Kirja-arvostelu: Eduskunnan taloudentarkkailija Rosila

Pertti J. Rosila, Arkadianmäen kirstunvartija, Kustannusosakeyhtiö Tammi 2018

Pertti J. Rosila työskenteli eduskunnassa vuosina 1988 – 2017, viimeiset kaksikymmentä vuotta eduskunnan talouspäällikkönä. Eduskuntavuosinaan Rosila tunnettiin nuukana ja suorasukaisena virkamiehenä, jolla on hersyvä huumorintaju ja innostus teekkarimaisiin kepposiin.

Sanainen arkku on auki! Pertti J. Rosila työskenteli eduskunnassa lähes kaksikymmentä vuotta. Hän piti uransa ajan päiväkirjaa, johon hän kirjoitti kuulemansa ja kokemansa, niin hauskoja sattumuksia kuin joskus myös saamaansa röykytystä. Jälkimmäistä tarjoili useimmiten eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Rosila kertoo kaikista eduskuntauransa aikaisista kahdeksasta puhemiehestä. Muistelmista paljastuu, miten Kalevi Sorsa valmistautui presidenttiehdokkuuteen, jota ei koskaan tullut, miksi puhemiehen virkamersun takaistuin jouduttiin verhoilemaan uudelleen Ilkka Suomisen jälkeen ja miten Riitta Uosukainen kyykytti valtionvarainministeriä Sauli Niinistöä – ja miten Niinistö puolestaan yritti kyykyttää koko eduskuntaa. Kirja kertoo myös, millainen oli presidentti Niinistön suhde kahteen kokoomuslaiseen pääministeriin.

Kirjassa marssitetaan esiin eduskunnan yli 500 -päisen henkilökunnan edesottamuksia vuosien varrelta. Kolmen suuren kavalluksen lisäksi Rosila kertoo, miten eduskunta sai tuhlattua miljoonia euroja omiin 100 -vuotisjuhliinsa. Tullessaan eduskuntaan Rosila hankki vahakantisen muistiinpanovihkon, johon hän merkitsi ylös tapahtumia ja joihin hänen kirjansa myös osiltaan perustuu. Hän oli eduskunnassa noviisi v. 1988 – 1991. Tarja Halonen ohitti presidenttikautenaan sekä Esko Ahon ja Ilkka Kanervan Suomen Pankin johtajavalinnoissa. Rosila aloitti työsuhteensa eduskunnassa 15.6.1988 alkaen.  Lähes ensimmäisiä työtehtäviä oli olla osallisena Tasavallan Presidenttivaalien toimituksessa, jolloin Mauno Henrik Koivisto valittiin Presidentiksi.

Poliittiset virkanimitykset olivat yleisiä niin eduskunnassa kuin koko Suomessa. Ne ovat olleet ja ovat vieläkin ikään kuin maan tapa. Puhemies Matti Ahteesta Rosilalle on jäänyt herrasmiesmäinen ote tehtävässään. Mm. Ben Zyzkovic vastusti ehdottomasti poliittisia virkanimityksiä. Pauli Lahti oli Pikkuparlamentin ”rakentaja” ja primus motor. Eduskunnan taloudenhoitajista on surullista kuuluisuutta hankkinut Björn Feiring, joka toimi eduskunnan taloustoimiston päällikkönä. Hänen jäljiltään löytyi 875 000 markkaa seteleitä, jotka koostuivat eduskunnan matkalaskuista, veroennakoista, joiden yhteissumma oli 14.979.447,05 mk. Feiringin ”kavallusosuus” oli 856.880,83 mk. Feiring todettiin olevan täyttä ymmärrystä vailla ja vajaakykyinen, aivojen surkastumisesta johtuen.

 

UNTO VASKUU