasteaika ilmenee siten, että näytöllä näkyvä nopea liike näkyy epätarkasti, koska pikselit eivät ehdi vaihtamaan väriä nopeiden muutosten mukaan. Kilpailuhenkinen pelaaja haluaa yhden millisekunnin vasteajalla oleva näyttö, mutta yleensä kaikki 4 millisekunnin tai nopeammat sopivat pelaamiseen hyvin.

Paneelitekniikka

IPS-paneeleissa on yleensä paras kuvanlaatu, eli käytännössä eloisammat värit sekä paremmat katselukulmat. TN-paneeleissa on yleensä korkea virkistystaajuus sekä lyhyt vasteaika. TN-paneeleilla olevat pelinäytöt ovat yleensä kohtuuhintaisia. VA-paneelit ovat näiden kahden aikaisemmin mainitun paneelityypin välimuoto. Niissä on hyvä värintoisto ja katselukulmat, mutta vasteaika on huomattavasti TN-paneeleja heikompi. Mikäli pelaat pääasiassa nopeatempoisia pelejä, TN-paneelilla varustettu näyttö on sopivin ratkaisu. Pelaamisen lisäksi elokuvia katselevalle sopii IPS- tai VA-paneelit paremmin koska ne toistavat värejä paremmin. OLED-7QLED -paneelityypin näytöt ovat ohuempia ja kevyempiä, sekä kuvanlaatu on hyvä.

Näytön koko

Suurin osa pelaajista valitsee 24- ja 27-tuumaisen näytön väliltä. Mikäli näyttöä käytetään muuhunkin kuin pelaamiseen, voi suurempi näyttö olla parempi. Tietokoneen suorituskyky vaikuttaa myös näytön koon valintaan. Mitä suurempi näyttö, sitä suurempi resoluutio on parempi ja sitä enemmän tietokoneelta vaaditaan tehoa, näytönohjainta unohtamatta. Kaarevalla näytöllä kaikki pikselit ovat yhtä kaukana silmistäsi, jolloin pelikokemuksesta tulee intensiivisempi. Pelimaailmat näyttävät realistisemmalta. Kaarevuus myös vähentää näytön heijastuksia.

TiesitköP Arcane-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on nähtävillä Netflixissä. Arcane perustuu League of Legends-tietokonepeliin. Arcane menestyy Netflixissä viikko toisensa perään.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.