Mitä tapahtuu uutislähetyksille suoratoiston aikakaudella

Kaikki viimeisimmät tutkimustulokset kertovat, että nuoret aikuiset ovat siirtyneet televisiosta suoratoistokanavien maailmaan ja katselevat entistä enemmän omia mieliohjelmiaan juuri silloin kuin heitä huvitta. Suoratoistokanavien tarjoajille tämä on hyvä asia, mutta mitä se tarkoittaa uutislähetyksille? Miten on uutisten seuranta muuttunu, ja kuinka suuri merkitys on esimerkiksi USA:n kakspuoluejärjestelmässä omat televisiokanavat tai Venäjän/Kiinan televisiot? Osaavatko ihmiset enää suhtautua näkemäänsä kriittisesti?

Tästä hyväesimerkki on nyt Englannissa noussut kohu The Crown sarjasta, joka esittelee kuninkaallisia sekoittaen fiktion ja toden. Tämä on vielä pääosin ymmärrettävissä katsojan kannalta fiktioksi, mutta monissa maissa jopa uutislähetykset on tuotettu näyttelijöiden voimin.

The Crown sarjaa on nähty nyt kolme täyttä kautta ja neljäs on käynnistynyt Netflixillä ja sarja on todellakin hämmentänyt katsojia ja sitä kautta myös oikeasti kuninkaallisia.

Nopeammin – aina vain nopeammin

Kaikki tapahtuu 2020-luvulla entistä nopeammin. Siinä missä uutiset lyhentyvät ja tulevat nopeasti luettua tai kuultua lähes mainosmaisina, myös pelaaminen nopeutuu ja monipuolistuu. Esimerkiksi Bonusetu.com on toimiva esimerkki tällaisesta kehityksestä. Sivusto on esimerkki tilanteesta, missä pelaajat eivät jaksa itse kahlata läpi netin satoja sivustoja, vaan haluavat yhden sivun, jolla on valmiiksi käsiteltyä tietoa ja valmiit linkit. Samalla tavallahan uutislähetyksetkin kertovat meille valmista tietoa, jonka uutistoimitus on editoinut sopivan mittaiseksi viestiksi. Meiltä kuuntelijoilta vain jää välillä huomaamatta, että vaikkei mitään välttämättä valehdella, totuutta ei kerrota kokonaan.

Valeuutiset, salaliittoteoriat, marsilaiset, UFOT. Me ihmiset etsimme koko ajan arkeemme asioita, joita emme voi varmasti todeta oikeiksi tai vääriksi. Me tarvitsemme virikkeitä elämäämme ja siksi pidämme elokuvista ja erilaisista sarjoista. Pelaaminen on myös yksi eskapismin muoto, ja monet enemmän pelaajista kokevat sen vain ajanvietteenä, jossa pelataan senttipanoksilla vain jotta saadaan jotain täytettä tyhjille hetkille. Samasta syystä suoratoistokanavat tarjoavat meille kymmeniä uusia tv-sarjoja eri maista nähtäville kootusti näiltä eri eurooppalaisilta kanavapaketeilta.

Eurooppalainen suoratoisto

Suomessa uutiset ovat vielä katsotuimpien televisio-ohjelmien kärjessä, mutta tosiasia on, että itse television katsojamäärät vähenevät. Siinä missä Suomessa katsotaan YLE uutisia reilun miljoonan katsojamäärällä niin suoratoiston suosiosta kertoi jo NetFlixin maaliskuussa tekemä laadun heikennys. Uudistus johtui Netflixin palveluiden kasvaneesta kysynnästä, joka johti kevääällä internetin kuormittumiseen ympäri Eurooppaa.

Euroopassa on kyllä tarjolla sisäsyntyisiä eli eurooppalaisia vaihtoehtoja Netflixille, tarjolla ovat mm Joyn+, Discover.film, Uncut, Cineaquare, Filmdoo sekä Sooner. Varsinkin saksalainen Sooner tarjoilee varteenotettavan vaihtoehdon eurooppalaista tuotantoa edulliseen katseluhintaan. Soonerilla on tarjolla mm. 30 eri televisiokanavaa. Palvelu on tarjolla syksyllä 2020 Itävallassa, Belgiassa, Saksassa, Luxenburgissa sekä Sveitsissä ja muut Euroopan alueet ovat tulossa lähiaikoina.

NetFlix ja Amazon kärjessä

Vuoden 2020 eurooppalaisessa mittakaavassa on kaksi suurta suoratoistopalvelua: Netflix ja Amazon. Niiden osuus kaikesta suoratoistosta on lähes 80%, mutta esimerkiks Ranskassa yli 90% vuoden 2018 lopulla. Tässä pitää huomata ja ymmärtää, että esimerkiksi pelien suoratoiston ykkönen Twitch on Amazonin kanava.

Valitettavasti kaikki tilastot tulevat myöjässä joten vuoden 2020 todelliset luvut eivät kerro esimerkiksi sitä, miten Disney+ onnistui murtautumaan Euroopan markkinoille. Lisäksi jokaisella eurooppalaisella televisioyhtiöllä on omat suoratoistokanavansa ja esimerkiksi HBO:n palvelut ovat liitetty moniin kansallisiin palvelupaketteihin. MIten sitten jatkossa esimerkiksi Googlen oma AndroidTV vaikuttaa erilaisten ohjelmien seuraamiseen on mielenkiintoinen asia, tai uutuudet kuten Roku tai Fire TV.

Uutiset ja sinä

Mikä on sinun suhtautumisesi televisioon ja suoratoistoon, koska viimeksi katsoit television uutislähetyksen, vai oletko koskaan katsonut televisiosta uutisia?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.