Jenni Vartiainen ja Jurek tekivät vuoden biisin 2018!

Jenni Vartiaisen ja Jurek Reunamäen säveltämä ja sanoittama Turvasana on palkittu Suomen Musiikkikustantajat ry:n Vuoden biisinä. Valinnan esiraadin asettamista 19 finaaliehdokkaasta teki kansanedustaja Silvia Modig. Vuoden biisin ovat kustantaneet Kaiku Songs ja Jenique Oy.

Suomen Musiikkikustantajat ry:n 2000 euron suuruiset palkinnot jaettiin keskiviikkona 5. syyskuuta viidessä eri kategoriassa. Kausi, jolta palkinnot myönnettiin, oli 1.6.2017 – 31.5.2018. Kaikki yhdistyksen 38 jäsentä saivat ehdottaa yhtä tai useampaa henkilöä taidemusiikin säveltäjän ja kevyen musiikin tekijän palkinnon saajaksi. Samoin kustantajat saivat ehdottaa yhtä tai useampaa vuoden biisiä. Esiraatina kaikissa kolmessa sarjassa toimi Suomen Musiikkikustantajat ry:n hallitus.

Taidemusiikin palkintoraatiin kuului neljä ja kevyen musiikin tekijän valinneeseen raatiin seitsemän ulkopuolista asiantuntijaa, jotka äänestivät sähköpostin välityksellä itsenäisesti ja toisistaan tietämättä. Palkinnon sai ehdokas, joka oli saanut eniten ääniä. Finaalissa oli taidemusiikin puolella kolme säveltäjää ja kevyellä puolella peräti kaksitoista musiikintekijää.

Vuoden taidemusiikin säveltäjän valinneeseen raatiin kuuluivat Helena Hiilivirta, Heli Lampi, Harri Hautala ja Heikki Valsta. Kimmo Hakolan valintaa perusteltiin mm. seuraavasti: ”Hakola on hieno taitelija, joka ei tee kompromisseja luovan itsensä kanssa. Hänellä on vahva sisäinen näkemys ja hänen oikeaksi kokemansa lopputulos on kaikkia ulkoisia paineita tärkeämpi luovuuden lähde ja työnteon kannustin”.

Vuoden kevyen musiikin tekijäpalkinnon saajan valitsivat Samuli Väänänen, Oku Luukkainen, Jyri Lipponen, Ilkka Mattila, Tarja Närhi, Tapio Hakanen ja René Mäkinen. Jurekin voittoa kommentoitiin mm. näin: ”Rohkea ja moderni, mutta samalla vetoaa laajoihin massoihin. Jurekin lahjakkuus toimii ja häkellyttää”.

Vuoden biisin valitsi ”yksinvaltiaana” kansanedustaja Silvia Modig. Ehdokkaita oli tässä sarjassa yhdeksäntoista. Modig perustelee valintaansa seuraavasti: ”Kappale erottuu selkeästi ehdokkaista. Se on rohkea, niin sanoitukseltaan kuin soundeiltaan. Ääniaalloilla pyörii nykyään niin paljon huttua että on virkistävää kun uskalletaan vähän räväyttää. Soundimaailma biisissä on kiehtova”.

Vuoden vientitekoon yhdistyksen hallitus sai Music Finlandilta neljä ehdotusta. Axel Ehnström valikoitui voittajaksi seuraavin perusteluin: ” Axel Ehnströmin ja Elements Musicin pitkäjänteinen työ Saksan markkinalla on tehnyt Axelista tunnetun ja kysytyn biisintekijän Saksassa. Vuoden 2016 Music Finlandin popmusiikin teosvientiselvityksen tilastojen mukaan määrällisesti eniten julkaisuja saanut suomalaistekijä on jatkanut vahvasti. Ehnströmin tekemiä biisejä on striimattu yli 100 miljoonaa kertaa ja ulkomaisille artisteille varattuja/tuotannossa olevia biisejä on kymmeniä.” 

Vuonna 2017 lanseeratussa genrevapaassa kategoriassa palkittiin vuoden etnotekijät. Ehdotuksia tähän kategoriaan tuli jäseniltämme seitsemän. Ehdokkaat vaihtelivat jazztekijöistä ja instrumentaalisäveltäjistä kansanvälisiin top linereihin ja indietekijöihin. Voittajan valitsi toimittaja ja Radio Helsingin sisältöjohtaja Maria Veitola: ” Rakastan Soljun musiikissa modernin urbaanin äänimaiseman ja perinteen yhdistelmää. Se vie kuuntelijan samaan aikaan universumin kaukaisiin sopukoihin ja tulee aivan iholle. Hämmästyttävä yhdistelmä eksistentialistista haikeutta ja inhimillistä lämpöä.”

Tilaisuudessa jaettiin myös musiikintekijöiden ja -kustantajien Vuoden raportoija –palkinto. Tämä musiikkialan tunnustus myönnetään ansiokkaasta toiminnasta elävän musiikin saralla. Palkinnon saaja on esimerkillisesti huolehtinut esitetyn musiikin raportoinnista Teostolle ja varmistanut työllään, että Teosto voi kohdentaa tilitykset oikein kappaleiden tekijöille.

Suomen Musiikkikustantajat ry:n palkinnot jaettiin nyt viidennen kerran ja tilaisuus järjestettiin Helsingin Dubrovnikissa.